Już w sklepie będziesz wiedział, czy arbuz jest słodki. Wystarczy rzut oka

Arbuz to jeden z najlepszych owoców na upały, bo wspaniale orzeźwia. Jednak nie zawsze udaje się trafić na idealny egzemplarz, zwłaszcza kiedy kupujemy owoc w całości. Zdarza się, że po przekrojeniu jest przesuszony, niesmaczny, a miąższ przypomina gąbkę. Są sposoby, by uniknąć takich wpadek na zakupach.

Arbuz pokrojony na trójkątyArbuz pokrojony na trójkąty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kazoka303030
Dorota Gepert

Dlaczego arbuzy tak nam smakują podczas gorących dni? Składają się w głównej mierze z wody, więc szybko gaszą pragnienie i schładzają organizm. Kawałek zimnego arbuza, gdy z nieba leje się żar to zawsze dobry pomysł. Nasze oczekiwania może jednak spełnić tylko idealny arbuz. O ile w przypadku przekrojonych na pół lub na ćwiartki owoców łatwo jest ocenić, który wygląda apetycznie, o tyle przy tych w całości sprawa się trochę komplikuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Kupuj arbuzy w całości

Dlaczego warto kupić arbuza w całości? Przede wszystkim dlatego, że można go wtedy przechowywać znacznie dłużej. Gdy zdecydujemy się na mniejszy kawałek, trzeba zjeść go jak najszybciej, bo szybko traci jędrność i smak. Nie poleca się też zawijania go w folię. Arbuz w całości znacznie dłużej zachowuje dobrą formę, bo nawet kilka tygodni. Spokojnie można więc kupić go na zapas, czy w tygodniu na weekend. Pokrojonego arbuza zaś trzeba zjeść niemal natychmiast.

Jakiego arbuza wybrać?

Pierwsza rzecz, na jaką zwracamy uwagę w sklepie, kupując arbuza, to rozmiar. Ma on spore znaczenie. Małe owoce często są jeszcze niezbyt słodkie, z kolei te duże często są przejrzałe. Dobrze więc wybierać średnie owoce, a potem sprawdzić, czy są ciężkie. Waga świadczy o tym, że mają dużo miąższu i będą soczyste. Dobry arbuz powinien ma także delikatny, przyjemny zapach, szczególnie na dolnym końcu. Jeśli czujesz intensywny, przesłodzony lub fermentujący zapach, to wskazuje na jego zepsucie.

Prosty sposób na słodkiego arbuza

Popatrz też na plamkę na spodzie owocu. Powinna być żółta, gdy jest biała, na pewno arbuz nie jest dojrzały. Plama powstaje w miejscu, w którym arbuz przylegał do ziemi podczas dojrzewania. Im bardziej żółta lub pomarańczowa jest plama, tym dojrzalszy jest arbuz. Najlepsze arbuzy mają ciemnozielony, nasycony kolor i delikatnie elastyczną, która nie jest zbyt miękka ani twarda. Charakterystyczne żółto-brązowe rysy na niej to znak, że owoc jest soczysty.

Na koniec zastukaj lub potrząśnij arbuzem. Jeśli dźwięk jest głęboki, jak dudnienie, można go kupować. Jeśli jest cisza, owoc jest niedojrzały. Kolejny szczegół, który zdradza, że arbuz jest niesmaczny, to ogonek. Jeśli jest jeszcze zielony, owoc będzie mało słodki i soczysty. Lepiej szukać okazów z brązową plamką w miejscu, z którego wyrasta łodyga.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę