Mało kto ma świadomość. Jak reaguje organizm na świeże morele?
Wraz z początkiem lipca przychodzi najlepszy moment na kupienie w warzywniaku moreli. Pytanie brzmi: czy warto to robić? A może właściwości odżywcze tych owoców są raczej jałowe i lepiej postawić na brzoskwinie lub nektarynki? Odpowiadamy.
20.06.2024 | aktual.: 20.06.2024 11:12
Morele to owoce bardzo w Polsce niedoceniane. Przyznaj samemu, ile razy podczas zakupów w warzywniaczku po prostu bezpardonowo je minąłeś, nie tracąc choćby chwili na przyjrzenie się im, a co dopiero poznanie ich wartości odżywczych i zdrowotnych? Zamiast moreli chętniej stawiamy na znacznie słodsze nektarynki albo soczyste brzoskwinie. Nie będziemy dzisiaj komparować tych owoców, bo nie o to w tym wszystkim chodzi. Chcemy cię jednak przekonać do dania morelom szansy. Bo naprawdę warto to zrobić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Morele — rzut oka na pomarańczowe owoce
Przyjemna dla oka barwa moreli jest wynikiem tego samego, co znamy z przypadku marchwi: beta-karotenu. Już ta wiadomość powinna wywołać optymizm u potencjalnych konsumentów tego owocu. Beta-karoten to potężny przeciwutleniacz, który hamuje działanie wolnych rodników, a więc spowalnia proces starzenia się skóry. Morele to jednak nie tylko owoc zapewniający dłuższą młodość, ale także ochrona przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi.
Morele mogą się poszczycić naprawdę solidną dawką jeszcze mnóstwa mikro i makroskładników. Na szczególną uwagę zasługuje tu zawartość potasu, bez którego czujemy osłabienie, a nasze mięśnie częściej dotykają skurcze i mrowienia. Odpowiednia ilość potasu w diecie to także gwarancja prawidłowej pracy nerek i regulacja ciśnienia krwi. Tymczasem błonnik i pektyny — kolejne warte wspomnienia składniki moreli — wspierają pracę układu pokarmowego, chronią przed zaparciami i innymi dolegliwościami jelitowymi.
Morele na zgagę?
Bardzo ciekawą zaletą płynącą z regularnego spożywania moreli jest ich wpływ na równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Działanie zasadotwórcze moreli ma wiele korzyści: odkwasza organizm, chroni przed niestrawnością i usprawnia procesy trawienne. Jedzenie moreli poleca się osobom ćwiczącym, które po treningu mogą doświadczać napięcia mięśni zwieracza przełyku, a co za tym idzie — dokuczliwej zgagi. Specjaliści zalecają te owoce również codziennym zjadaczom mięsa, bo taka dieta często prowadzi do zakwaszenia organizmu.
Wnioski są bardzo proste: warto włączyć morele do spisu ulubionych letnich owoców!