PrzepisPrzekąskiDzieci zajadają aż miło. To zdrowsza wersja niż klasyczne nuggetsy

Dzieci zajadają aż miło. To zdrowsza wersja niż klasyczne nuggetsy

Nuggetsy rybne - Pyszności
Nuggetsy rybne - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images,

20.06.2024 10:21, aktual.: 20.06.2024 10:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nuggetsy to obowiązkowa pozycja w wielu dziecięcych menu. Mięsne kąski to bezpieczne rozwiązanie na obiad dla niejadków, chociaż skuszą się na nie również dorośli. Ciekawym sposobem na odświeżenie diety i wprowadzenie do niej czegoś nowego, jest przygotowanie nuggetsów w inny, równie smaczny sposób.

Pojawiają się w fast foodach, królują na imprezach i są obowiązkową pozycją zakładki "dla dzieci" w wielu restauracjach. Mięsne kąski w chrupiącej panierce pokochały dzieciaki na całym świecie. Znacznie mniejszą popularnością cieszą się ryby, których i w diecie dorosłych jest za mało. Dobrym patentem na przemycenie ich do jadłospisu jest zaserwowanie pysznych, chrupiących nuggetsów. Zamiast kurczaka sięgnij jednak po białą rybę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nuggetsy rybne

Zapomnij o sztucznych panierkach i mrożonych mieszankach, w których skład nie zawsze jest taki, jaki byś chciał. Przygotowanie rybnych nuggetsów to naprawdę prosta sprawa. Na taki obiad skusi się niejeden niejadek, a na imprezach rozchodzą się z prędkością światła.

Domowe nuggetsy z 3 składników
Domowe nuggetsy z 3 składników© Getty Images | Jim Ross

W przeciwieństwie do gotowych mrożonek domowe nuggetsy rybne bazują na świeżej rybie, dzięki czemu mają w sobie więcej smaku. Przygotowanie nuggetsów z ryby jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Idealny pomysł na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny. Do panierowania warto sięgnąć po panko, czyli rodzaj grubej, japońskiej panierki lub po pokruszone płatki kukurydziane. Możesz jednak wybrać zwykłą bułkę tartą, będzie równie smacznie.

Składniki:

  • 4 filety z białej ryby, na przykład polędwica z dorsza,
  • mąka do panierowania,
  • jajko,
  • panko lub bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z dorsza opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je w dużą kostkę i dopraw solą i pieprzem.
  2. Przygotuj trzy talerze: jeden z mąką, jeden z roztrzepanym jajkiem i jeden z panko.
  3. Panieruj kawałki ryby kolejno w mące, jajku i panko, upewniając się, że są dobrze pokryte. Panierkę możesz zrobić podwójną.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Smaż nuggetsy partiami przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
  6. Odłóż nuggetsy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Gotowe nuggetsy podaj z frytkami i ulubioną surówką. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także