Kurczak w panierce panko z piekarnika

Kurczak w panierce panko z piekarnika to gotowy pomysł na pyszny obiad. Nie odmówią mu zarówno maluchy, jak i dorośli. Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia 😉

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Kurczak

  1. 1 szt. pierś z kurczaka
  2. 1,5 łyżeczki papryka słodka
  3. 1,5 łyżeczki garam masala
  4. 1/2 łyżeczki czosnek
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz
  7. 5 łyżek jogurt grecki
  8. 1 łyżeczka imbir

Pozostałe składniki

  1. 3/4 szkl. bułka tarta panko
  2. 300 g ryż jako ddoatek
  3. 3/4 szkl. mąka
  4. 3 szt. jajka

Sposób przygotowania:

1. Podziel pierś z kurczaka na mniejsze kawałki.

Obrazek

2. W worku z suwakiem przygotuj marynatę do kurczaka. W tym celu połącz: jogurt grecki, imbir, paprykę słodką, garam masala, czosnek, pieprz i sól.

Obrazek

3. Dodaj również kurczaka. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw do lodówki na 2 godziny.

Obrazek

4. Czas na panierkę. Obtocz każdy kawałek w mące, jajkach i panierce panko. Następnie umieść kawałki kurczaka w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟