Jedz codziennie te produkty, a będziesz mieć sokoli wzrok. Szybko zobaczysz różnicę

Nie tylko mniej pracy przy komputerze i mniej oglądania telewizji, ale również odpowiednia dieta może wzmocnić nasz wzrok i chronić przed pojawieniem się chorób narządu wzroku. Jakie witaminy są ważne dla wzroku i gdzie się znajdują?

Jedz codziennie te produkty, a będziesz mieć sokoli wzrok. Szybko zobaczysz różnicęDieta dla poprawy wzroku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PHOTOHUNTER
SKOMENTUJ

Dobre nawyki to nie wszystko

Statystyki wskazują, że wielu Polaków cierpi na zaburzenia widzenia. Jak wskazują dane, ponad 10 mln osób nosi okulary, zaś co drugi obywatel Polski ma nieodpowiednio funkcjonujący narząd wzroku. W trosce o zdrowe oczy należy ograniczyć czas spędzany przed komputerem, tabletem, telewizorem, a także palenie papierosów i przebywanie w zadymionych pomieszczeniach. Warto zadbać również o odpowiednie oświetlenie podczas czytania i pamiętać o systematycznych badaniach okulistycznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się kurczak w takim wydaniu, znika w błyskawicznym tempie

Właściwe nawyki są bardzo ważne, ale poza nimi istotną rolę dla poprawy funkcjonowania wzroku pełni odpowiednia dieta. Jakie witaminy trzeba włączyć do swojego codziennego menu, by mieć dobry wzrok?

Dieta dla wzroku

Dieta, mająca na celu poprawę wzroku, powinna obfitować w różnorodne substancje, barwniki naturalne oraz kwasy. Te niezbędne składniki można oczywiście dostarczać poprzez przyjmowanie odpowiednich suplementów, bądź innych farmakologicznych substytutów. Jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie naturalna metoda, czyli włączenie witamin bezpośrednio z ich źródeł.

Które witaminy powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie, by poprawić sprawność tego niezwykłego zmysłu? Przede wszystkim są to witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, minerały jak cynk, selen, mangan i miedź, kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz karotenoidy. W jakich produktach jest ich najwięcej?

1. Witamina A

Witamina A jest to jedna z najważniejszych witamin, które mają wpływ na kondycję narządu wzroku. Jej odpowiednia podaż pomaga w zapewnieniu prawidłowej sprawności siatkówki oka, chroni przed powstawaniem tzw. kurzej ślepoty (niezdolność widzenia po zmroku), rogowaceniem nabłonków oka oraz zapobiega wysychaniu spojówek i rogówek oka. Działa antyoksydacyjnie, redukując skutki działania wolnych rodników i zapobiegając chorobom plamki żółtej.

Chcąc dostarczyć ją wraz z pokarmem, powinniśmy jeść wątróbkę, warzywa pomarańczowe (dynia, bataty, marchew), jarmuż, szpinak, tran rybi, węgorza, jaja, morele, mango, mleko i jego przetwory. Istotne jest, by witaminę A spożywać wraz z dodatkiem tłuszczu — wtedy jest najbardziej przyswajalna.

2. Witamina C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, również wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Zmniejsza ryzyko rozwoju zaćmy, wzmacnia naczynia krwionośne i wspiera proces regulacji produkcji płynu łzowego. Wśród polecanych źródeł witaminy C wymienia się: paprykę żółtą, zieloną i czerwoną, natkę pietruszki, kiwi, cytrynę, acerolę, dziką różę, truskawki, czarną porzeczkę, szpinak i warzywa kapustne.

3. Witamina E

Witamina E zwalcza wolne rodniki oraz niweluje ich negatywny wpływ na strukturę oczu. Niedobór może przyczyniać się do tworzenia stanów zapalnych w obszarze naczyń krwionośnych. Dla poprawy wzroku rekomenduje się dawkę 10 mg na dobę. Ta cenna witamina znajduje się w orzechach laskowych, migdałach, nasionach słonecznika, w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, zielonych warzywach, jagodach i w kaszy gryczanej.

4. Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu całego układu nerwowego, zatem są też ważne dla nerwów wzrokowych. Ich spożywanie podnosi odporność na różnego rodzaju zmiany chorobowe, wpływa łagodząco także na oznaki zmęczenia oczu i ostrość widzenia. Naturalnie występują w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika, produktach zbożowych, mięsie, kaszach, ryżu, mleku, twarogu, jajach, ziemniakach, marchwi, kapuście i drożdżach.

Co jeść, żeby mieć lepszy wzrok?
Co jeść, żeby mieć lepszy wzrok? © Adobe Stock

5. Cynk

Cynk zwalcza wolne rodniki i aktywnie uczestniczy w procesie wytwarzania rodopsyny, ułatwiającej nam widzenie po zmierzchu (chroni przed tzw. "kurzą ślepotą"). Produkty bogate w ten minerał to: owoce morza, ryby, fasola, groch, kasza gryczana, jaja, orzechy i mięso.

6. Selen

Selen wyróżnia się właściwościami zmniejszającymi ilość wolnych rodników, które wpływają na uszkodzenie wzroku. Bogate w selen są orzechy, ryby, kukurydza, syrop klonowy.

7. Mangan

Mangan również działa jak dobry antyoksydant i doskonale wzmacnia zmysł wzroku. Chcąc zwiększyć jego ilość w diecie, należy jeść orzechy włoskie, arachidowe, brązowy ryż, płatki owsiane, kaszę jaglaną i gryczaną, migdały, ciecierzycę, gorzką czekoladę.

8. Miedź

Miedź przede wszystkim wpływa na trwałość naczyń krwionośnych w oczach. Dodatkowo zwalcza ilość szkodliwych wolnych rodników. Produkty bogate w ten minerał to orzechy laskowe, kakao, nasiona słonecznika i pestki dyni.

9. Kwasy Omega-3

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 są pomocne w łagodzeniu objawów suchego oka. Omega-3 zmniejszają też ryzyko pojawienia się takich chorób jak jaskra, ponieważ obniżają ciśnienie wewnątrzgałkowe. Żywność wyróżniająca się dużą zawartością kwasów Omega-3 to ryby (łosoś, makrela, sardynki w oleju), tran, oleje (rzepakowy, lniany), siemię lniane, nasiona chia, awokado, sezam, orzechy włoskie.

10. Karotenoidy

Dla lepszego wzroku ważne są także karotenoidy, a szczególnie luteina i zeaksantyna, chroniące przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Te silne antyoksydanty niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników i chronią przed światłem niebieskim. Można je znaleźć w jarmużu, szpinaku, szczypiorku, papryce, kapuście włoskiej, brukselce, groszku, w kukurydzy, pomidorach i dyni.

Wybrane dla Ciebie

Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę