Jedz codziennie te produkty, a będziesz mieć sokoli wzrok. Szybko zobaczysz różnicę
Nie tylko mniej pracy przy komputerze i mniej oglądania telewizji, ale również odpowiednia dieta może wzmocnić nasz wzrok i chronić przed pojawieniem się chorób narządu wzroku. Jakie witaminy są ważne dla wzroku i gdzie się znajdują?
16.06.2024 | aktual.: 16.06.2024 20:09
Dobre nawyki to nie wszystko
Statystyki wskazują, że wielu Polaków cierpi na zaburzenia widzenia. Jak wskazują dane, ponad 10 mln osób nosi okulary, zaś co drugi obywatel Polski ma nieodpowiednio funkcjonujący narząd wzroku. W trosce o zdrowe oczy należy ograniczyć czas spędzany przed komputerem, tabletem, telewizorem, a także palenie papierosów i przebywanie w zadymionych pomieszczeniach. Warto zadbać również o odpowiednie oświetlenie podczas czytania i pamiętać o systematycznych badaniach okulistycznych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Właściwe nawyki są bardzo ważne, ale poza nimi istotną rolę dla poprawy funkcjonowania wzroku pełni odpowiednia dieta. Jakie witaminy trzeba włączyć do swojego codziennego menu, by mieć dobry wzrok?
Dieta dla wzroku
Dieta, mająca na celu poprawę wzroku, powinna obfitować w różnorodne substancje, barwniki naturalne oraz kwasy. Te niezbędne składniki można oczywiście dostarczać poprzez przyjmowanie odpowiednich suplementów, bądź innych farmakologicznych substytutów. Jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie naturalna metoda, czyli włączenie witamin bezpośrednio z ich źródeł.
Które witaminy powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie, by poprawić sprawność tego niezwykłego zmysłu? Przede wszystkim są to witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, minerały jak cynk, selen, mangan i miedź, kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz karotenoidy. W jakich produktach jest ich najwięcej?
Zobacz także
1. Witamina A
Witamina A jest to jedna z najważniejszych witamin, które mają wpływ na kondycję narządu wzroku. Jej odpowiednia podaż pomaga w zapewnieniu prawidłowej sprawności siatkówki oka, chroni przed powstawaniem tzw. kurzej ślepoty (niezdolność widzenia po zmroku), rogowaceniem nabłonków oka oraz zapobiega wysychaniu spojówek i rogówek oka. Działa antyoksydacyjnie, redukując skutki działania wolnych rodników i zapobiegając chorobom plamki żółtej.
Chcąc dostarczyć ją wraz z pokarmem, powinniśmy jeść wątróbkę, warzywa pomarańczowe (dynia, bataty, marchew), jarmuż, szpinak, tran rybi, węgorza, jaja, morele, mango, mleko i jego przetwory. Istotne jest, by witaminę A spożywać wraz z dodatkiem tłuszczu — wtedy jest najbardziej przyswajalna.
2. Witamina C
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, również wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Zmniejsza ryzyko rozwoju zaćmy, wzmacnia naczynia krwionośne i wspiera proces regulacji produkcji płynu łzowego. Wśród polecanych źródeł witaminy C wymienia się: paprykę żółtą, zieloną i czerwoną, natkę pietruszki, kiwi, cytrynę, acerolę, dziką różę, truskawki, czarną porzeczkę, szpinak i warzywa kapustne.
3. Witamina E
Witamina E zwalcza wolne rodniki oraz niweluje ich negatywny wpływ na strukturę oczu. Niedobór może przyczyniać się do tworzenia stanów zapalnych w obszarze naczyń krwionośnych. Dla poprawy wzroku rekomenduje się dawkę 10 mg na dobę. Ta cenna witamina znajduje się w orzechach laskowych, migdałach, nasionach słonecznika, w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, zielonych warzywach, jagodach i w kaszy gryczanej.
4. Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu całego układu nerwowego, zatem są też ważne dla nerwów wzrokowych. Ich spożywanie podnosi odporność na różnego rodzaju zmiany chorobowe, wpływa łagodząco także na oznaki zmęczenia oczu i ostrość widzenia. Naturalnie występują w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika, produktach zbożowych, mięsie, kaszach, ryżu, mleku, twarogu, jajach, ziemniakach, marchwi, kapuście i drożdżach.
5. Cynk
Cynk zwalcza wolne rodniki i aktywnie uczestniczy w procesie wytwarzania rodopsyny, ułatwiającej nam widzenie po zmierzchu (chroni przed tzw. "kurzą ślepotą"). Produkty bogate w ten minerał to: owoce morza, ryby, fasola, groch, kasza gryczana, jaja, orzechy i mięso.
6. Selen
Selen wyróżnia się właściwościami zmniejszającymi ilość wolnych rodników, które wpływają na uszkodzenie wzroku. Bogate w selen są orzechy, ryby, kukurydza, syrop klonowy.
7. Mangan
Mangan również działa jak dobry antyoksydant i doskonale wzmacnia zmysł wzroku. Chcąc zwiększyć jego ilość w diecie, należy jeść orzechy włoskie, arachidowe, brązowy ryż, płatki owsiane, kaszę jaglaną i gryczaną, migdały, ciecierzycę, gorzką czekoladę.
8. Miedź
Miedź przede wszystkim wpływa na trwałość naczyń krwionośnych w oczach. Dodatkowo zwalcza ilość szkodliwych wolnych rodników. Produkty bogate w ten minerał to orzechy laskowe, kakao, nasiona słonecznika i pestki dyni.
9. Kwasy Omega-3
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 są pomocne w łagodzeniu objawów suchego oka. Omega-3 zmniejszają też ryzyko pojawienia się takich chorób jak jaskra, ponieważ obniżają ciśnienie wewnątrzgałkowe. Żywność wyróżniająca się dużą zawartością kwasów Omega-3 to ryby (łosoś, makrela, sardynki w oleju), tran, oleje (rzepakowy, lniany), siemię lniane, nasiona chia, awokado, sezam, orzechy włoskie.
10. Karotenoidy
Dla lepszego wzroku ważne są także karotenoidy, a szczególnie luteina i zeaksantyna, chroniące przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Te silne antyoksydanty niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników i chronią przed światłem niebieskim. Można je znaleźć w jarmużu, szpinaku, szczypiorku, papryce, kapuście włoskiej, brukselce, groszku, w kukurydzy, pomidorach i dyni.