To najgorsze mięso. Jego spożywanie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej

Twoja dieta w dużej mierze opiera się na mięsie? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z wynikami badań polskich uczonych. Okazuje się, że pewny rodzaj mięsa ma związek z występowaniem konkretnego typu raka.

Mięso Mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Marzena Pęcak

Przygotowując kilka posiłków każdego dnia, działamy wręcz na tzw. autopilocie. Po prostu trzymamy się przepisu i wykonujemy po kolei potrzebne czynności. Warto jednak od czasu do czasu znaleźć trochę przestrzeni, aby zgłębić temat, jak spożywane przez nas jedzenie może wpływać na stan zdrowia. 

Dobrym przykładem są tutaj wyniki badań, które zostały przeprowadzone przez naukowców Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Opublikowano je 7 kwietnia 2024 roku w czasopiśmie "Nutrients". Możemy dowiedzieć się z nich, jaki rodzaj mięsa może sprzyjać rozwojowi raka jamy ustnej, jaka grupa odbiorców jest najbardziej narażona na ten typ choroby oraz jaki rodzaj obróbki zwiększa możliwość zachorowania na raka jamy ustnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz zaskoczyć bliskich ciekawym deserem? Przygotuj truskawkowe tiramisu

Ten rodzaj mięsa lepiej ograniczyć

W badaniach, o których wspomina również portal Medonet, analizie poddano nawyki żywieniowe dwóch grup Polaków — osób w wieku ok. 67 lat, u których w ostatnich latach zdiagnozowano raka jamy ustnej oraz osób zdrowych (w wieku ok. 53 lat). 

Na postawie zgromadzonych w ten sposób informacji, naukowcom udało się wyznaczyć zależność dotyczącą występowania wspomnianej wyżej choroby, a spożywaniem konkretnego rodzaju mięsa. Jak się okazuje, im więcej czerwonego mięsa w codziennej diecie, tym zwiększa się ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej. Co więcej, jak podkreślają badacze, liczba zachorowań na tego typu raka ciągle rośnie. To jednak nie koniec niepokojących wniosków. W grupie największego ryzyka znajdują się młodzi dorośli

Jak często jesz czerwone mięso?
Jak często jesz czerwone mięso? © Adobe Stock | spaxiax

Kiedy czerwone mięso jest najbardziej niebezpieczne?

To, że czerwone mięso może sprzyjać rozwojowi raka jamy ustnej, to nie jedyna informacja, jaką należy zapamiętać z cytowanych badań. Badacze bowiem wskazali, jaki rodzaj czerwonego mięsa może stanowić największe zagrożenie. I tu okazuje się, że bezpieczniejsze jest jedzenie tego typu mięsa po ugotowaniu, upieczeniu i usmażeniu. Najbardziej groźne jest natomiast jedzenie wędzonego mięsa czerwonego

Eksperci przekonują, że przed zachorowaniem na raka jamy ustnej może nas uchronić zmiana diety. Zaleca się spożywanie większej ilości warzyw oraz ograniczenie jedzenia mięsa czerwonego po przetworzeniu. A ty jak często jesz czerwone mięso? I w jakiej postaci zazwyczaj pojawia się na twoim stole?

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach