To najgorsze mięso. Jego spożywanie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej

Twoja dieta w dużej mierze opiera się na mięsie? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z wynikami badań polskich uczonych. Okazuje się, że pewny rodzaj mięsa ma związek z występowaniem konkretnego typu raka.

Mięso Mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Przygotowując kilka posiłków każdego dnia, działamy wręcz na tzw. autopilocie. Po prostu trzymamy się przepisu i wykonujemy po kolei potrzebne czynności. Warto jednak od czasu do czasu znaleźć trochę przestrzeni, aby zgłębić temat, jak spożywane przez nas jedzenie może wpływać na stan zdrowia. 

Dobrym przykładem są tutaj wyniki badań, które zostały przeprowadzone przez naukowców Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Opublikowano je 7 kwietnia 2024 roku w czasopiśmie "Nutrients". Możemy dowiedzieć się z nich, jaki rodzaj mięsa może sprzyjać rozwojowi raka jamy ustnej, jaka grupa odbiorców jest najbardziej narażona na ten typ choroby oraz jaki rodzaj obróbki zwiększa możliwość zachorowania na raka jamy ustnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz zaskoczyć bliskich ciekawym deserem? Przygotuj truskawkowe tiramisu

Ten rodzaj mięsa lepiej ograniczyć

W badaniach, o których wspomina również portal Medonet, analizie poddano nawyki żywieniowe dwóch grup Polaków — osób w wieku ok. 67 lat, u których w ostatnich latach zdiagnozowano raka jamy ustnej oraz osób zdrowych (w wieku ok. 53 lat). 

Na postawie zgromadzonych w ten sposób informacji, naukowcom udało się wyznaczyć zależność dotyczącą występowania wspomnianej wyżej choroby, a spożywaniem konkretnego rodzaju mięsa. Jak się okazuje, im więcej czerwonego mięsa w codziennej diecie, tym zwiększa się ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej. Co więcej, jak podkreślają badacze, liczba zachorowań na tego typu raka ciągle rośnie. To jednak nie koniec niepokojących wniosków. W grupie największego ryzyka znajdują się młodzi dorośli

Jak często jesz czerwone mięso?
Jak często jesz czerwone mięso? © Adobe Stock | spaxiax

Kiedy czerwone mięso jest najbardziej niebezpieczne?

To, że czerwone mięso może sprzyjać rozwojowi raka jamy ustnej, to nie jedyna informacja, jaką należy zapamiętać z cytowanych badań. Badacze bowiem wskazali, jaki rodzaj czerwonego mięsa może stanowić największe zagrożenie. I tu okazuje się, że bezpieczniejsze jest jedzenie tego typu mięsa po ugotowaniu, upieczeniu i usmażeniu. Najbardziej groźne jest natomiast jedzenie wędzonego mięsa czerwonego

Eksperci przekonują, że przed zachorowaniem na raka jamy ustnej może nas uchronić zmiana diety. Zaleca się spożywanie większej ilości warzyw oraz ograniczenie jedzenia mięsa czerwonego po przetworzeniu. A ty jak często jesz czerwone mięso? I w jakiej postaci zazwyczaj pojawia się na twoim stole?

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia