Wystarczą 2 plasterki dziennie. Zwiększa ryzyko cukrzycy i udaru

Badania z 2023 roku wskazują wprost na zgubne dla zdrowia skutki częstego spożywania czerwonego mięsa. A częste spożycie, w rozumieniu naukowców, to już dwa plasterki przetworzonego produktu dziennie.

Wyniki badań wskazują na zgubny wpływ czerwonego mięsa na zdrowieWyniki badań wskazują na zgubny wpływ czerwonego mięsa na zdrowie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

I nie chodzi o to, żeby demonizować czerwone mięso (nieprzetworzone jest źródłem m.in. białka, witamin i dużej ilości żelaza). Jak we wszystkim, tak i w tym przypadku powinniśmy zachować umiar. Lekceważące podejście do tematu diety i wpływu czerwonego mięsa na zdrowie może mieć naprawdę zgubne konsekwencje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste składniki, szybki przepis i efekty, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienie

Czerwone mięso - jak wpływa na organizm? Nowe badania

W lipcu 2023 r. w naukowym magazynie "European Heart Journal" pojawił się artykuł, przedstawiający wpływ czerwonego mięsa na zdrowie. Wynika z niego, że częste spożycie tego typu produktów powiązane jest z chorobami układu sercowo-krążeniowego, w tym chorobą niedokrwienną serca, udarem i niewydolnością serca, a także cukrzycą typu 2 oraz cukrzycą ciążową. Co istotne, badacze wskazali, że już 50 gramów przetworzonego czerwonego mięsa dziennie (czyli dwa plasterki dowolnej wędliny) wystarczy, by zwiększyć ryzyko pojawienia się powyższych schorzeń.

Z kolei z innego badania przeprowadzonego przez naukowców z Massachusetts wynika, że osoby, które jedzą tylko dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo, mogą być obarczone większym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z osobami, które jedzą mniej porcji, a ryzyko wzrasta wraz z większym spożyciem. Badacze wyjaśniają także, że zastąpienie czerwonego mięsa zdrowymi roślinnymi źródłami białka wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Badanie opublikowano w październiku 2023 r. w naukowym czasopiśmie "The American Journal of Clinical Nutrition".

Należy ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa
Należy ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa © Pixabay

Czerwone mięso - jak często można je jeść?

Specjaliści dodają, że zalecenia dotyczące ograniczenia spożywania czerwonego mięsa dotyczą zarówno produktów przetworzonych, jak i nieprzetworzonych. Jak zatem powinno wyglądać to ograniczenie - jaka ilość czerwonego mięsa jest przez specjalistów uważana za bezpieczną?

"Biorąc pod uwagę nasze ustalenia i wcześniejsze prace innych osób, dla osób pragnących zoptymalizować swoje zdrowie i dobre samopoczucie, rozsądnym byłoby ograniczenie spożycia czerwonego mięsa do jednej porcji tygodniowo (ok. 100 gramów - przyp. red)" – stwierdził Walter Willett, prof. medycyny w Harvard Medical School, badacz żywienia.

Naukowcy chcą przy tym podkreślić potencjalne skutki zastąpienia jednej dziennej porcji czerwonego mięsa innym źródłem białka. Jak wskazują, zjedzenie porcji orzechów i roślin strączkowych zamiast czerwonego mięsa wiązało się z o 30 proc. niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, a produktów mlecznych - z o 22 proc. niższym ryzykiem.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯