Wystarczą 2 plasterki dziennie. Zwiększa ryzyko cukrzycy i udaru

Badania z 2023 roku wskazują wprost na zgubne dla zdrowia skutki częstego spożywania czerwonego mięsa. A częste spożycie, w rozumieniu naukowców, to już dwa plasterki przetworzonego produktu dziennie.

Wyniki badań wskazują na zgubny wpływ czerwonego mięsa na zdrowieWyniki badań wskazują na zgubny wpływ czerwonego mięsa na zdrowie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

I nie chodzi o to, żeby demonizować czerwone mięso (nieprzetworzone jest źródłem m.in. białka, witamin i dużej ilości żelaza). Jak we wszystkim, tak i w tym przypadku powinniśmy zachować umiar. Lekceważące podejście do tematu diety i wpływu czerwonego mięsa na zdrowie może mieć naprawdę zgubne konsekwencje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste składniki, szybki przepis i efekty, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienie

Czerwone mięso - jak wpływa na organizm? Nowe badania

W lipcu 2023 r. w naukowym magazynie "European Heart Journal" pojawił się artykuł, przedstawiający wpływ czerwonego mięsa na zdrowie. Wynika z niego, że częste spożycie tego typu produktów powiązane jest z chorobami układu sercowo-krążeniowego, w tym chorobą niedokrwienną serca, udarem i niewydolnością serca, a także cukrzycą typu 2 oraz cukrzycą ciążową. Co istotne, badacze wskazali, że już 50 gramów przetworzonego czerwonego mięsa dziennie (czyli dwa plasterki dowolnej wędliny) wystarczy, by zwiększyć ryzyko pojawienia się powyższych schorzeń.

Z kolei z innego badania przeprowadzonego przez naukowców z Massachusetts wynika, że osoby, które jedzą tylko dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo, mogą być obarczone większym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z osobami, które jedzą mniej porcji, a ryzyko wzrasta wraz z większym spożyciem. Badacze wyjaśniają także, że zastąpienie czerwonego mięsa zdrowymi roślinnymi źródłami białka wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Badanie opublikowano w październiku 2023 r. w naukowym czasopiśmie "The American Journal of Clinical Nutrition".

Należy ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa
Należy ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa © Pixabay

Czerwone mięso - jak często można je jeść?

Specjaliści dodają, że zalecenia dotyczące ograniczenia spożywania czerwonego mięsa dotyczą zarówno produktów przetworzonych, jak i nieprzetworzonych. Jak zatem powinno wyglądać to ograniczenie - jaka ilość czerwonego mięsa jest przez specjalistów uważana za bezpieczną?

"Biorąc pod uwagę nasze ustalenia i wcześniejsze prace innych osób, dla osób pragnących zoptymalizować swoje zdrowie i dobre samopoczucie, rozsądnym byłoby ograniczenie spożycia czerwonego mięsa do jednej porcji tygodniowo (ok. 100 gramów - przyp. red)" – stwierdził Walter Willett, prof. medycyny w Harvard Medical School, badacz żywienia.

Naukowcy chcą przy tym podkreślić potencjalne skutki zastąpienia jednej dziennej porcji czerwonego mięsa innym źródłem białka. Jak wskazują, zjedzenie porcji orzechów i roślin strączkowych zamiast czerwonego mięsa wiązało się z o 30 proc. niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, a produktów mlecznych - z o 22 proc. niższym ryzykiem.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości