NewsyWystarczą 2 plasterki dziennie. Zwiększa ryzyko cukrzycy i udaru

Wystarczą 2 plasterki dziennie. Zwiększa ryzyko cukrzycy i udaru

Badania z 2023 roku wskazują wprost na zgubne dla zdrowia skutki częstego spożywania czerwonego mięsa. A częste spożycie, w rozumieniu naukowców, to już dwa plasterki przetworzonego produktu dziennie.

Wyniki badań wskazują na zgubny wpływ czerwonego mięsa na zdrowie
Wyniki badań wskazują na zgubny wpływ czerwonego mięsa na zdrowie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.03.2024 14:14

I nie chodzi o to, żeby demonizować czerwone mięso (nieprzetworzone jest źródłem m.in. białka, witamin i dużej ilości żelaza). Jak we wszystkim, tak i w tym przypadku powinniśmy zachować umiar. Lekceważące podejście do tematu diety i wpływu czerwonego mięsa na zdrowie może mieć naprawdę zgubne konsekwencje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czerwone mięso - jak wpływa na organizm? Nowe badania

W lipcu 2023 r. w naukowym magazynie "European Heart Journal" pojawił się artykuł, przedstawiający wpływ czerwonego mięsa na zdrowie. Wynika z niego, że częste spożycie tego typu produktów powiązane jest z chorobami układu sercowo-krążeniowego, w tym chorobą niedokrwienną serca, udarem i niewydolnością serca, a także cukrzycą typu 2 oraz cukrzycą ciążową. Co istotne, badacze wskazali, że już 50 gramów przetworzonego czerwonego mięsa dziennie (czyli dwa plasterki dowolnej wędliny) wystarczy, by zwiększyć ryzyko pojawienia się powyższych schorzeń.

Z kolei z innego badania przeprowadzonego przez naukowców z Massachusetts wynika, że osoby, które jedzą tylko dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo, mogą być obarczone większym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z osobami, które jedzą mniej porcji, a ryzyko wzrasta wraz z większym spożyciem. Badacze wyjaśniają także, że zastąpienie czerwonego mięsa zdrowymi roślinnymi źródłami białka wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Badanie opublikowano w październiku 2023 r. w naukowym czasopiśmie "The American Journal of Clinical Nutrition".

Należy ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa
Należy ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa © Pixabay

Czerwone mięso - jak często można je jeść?

Specjaliści dodają, że zalecenia dotyczące ograniczenia spożywania czerwonego mięsa dotyczą zarówno produktów przetworzonych, jak i nieprzetworzonych. Jak zatem powinno wyglądać to ograniczenie - jaka ilość czerwonego mięsa jest przez specjalistów uważana za bezpieczną?

"Biorąc pod uwagę nasze ustalenia i wcześniejsze prace innych osób, dla osób pragnących zoptymalizować swoje zdrowie i dobre samopoczucie, rozsądnym byłoby ograniczenie spożycia czerwonego mięsa do jednej porcji tygodniowo (ok. 100 gramów - przyp. red)" – stwierdził Walter Willett, prof. medycyny w Harvard Medical School, badacz żywienia.

Naukowcy chcą przy tym podkreślić potencjalne skutki zastąpienia jednej dziennej porcji czerwonego mięsa innym źródłem białka. Jak wskazują, zjedzenie porcji orzechów i roślin strączkowych zamiast czerwonego mięsa wiązało się z o 30 proc. niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, a produktów mlecznych - z o 22 proc. niższym ryzykiem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
czerwone mięsozdrowiecukrzyca
Wybrane dla Ciebie