Nadziewam kapelusze mięsem i zapiekam. Na kolację jak znalazł

Faszerowane kapelusze pieczarek to świetny pomysł na ciepłą kolację. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka chwil, a są tak smaczne, że jeszcze szybciej znikają z talerzy.

Pieczarki faszerowane - PysznościPieczarki faszerowane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | steauarosie
Ewa Malinowska

Faszerowane pieczarki zastąpią nieco oklepane już kanapki. Taka przekąska sprawdzi się nie tylko na kolację, ale również na imprezy i spotkania ze znajomymi.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to klasyczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Jest proste w przygotowaniu, a do tego niezwykle aromatyczne i sycące. Idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Faszerowane pieczarki
Faszerowane pieczarki © Adobe Stock

Do farszu możesz dodać inne składniki, np. pokrojoną paprykę czy kukurydzę i doprawić całość po swojemu. Polecam dodać zioła prowansalskie oraz słodką i ostrą paprykę, jeśli zależy ci na wyrazistości.

Składniki:

  • 500 g dużych pieczarek,
  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ser żółty,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie umyj i usuń ogonki. Niewielkie pieczarki możesz faszerować w całości, a większe przekroić na pół.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju na patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj przez chwilę.
  3. Do cebuli włóż mięso mielone i podsmaż je na patelni. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Smaż, aż mięso zmieni kolor na brązowy.
  4. Do mięsa dodaj posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i jajko. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  5. Masą mięsną wypełnij kapelusze pieczarek.
  6. Pieczarki faszerowane mięsem mielonym ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  7. Posyp startym serem żółtym.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20-25 minut, aż pieczarki będą miękkie, a masa mięsna zarumieniona.

Gotowe pieczarki podaj na ciepło. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości