Nadziewam kapelusze mięsem i zapiekam. Na kolację jak znalazł

Faszerowane kapelusze pieczarek to świetny pomysł na ciepłą kolację. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka chwil, a są tak smaczne, że jeszcze szybciej znikają z talerzy.

Pieczarki faszerowane - PysznościPieczarki faszerowane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | steauarosie
Ewa Malinowska

Faszerowane pieczarki zastąpią nieco oklepane już kanapki. Taka przekąska sprawdzi się nie tylko na kolację, ale również na imprezy i spotkania ze znajomymi.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to klasyczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Jest proste w przygotowaniu, a do tego niezwykle aromatyczne i sycące. Idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Faszerowane pieczarki
Faszerowane pieczarki © Adobe Stock

Do farszu możesz dodać inne składniki, np. pokrojoną paprykę czy kukurydzę i doprawić całość po swojemu. Polecam dodać zioła prowansalskie oraz słodką i ostrą paprykę, jeśli zależy ci na wyrazistości.

Składniki:

  • 500 g dużych pieczarek,
  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ser żółty,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie umyj i usuń ogonki. Niewielkie pieczarki możesz faszerować w całości, a większe przekroić na pół.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju na patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj przez chwilę.
  3. Do cebuli włóż mięso mielone i podsmaż je na patelni. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Smaż, aż mięso zmieni kolor na brązowy.
  4. Do mięsa dodaj posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i jajko. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  5. Masą mięsną wypełnij kapelusze pieczarek.
  6. Pieczarki faszerowane mięsem mielonym ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  7. Posyp startym serem żółtym.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20-25 minut, aż pieczarki będą miękkie, a masa mięsna zarumieniona.

Gotowe pieczarki podaj na ciepło. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟