Nadziewam kapelusze mięsem i zapiekam. Na kolację jak znalazł
Faszerowane kapelusze pieczarek to świetny pomysł na ciepłą kolację. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka chwil, a są tak smaczne, że jeszcze szybciej znikają z talerzy.
12.04.2024 | aktual.: 12.04.2024 13:12
Faszerowane pieczarki zastąpią nieco oklepane już kanapki. Taka przekąska sprawdzi się nie tylko na kolację, ale również na imprezy i spotkania ze znajomymi.
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to klasyczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Jest proste w przygotowaniu, a do tego niezwykle aromatyczne i sycące. Idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.
Do farszu możesz dodać inne składniki, np. pokrojoną paprykę czy kukurydzę i doprawić całość po swojemu. Polecam dodać zioła prowansalskie oraz słodką i ostrą paprykę, jeśli zależy ci na wyrazistości.
Składniki:
- 500 g dużych pieczarek,
- 300 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- ser żółty,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Pieczarki dokładnie umyj i usuń ogonki. Niewielkie pieczarki możesz faszerować w całości, a większe przekroić na pół.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju na patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj przez chwilę.
- Do cebuli włóż mięso mielone i podsmaż je na patelni. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Smaż, aż mięso zmieni kolor na brązowy.
- Do mięsa dodaj posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i jajko. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Masą mięsną wypełnij kapelusze pieczarek.
- Pieczarki faszerowane mięsem mielonym ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Posyp startym serem żółtym.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20-25 minut, aż pieczarki będą miękkie, a masa mięsna zarumieniona.
Gotowe pieczarki podaj na ciepło. Smacznego!