PrzepisKolacjaNadziewam kapelusze mięsem i zapiekam. Na kolację jak znalazł

Nadziewam kapelusze mięsem i zapiekam. Na kolację jak znalazł

Pieczarki faszerowane - Pyszności
Pieczarki faszerowane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | steauarosie
12.04.2024 11:35, aktualizacja: 12.04.2024 13:12

Faszerowane kapelusze pieczarek to świetny pomysł na ciepłą kolację. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka chwil, a są tak smaczne, że jeszcze szybciej znikają z talerzy.

Faszerowane pieczarki zastąpią nieco oklepane już kanapki. Taka przekąska sprawdzi się nie tylko na kolację, ale również na imprezy i spotkania ze znajomymi.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to klasyczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Jest proste w przygotowaniu, a do tego niezwykle aromatyczne i sycące. Idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Faszerowane pieczarki
Faszerowane pieczarki© Adobe Stock

Do farszu możesz dodać inne składniki, np. pokrojoną paprykę czy kukurydzę i doprawić całość po swojemu. Polecam dodać zioła prowansalskie oraz słodką i ostrą paprykę, jeśli zależy ci na wyrazistości.

Składniki:

  • 500 g dużych pieczarek,
  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ser żółty,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie umyj i usuń ogonki. Niewielkie pieczarki możesz faszerować w całości, a większe przekroić na pół.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju na patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj przez chwilę.
  3. Do cebuli włóż mięso mielone i podsmaż je na patelni. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Smaż, aż mięso zmieni kolor na brązowy.
  4. Do mięsa dodaj posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i jajko. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  5. Masą mięsną wypełnij kapelusze pieczarek.
  6. Pieczarki faszerowane mięsem mielonym ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  7. Posyp startym serem żółtym.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20-25 minut, aż pieczarki będą miękkie, a masa mięsna zarumieniona.

Gotowe pieczarki podaj na ciepło. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także