Kiedy teściowa robi sałatkę, wszyscy zacierają ręce. Wyprosiłam od niej przepis

Sałatka warstwowa z kurczakiem i prażoną cebulką to popisowy przepis mojej teściowej. Kiedy danie pojawia się na stole, wszystkie inne potrawy mogłyby nie istnieć - wygrywa nawet z ciepłymi przekąskami. Jest sycąca, pyszna i przy tym naprawdę prosta w przygotowaniu.

Sałatka warstwowa - PysznościSałatka warstwowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube, materiały prywatne | PALCE LIZAĆ
Ewa Malinowska

Kiedy szykuje się rodzinne spotkanie, moja teściowa przygotowuje swój hit. Gdy raz przyniosła inną sałatkę, goście byli niemal oburzeni. Połączenie kurczaka, pieczarek, sera oraz sosu czosnkowego z chrupiącą, wyrazistą cebulką prażoną to najlepszy przepis na imprezę. Dzięki warstwowemu układaniu składników sałatka prezentuje się naprawdę świetnie - warto podać ją w przezroczystej misce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni

Warstwowa sałatka z prażoną cebulką i kurczakiem

Chociaż wśród warstwowych sałatek najczęściej króluje gyrosowa, to ta sałatka szybko wygryzła znany klasyk. Świetnie sprawdza się na imprezach, ale również wtedy, gdy najdzie nas ochota na nietypowy obiad lub kolację - ta sałatka jest naprawdę sycąca. Udało mi się wyprosić o zdjęcie przepisu ze specjalnego kajeciku mojej teściowej.

Udało mi się wyprosić przepis od teściowej - Pyszności
Udało mi się wyprosić przepis od teściowej - Pyszności © materiały prywatne

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
  • 5 łyżek oleju,
  • pół kapusty pekińskiej,
  • 500 g pieczarek,
  • 200 g sera żółtego,
  • pół szklanki prażonej cebulki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sos czosnkowy

  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw ulubioną mieszanką i usmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na patelni po kurczaku, doprawiając grzyby solą i pieprzem.
  3. Kapustę pekińską poszatkuj.
  4. W misce wymieszaj majonez, śmietanę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. W wysokiej, przezroczystej misce układaj kolejno warstwy: kapusta pekińska, sos czosnkowy, usmażony kurczak, pieczarki i stary ser żółty. Na koniec posyp całość prażoną cebulką.

Sałatka jest już gotowa do zjedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść