Kiedy teściowa robi sałatkę, wszyscy zacierają ręce. Wyprosiłam od niej przepis
Sałatka warstwowa z kurczakiem i prażoną cebulką to popisowy przepis mojej teściowej. Kiedy danie pojawia się na stole, wszystkie inne potrawy mogłyby nie istnieć - wygrywa nawet z ciepłymi przekąskami. Jest sycąca, pyszna i przy tym naprawdę prosta w przygotowaniu.
12.04.2024 13:56
Kiedy szykuje się rodzinne spotkanie, moja teściowa przygotowuje swój hit. Gdy raz przyniosła inną sałatkę, goście byli niemal oburzeni. Połączenie kurczaka, pieczarek, sera oraz sosu czosnkowego z chrupiącą, wyrazistą cebulką prażoną to najlepszy przepis na imprezę. Dzięki warstwowemu układaniu składników sałatka prezentuje się naprawdę świetnie - warto podać ją w przezroczystej misce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warstwowa sałatka z prażoną cebulką i kurczakiem
Chociaż wśród warstwowych sałatek najczęściej króluje gyrosowa, to ta sałatka szybko wygryzła znany klasyk. Świetnie sprawdza się na imprezach, ale również wtedy, gdy najdzie nas ochota na nietypowy obiad lub kolację - ta sałatka jest naprawdę sycąca. Udało mi się wyprosić o zdjęcie przepisu ze specjalnego kajeciku mojej teściowej.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka,
- 5 łyżek oleju,
- pół kapusty pekińskiej,
- 500 g pieczarek,
- 200 g sera żółtego,
- pół szklanki prażonej cebulki,
- sól i pieprz do smaku.
Sos czosnkowy
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw ulubioną mieszanką i usmaż na rozgrzanym oleju.
- Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na patelni po kurczaku, doprawiając grzyby solą i pieprzem.
- Kapustę pekińską poszatkuj.
- W misce wymieszaj majonez, śmietanę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- W wysokiej, przezroczystej misce układaj kolejno warstwy: kapusta pekińska, sos czosnkowy, usmażony kurczak, pieczarki i stary ser żółty. Na koniec posyp całość prażoną cebulką.
Sałatka jest już gotowa do zjedzenia. Smacznego!