Do ciastek dodaję nietypowy składnik. Pachną jak wiosenna łąka

Kruche, słodkie, maślane, o wyraźnie kwiatowym aromacie. To ciasteczka, które zaskakują smakiem już od pierwszego kęsa. Idealne do porannej kawy czy wieczornej szklanki mleka. Poznaj przepis na najlepsze, wiosenne kruche ciasteczka.

Kruche ciasteczka z lawendą.Kruche ciasteczka z lawendą.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mahout

Czy jest coś lepszego niż kawa w towarzystwie kruchych i maślanych ciasteczek? To jedne z tych łakoci, które nigdy się nie nudzą. Można zjeść niewyobrażalnie dużą ilość i ciągle mieć ochotę na więcej. Możliwości jest naprawdę dużo.

Jeśli masz ochotę nieco poeksperymentować w kuchni, skorzystaj z poniższego przepisu. Jednym z najważniejszych składników jest skórka z cytryny, która nadaje cytrusowego aromatu. Takie ciastka doskonale komponują się z filiżanką czarnej herbaty. Jest jednak jeszcze jeden składnik, którego nie należy pomijać. To kwiaty suszonej lawendy, nadające ciastkom niesamowitego kwiatowego aromatu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak zrobić kruche ciasteczka?

Owsiane, czekoladowe, z kremem, dżemem, galaretką, orzechami, kajmakiem, z czym tylko chcesz. Podobno wymyślili je już starożytni Rzymianie. Wypiekali je przed nowym rokiem, jako przekąskę do kawy. Jak widać, ten przysmak towarzyszy nam już od tysięcy lat i cieszy się niesłabnącą popularnością.

Jak zrobić kruche ciasteczka? Podstawowym składnikiem jest mąka i masło. Najlepsza będzie mąka pszenna, jednak można zastąpić ją mąką orkiszową bądź pełnoziarnistą. Masło nadaje pożądanej kruchości i niepowtarzalnego, maślanego posmaku. To też doskonały nośnik smaku. Oprócz wymienionych składników dodaje się żółtka lub całe jajka i cukier.

Reszta zależy od indywidualnych preferencji. Masę warto wzbogacić o bakalie, orzechy czy czekoladę. Jeśli chcesz przygotować wyjątkowe ciasteczka, dodaj do nich nieoczywistego składnika w postaci... suszonych kwiatów lawendy. Lawenda nadaje wspaniałego, kwiatowego posmaku, a także działa wyciszająco i uspokajająco, co zostało potwierdzone naukowo. Poznaj przepis na wyjątkowe, kruche ciasteczka.

Ciasteczka z lawendą — przepis

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • 3 żółtka,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • pół kostki masła,
  • 3 łyżki suszonych kwiatów lawendy,
  • łyżeczka startej skórki z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej cukier, masło, kwiaty lawendy i żółtka. Całość ubij mikserem na puszystą masę.
  2. Kiedy masa jajeczna podwoi swoją objętość, dodaj przesianą mąkę i zagnieć ciasto rękoma.
  3. Włóż je do lodówki na 30 minut.
  4. Po 30 minut rozwałkuj je na placek o wysokości 1,5 cm i wytnij z niego ciasteczka. Wyłóż je na blasze z papierem do pieczenia i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stp. C. Piecz je przez 15-20 minut, aż staną się rumiane. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥