Do ciastek dodaję nietypowy składnik. Pachną jak wiosenna łąka

Kruche, słodkie, maślane, o wyraźnie kwiatowym aromacie. To ciasteczka, które zaskakują smakiem już od pierwszego kęsa. Idealne do porannej kawy czy wieczornej szklanki mleka. Poznaj przepis na najlepsze, wiosenne kruche ciasteczka.

Kruche ciasteczka z lawendą.Kruche ciasteczka z lawendą.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mahout

Czy jest coś lepszego niż kawa w towarzystwie kruchych i maślanych ciasteczek? To jedne z tych łakoci, które nigdy się nie nudzą. Można zjeść niewyobrażalnie dużą ilość i ciągle mieć ochotę na więcej. Możliwości jest naprawdę dużo.

Jeśli masz ochotę nieco poeksperymentować w kuchni, skorzystaj z poniższego przepisu. Jednym z najważniejszych składników jest skórka z cytryny, która nadaje cytrusowego aromatu. Takie ciastka doskonale komponują się z filiżanką czarnej herbaty. Jest jednak jeszcze jeden składnik, którego nie należy pomijać. To kwiaty suszonej lawendy, nadające ciastkom niesamowitego kwiatowego aromatu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak zrobić kruche ciasteczka?

Owsiane, czekoladowe, z kremem, dżemem, galaretką, orzechami, kajmakiem, z czym tylko chcesz. Podobno wymyślili je już starożytni Rzymianie. Wypiekali je przed nowym rokiem, jako przekąskę do kawy. Jak widać, ten przysmak towarzyszy nam już od tysięcy lat i cieszy się niesłabnącą popularnością.

Jak zrobić kruche ciasteczka? Podstawowym składnikiem jest mąka i masło. Najlepsza będzie mąka pszenna, jednak można zastąpić ją mąką orkiszową bądź pełnoziarnistą. Masło nadaje pożądanej kruchości i niepowtarzalnego, maślanego posmaku. To też doskonały nośnik smaku. Oprócz wymienionych składników dodaje się żółtka lub całe jajka i cukier.

Reszta zależy od indywidualnych preferencji. Masę warto wzbogacić o bakalie, orzechy czy czekoladę. Jeśli chcesz przygotować wyjątkowe ciasteczka, dodaj do nich nieoczywistego składnika w postaci... suszonych kwiatów lawendy. Lawenda nadaje wspaniałego, kwiatowego posmaku, a także działa wyciszająco i uspokajająco, co zostało potwierdzone naukowo. Poznaj przepis na wyjątkowe, kruche ciasteczka.

Ciasteczka z lawendą — przepis

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • 3 żółtka,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • pół kostki masła,
  • 3 łyżki suszonych kwiatów lawendy,
  • łyżeczka startej skórki z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej cukier, masło, kwiaty lawendy i żółtka. Całość ubij mikserem na puszystą masę.
  2. Kiedy masa jajeczna podwoi swoją objętość, dodaj przesianą mąkę i zagnieć ciasto rękoma.
  3. Włóż je do lodówki na 30 minut.
  4. Po 30 minut rozwałkuj je na placek o wysokości 1,5 cm i wytnij z niego ciasteczka. Wyłóż je na blasze z papierem do pieczenia i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stp. C. Piecz je przez 15-20 minut, aż staną się rumiane. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend