Kiedy nie mam pomysłu na obiad, robię ziemniaki po hiszpańsku. Cała rodzina naje się za grosze

Dzisiaj pora na inspirację rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Ziemniaki po hiszpańsku ratują skórę (i żołądek) w momencie, w którym nie mam pomysłu na inny obiad, albo postanawiam zaciskać pasa i przygotować coś naprawdę bardzo ekonomicznego. Tak powstaje pyszny posiłek za grosze!

Ziemniaki po hiszpańsku - tanie i sycąceZiemniaki po hiszpańsku - tanie i sycące
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Ziemniaki odgrywają w kuchni hiszpańskiej szczególną rolę. Oczywiście ma ona zupełnie inny wymiar niż u nas, w Polsce. W Madrycie próżno szukać kotleta schabowego podanego z purée ziemniaczanym i koperkiem. Można natomiast odnaleźć inne specjały, takie jak słynny na cały świat kartoflany omlet tortilla de patatas, czy też smażone patatas bravas, podawane często z ostrym sosem. Jedną z hiszpańskich potraw z wykorzystaniem ziemniaków zdarza mi się przygotować w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofrowy tort robi wrażenie. Dziecinnie prosty w przygotowaniu, a wygląda obłędnie

Ziemniaki po hiszpańsku są potrawą bajecznie tanią, smaczną i sycącą. Oczywiście nie udałoby się to, gdyby nie przygotowany specjalnie na tę okazję sos cebulowo-czosnkowy. Całość kosztuje dosłownie grosze. Jedyny składnik "ekstra", który będzie ci potrzebny, to bulion warzywny. Cóż, już nieraz mówiłem, że ten produkt warto robić z zapasem i mrozić jego nadmiar (ze szczególnym uwzględnieniem "zasady dwóch centymetrów"). Nigdy nie wiadomo, do czego może się przydać!

Ziemniaki po hiszpańsku

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 jajka,
  • 1 mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/4 szklanki mąki,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • 1-2 szklanki bulionu,
  • sól, pieprz.
Ziemniaki po hiszpańsku - ciekawy sposób na wykorzystanie naszego ulubionego warzywa
Ziemniaki po hiszpańsku - ciekawy sposób na wykorzystanie naszego ulubionego warzywa © Canva | Wounds_and_Cracks

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj i pokrój w plastry. Mąkę wsyp do miski, dodaj do niej sól i pieprz. Tak samo dopraw rozbełtane oddzielne jajko.
  2. Ziemniaki obtocz w mące, a następnie panieruj w jajku. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie.
  3. Zdejmij warzywa. Na tym samym tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj wino, przyprawy i skrobię. Stopniowo wlewaj bulion. Do zagęszczonego już sosu z powrotem wsadź usmażone ziemniaczki. Duś w cebulowo-czosnkowej mieszance przez 20 minut. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą