Kiedy nie mam pomysłu na obiad, robię ziemniaki po hiszpańsku. Cała rodzina naje się za grosze
Dzisiaj pora na inspirację rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Ziemniaki po hiszpańsku ratują skórę (i żołądek) w momencie, w którym nie mam pomysłu na inny obiad, albo postanawiam zaciskać pasa i przygotować coś naprawdę bardzo ekonomicznego. Tak powstaje pyszny posiłek za grosze!
21.05.2024 11:13
Ziemniaki odgrywają w kuchni hiszpańskiej szczególną rolę. Oczywiście ma ona zupełnie inny wymiar niż u nas, w Polsce. W Madrycie próżno szukać kotleta schabowego podanego z purée ziemniaczanym i koperkiem. Można natomiast odnaleźć inne specjały, takie jak słynny na cały świat kartoflany omlet tortilla de patatas, czy też smażone patatas bravas, podawane często z ostrym sosem. Jedną z hiszpańskich potraw z wykorzystaniem ziemniaków zdarza mi się przygotować w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki po hiszpańsku są potrawą bajecznie tanią, smaczną i sycącą. Oczywiście nie udałoby się to, gdyby nie przygotowany specjalnie na tę okazję sos cebulowo-czosnkowy. Całość kosztuje dosłownie grosze. Jedyny składnik "ekstra", który będzie ci potrzebny, to bulion warzywny. Cóż, już nieraz mówiłem, że ten produkt warto robić z zapasem i mrozić jego nadmiar (ze szczególnym uwzględnieniem "zasady dwóch centymetrów"). Nigdy nie wiadomo, do czego może się przydać!
Ziemniaki po hiszpańsku
Składniki:
- 2 duże ziemniaki,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 jajka,
- 1 mała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/4 szklanki mąki,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/2 szklanki białego wina,
- 1-2 szklanki bulionu,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki wyszoruj i pokrój w plastry. Mąkę wsyp do miski, dodaj do niej sól i pieprz. Tak samo dopraw rozbełtane oddzielne jajko.
- Ziemniaki obtocz w mące, a następnie panieruj w jajku. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie.
- Zdejmij warzywa. Na tym samym tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj wino, przyprawy i skrobię. Stopniowo wlewaj bulion. Do zagęszczonego już sosu z powrotem wsadź usmażone ziemniaczki. Duś w cebulowo-czosnkowej mieszance przez 20 minut. Smacznego!