WAŻNE
TERAZ

Zełenski jest już w Polsce. W planie wizyty spotkanie z Nawrockim

To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu

Kapusta z dodatkiem strączków nie należy do najpopularniejszych dań wigilijnych, a o wersji z kaszą jaglaną i olejem lnianym już prawie nikt nie pamięta. Przetrwała jedynie na Podkarpaciu, skąd warto czerpać inspirację, bo jest to danie pełne wartości odżywczych.

Zapomniana potrawa z Podkarpacia ma wiele do zaoferowaniaZapomniana potrawa z Podkarpacia ma wiele do zaoferowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Niektóre potrawy wigilijne takie jak groch z kapustą budzą mieszane uczucia, ale wersja z Podkarpacia sprawia, że po zjedzeniu kapusty zamiast nieprzyjemnej ciężkości, pojawia się zdrowa sytość i wyraźna ulga. To za sprawą kaszy jaglanej, która jest lekkostrawna, a przy tym bogata w witaminy z grupy B. O zdrowie serca i układu krążenia dba olej lniany, bogaty w kwasy omega-3.

Pamiętaj o kutii. To słodka potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole

Wsparcie dla jelit przed świątecznymi posiłkami

Kapusta z fasolą i kaszą jaglaną to sycące, ale lekkostrawne danie. Odpowiednio przygotowane strączki nie będą powodowały przykrych dolegliwości, za to dostarczą do organizmu dużo błonnika, który sprzyja lepszemu trawieniu, a także dba o stabilny poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Kapusta kiszona to naturalny probiotyk, pełen bakterii, które wspierają pracę jelit, a także witamin i minerałów, budujących naturalną odporność organizmu.

Jednak prawdziwe gwiazdy tej potrawy to kasza jaglana i olej lniany, który kiedyś był często stosowany w kuchni, a dzisiaj to już prawdziwa rzadkość. Jednak żeby te składniki rzeczywiście były lekkostrawne i łagodne dla przewodu pokarmowego, należy poświęcić im trochę uwagi. Kaszę dokładnie przepłucz, zanim wrzucisz ją do gotowania, a olej podgrzej tylko w niskiej temperaturze – wysoka zniszczy jego cenne właściwości. Gotową kapustę również podgrzewaj na wolnym ogniu, a najlepiej wymieszaj ją z olejem lnianym tuż przed podaniem na wigilijny stół.

Przepis na kapustę z fasolą i kaszą jaglaną

Gotowanie podkarpackiej kapusty zacznij na dwa dni przed Wigilią. Najpierw namocz fasolę. Następnego dnia wypłucz strączki, zalej świeżą wodą i gotuj z łyżeczką soli do miękkości. W osobnym garnku ugotuj kiszoną kapustę z kaszą jaglaną. Możesz dodać suszone grzyby (je również warto wcześniej namoczyć).

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś (trzeba namoczyć i ugotować osobno),
  • 1,5 kg kapusty kiszonej,
  • 300 g kaszy jaglanej,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki oleju lnianego.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę zalej wodą i gotuj przez kilka minut, po czym wylej wodę i odciśnij kapustę. Ponownie zalej ją wodą i wstaw do właściwego gotowania.
  2. Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj kaszę jaglaną. Nie mieszaj je na tym etapie – kasza ma się gotować na powierzchni kapusty, zadbaj tylko o to, żeby ziarna były w całości przykryte wodą.
  3. W tym czasie podsmaż na oleju lnianym drobno posiekaną cebulę – uważaj, aby nie rozgrzewać mocno patelni.
  4. Gdy kasza będzie miękka, dodaj podsmażoną cebulę razem z olejem oraz wcześniej ugotowaną fasolę. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut, po czym przestudź i schowaj na noc do lodówki.
  5. Podgrzej przed samą wigilią.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇