To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Kapusta z dodatkiem strączków nie należy do najpopularniejszych dań wigilijnych, a o wersji z kaszą jaglaną i olejem lnianym już prawie nikt nie pamięta. Przetrwała jedynie na Podkarpaciu, skąd warto czerpać inspirację, bo jest to danie pełne wartości odżywczych.
Niektóre potrawy wigilijne takie jak groch z kapustą budzą mieszane uczucia, ale wersja z Podkarpacia sprawia, że po zjedzeniu kapusty zamiast nieprzyjemnej ciężkości, pojawia się zdrowa sytość i wyraźna ulga. To za sprawą kaszy jaglanej, która jest lekkostrawna, a przy tym bogata w witaminy z grupy B. O zdrowie serca i układu krążenia dba olej lniany, bogaty w kwasy omega-3.
Pamiętaj o kutii. To słodka potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole
Wsparcie dla jelit przed świątecznymi posiłkami
Kapusta z fasolą i kaszą jaglaną to sycące, ale lekkostrawne danie. Odpowiednio przygotowane strączki nie będą powodowały przykrych dolegliwości, za to dostarczą do organizmu dużo błonnika, który sprzyja lepszemu trawieniu, a także dba o stabilny poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Kapusta kiszona to naturalny probiotyk, pełen bakterii, które wspierają pracę jelit, a także witamin i minerałów, budujących naturalną odporność organizmu.
Jednak prawdziwe gwiazdy tej potrawy to kasza jaglana i olej lniany, który kiedyś był często stosowany w kuchni, a dzisiaj to już prawdziwa rzadkość. Jednak żeby te składniki rzeczywiście były lekkostrawne i łagodne dla przewodu pokarmowego, należy poświęcić im trochę uwagi. Kaszę dokładnie przepłucz, zanim wrzucisz ją do gotowania, a olej podgrzej tylko w niskiej temperaturze – wysoka zniszczy jego cenne właściwości. Gotową kapustę również podgrzewaj na wolnym ogniu, a najlepiej wymieszaj ją z olejem lnianym tuż przed podaniem na wigilijny stół.
Przepis na kapustę z fasolą i kaszą jaglaną
Gotowanie podkarpackiej kapusty zacznij na dwa dni przed Wigilią. Najpierw namocz fasolę. Następnego dnia wypłucz strączki, zalej świeżą wodą i gotuj z łyżeczką soli do miękkości. W osobnym garnku ugotuj kiszoną kapustę z kaszą jaglaną. Możesz dodać suszone grzyby (je również warto wcześniej namoczyć).
Składniki:
- 400 g fasoli Jaś (trzeba namoczyć i ugotować osobno),
- 1,5 kg kapusty kiszonej,
- 300 g kaszy jaglanej,
- 1 cebula,
- 3 łyżki oleju lnianego.
Sposób przygotowania:
- Kapustę zalej wodą i gotuj przez kilka minut, po czym wylej wodę i odciśnij kapustę. Ponownie zalej ją wodą i wstaw do właściwego gotowania.
- Gdy kapusta będzie już miękka, dodaj kaszę jaglaną. Nie mieszaj je na tym etapie – kasza ma się gotować na powierzchni kapusty, zadbaj tylko o to, żeby ziarna były w całości przykryte wodą.
- W tym czasie podsmaż na oleju lnianym drobno posiekaną cebulę – uważaj, aby nie rozgrzewać mocno patelni.
- Gdy kasza będzie miękka, dodaj podsmażoną cebulę razem z olejem oraz wcześniej ugotowaną fasolę. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut, po czym przestudź i schowaj na noc do lodówki.
- Podgrzej przed samą wigilią.