Ten składnik zmienia jajka w kulinarną petardę. Idealne na eleganckie przyjęcie
Jajka, będące podstawą tego przepisu, dostarczają pełnowartościowe białko i ważne witaminy, takie jak A, D, E i tych z grupy B oraz minerały, takie jak żelazo, fosfor i selen. To solidna baza, która wspiera organizm i zapewnia uczucie sytości na długo.
Awokado wnosi do nadzienia aksamitną konsystencję i zdrowe tłuszcze, szczególnie kwas oleinowy znany z korzystnego wpływu na serce i profil lipidowy. Jest również źródłem błonnika i potasu, więc są doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.
Całość dopełnia delikatna cebula, która dodaje odrobinę ostrości i chrupkości, a przy tym wzbogaca danie związkami siarki i antyoksydantami wspierającymi odporność. W efekcie powstaje przekąska, która jest jednocześnie lekka, pożywna i pełna charakteru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie
Przepis na jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado to dowód na to, że zdrowe jedzenie może być efektowne, a jego przygotowanie szybkie i proste. Idealne na brunch, kolację lub imprezę, zawsze przyciągają spojrzenia i zaskakują smakiem.
Składniki:
- 2 jajka (100 g),
- 1/2 awokado (70 g),
- 1 plaster cebuli białej lub czerwonej (20 g),
- 1 łyżeczka soku z cytryny (3 g),
- sól,
- pieprz,
- wędzona słodka papryka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Jajka ugotuj na twardo.
Krok 2. Z obranej cebuli odkrój plaster i drobno go pokrój. Awokado umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Połówkę z pestką skrop sokiem z cytryny, szczelnie zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki (zużyj do innego posiłku w ciągu kilku dni). Z pozostałej części wyciągnij miąższ za pomocą łyżki. Ugotowane jajka obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka.
Krok 3. W pojemniku do blendera umieść żółtka, awokado i cebulę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.
Krok 4. Gotową masą napełnij białka jajek. Faszerowane jajka delikatnie obsyp wędzoną słodką papryką. Gotowe!