Ten składnik zmienia jajka w kulinarną petardę. Idealne na eleganckie przyjęcie

Jajka faszerowane awokado to przykład, jak jeden prosty składnik może całkowicie odmienić znane wszystkim danie. Delikatne, kremowe i pełne smaku, zaskakują połączeniem klasycznej bazy z nowoczesnym, zdrowym miksem. Takie jajka sprawdzą się zarówno na eleganckim przyjęciu, jak i podczas codziennego posiłku, wnosząc do stołu nie tylko wyjątkowy smak, ale też porcję cennych składników odżywczych.
Jajka faszerowane awokado smakują wybornieJajka faszerowane awokado smakują wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka, będące podstawą tego przepisu, dostarczają pełnowartościowe białko i ważne witaminy, takie jak A, D, E i tych z grupy B oraz minerały, takie jak żelazo, fosfor i selen. To solidna baza, która wspiera organizm i zapewnia uczucie sytości na długo.

Awokado wnosi do nadzienia aksamitną konsystencję i zdrowe tłuszcze, szczególnie kwas oleinowy znany z korzystnego wpływu na serce i profil lipidowy. Jest również źródłem błonnika i potasu, więc są doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.

Całość dopełnia delikatna cebula, która dodaje odrobinę ostrości i chrupkości, a przy tym wzbogaca danie związkami siarki i antyoksydantami wspierającymi odporność. W efekcie powstaje przekąska, która jest jednocześnie lekka, pożywna i pełna charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Przepis na jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane awokado to dowód na to, że zdrowe jedzenie może być efektowne, a jego przygotowanie szybkie i proste. Idealne na brunch, kolację lub imprezę, zawsze przyciągają spojrzenia i zaskakują smakiem.

Składniki:

  • 2 jajka (100 g),
  • 1/2 awokado (70 g),
  • 1 plaster cebuli białej lub czerwonej (20 g),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (3 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • wędzona słodka papryka.

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane awokado przepis
Ugotuj jajka
Jajka faszerowane awokado przepis
Przygotuj składniki

Krok 2. Z obranej cebuli odkrój plaster i drobno go pokrój. Awokado umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Połówkę z pestką skrop sokiem z cytryny, szczelnie zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki (zużyj do innego posiłku w ciągu kilku dni). Z pozostałej części wyciągnij miąższ za pomocą łyżki. Ugotowane jajka obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka.

Jajka faszerowane awokado przepis
Zblenduj wszystkie składniki poza białkami

Krok 3. W pojemniku do blendera umieść żółtka, awokado i cebulę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.

Jajka faszerowane awokado przepis
Białka napełnij masą z awokado i posyp wędzoną papryką

Krok 4. Gotową masą napełnij białka jajek. Faszerowane jajka delikatnie obsyp wędzoną słodką papryką. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki