Ten składnik zmienia jajka w kulinarną petardę. Idealne na eleganckie przyjęcie

Jajka faszerowane awokado to przykład, jak jeden prosty składnik może całkowicie odmienić znane wszystkim danie. Delikatne, kremowe i pełne smaku, zaskakują połączeniem klasycznej bazy z nowoczesnym, zdrowym miksem. Takie jajka sprawdzą się zarówno na eleganckim przyjęciu, jak i podczas codziennego posiłku, wnosząc do stołu nie tylko wyjątkowy smak, ale też porcję cennych składników odżywczych.
Jajka faszerowane awokado smakują wybornieJajka faszerowane awokado smakują wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka, będące podstawą tego przepisu, dostarczają pełnowartościowe białko i ważne witaminy, takie jak A, D, E i tych z grupy B oraz minerały, takie jak żelazo, fosfor i selen. To solidna baza, która wspiera organizm i zapewnia uczucie sytości na długo.

Awokado wnosi do nadzienia aksamitną konsystencję i zdrowe tłuszcze, szczególnie kwas oleinowy znany z korzystnego wpływu na serce i profil lipidowy. Jest również źródłem błonnika i potasu, więc są doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.

Całość dopełnia delikatna cebula, która dodaje odrobinę ostrości i chrupkości, a przy tym wzbogaca danie związkami siarki i antyoksydantami wspierającymi odporność. W efekcie powstaje przekąska, która jest jednocześnie lekka, pożywna i pełna charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Przepis na jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane awokado to dowód na to, że zdrowe jedzenie może być efektowne, a jego przygotowanie szybkie i proste. Idealne na brunch, kolację lub imprezę, zawsze przyciągają spojrzenia i zaskakują smakiem.

Składniki:

  • 2 jajka (100 g),
  • 1/2 awokado (70 g),
  • 1 plaster cebuli białej lub czerwonej (20 g),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (3 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • wędzona słodka papryka.

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane awokado przepis
Ugotuj jajka
Jajka faszerowane awokado przepis
Przygotuj składniki

Krok 2. Z obranej cebuli odkrój plaster i drobno go pokrój. Awokado umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Połówkę z pestką skrop sokiem z cytryny, szczelnie zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki (zużyj do innego posiłku w ciągu kilku dni). Z pozostałej części wyciągnij miąższ za pomocą łyżki. Ugotowane jajka obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka.

Jajka faszerowane awokado przepis
Zblenduj wszystkie składniki poza białkami

Krok 3. W pojemniku do blendera umieść żółtka, awokado i cebulę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.

Jajka faszerowane awokado przepis
Białka napełnij masą z awokado i posyp wędzoną papryką

Krok 4. Gotową masą napełnij białka jajek. Faszerowane jajka delikatnie obsyp wędzoną słodką papryką. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀