Już nie polewam majonezem. Na każdej imprezie królują jajka faszerowane po włosku
Jajka faszerowane często goszczą na stole w roli prostej przekąski. Zamiast jednak po raz kolejny mieszać żółtka z majonezem i szczypiorkiem, sięgnij po włoską inspirację.
Ich przygotowanie jest ekspresowe, a ze stołu znikają jeszcze szybciej. Przepis na jajka faszerowane po włosku szybko stał się obowiązkowy podczas imprez i spotkań ze znajomymi. Każdy chętnie sięga po połówki jajek, nieustannie zachwycając się prostym i smacznym farszem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa
Jajka faszerowane po włosku
Kiedy pierwszy raz usłyszałam tę nazwę, zaczęłam się zastanawiać, czy we Włoszech na imprezowym stole koło focacci pojawia się także swojskie jajko. Inspiracją do nazwy są tutaj jednak składniki, które kojarzą się ze słoneczną Italią. Jest tutaj mozzarella, pomidor i oliwa z oliwek. Całość wzbogacają zioła prowansalskie. Chociaż w swojej nazwie odnoszą się raczej do Francji, to połączenie suszonego oregano, majeranku, bazylii i rozmarynu wspaniale odnajduje się także we włoskiej kuchni.
Brak majonezu sprawia, że jajka są lżejsze i mniej kaloryczne niż tradycyjne wersje, a pomidor i mozzarella dodają jajkom świeżości i soczystości. To świetna propozycja na imprezową przekąskę lub wielkanocne śniadanie. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, więc chętnie sięgam po niego również w powszednie dni.
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 duży pomidor,
- 1 kulka mozzarelli,
- mieszanka suszonych ziół prowansalskich lub bazylia i oregano,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Przestudź i obierz ze skorupki.
- Przetnij na pół i wyciągnij żółtka.
- Pomidor sparz i obierz ze skórki. Usuń pestki i pokrój w kosteczkę.
- Mozzarellą odsącz z zalewy i również drobno pokrój.
- W miseczce rozgnieć widelcem żółtka.
- Dodaj do nich pokrojonego pomidora oraz mozzarellę, polej odrobiną oliwy i dopraw szczyptą ziół prowansalskich.
- Dokładnie wymieszaj.
- Powstałym farszem wypełnij żółtka.
- Ułóż na półmisku i wstaw do schłodzenia.
Takie jajka faszerowane po włosku świetnie sprawdzą się jako prosta przekąska na różne okazje. Możesz podawać je samodzielnie lub na kawałku tostowanego pieczywa. Przygotuj je wcześniej i wyciągnij przed podaniem, gdy już pojawiają się goście. Smacznego!