Już nie polewam majonezem. Na każdej imprezie królują jajka faszerowane po włosku

Jajka faszerowane często goszczą na stole w roli prostej przekąski. Zamiast jednak po raz kolejny mieszać żółtka z majonezem i szczypiorkiem, sięgnij po włoską inspirację.

Jajka faszerowane po włoskuJajka faszerowane po włosku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ich przygotowanie jest ekspresowe, a ze stołu znikają jeszcze szybciej. Przepis na jajka faszerowane po włosku szybko stał się obowiązkowy podczas imprez i spotkań ze znajomymi. Każdy chętnie sięga po połówki jajek, nieustannie zachwycając się prostym i smacznym farszem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Jajka faszerowane po włosku

Kiedy pierwszy raz usłyszałam tę nazwę, zaczęłam się zastanawiać, czy we Włoszech na imprezowym stole koło focacci pojawia się także swojskie jajko. Inspiracją do nazwy są tutaj jednak składniki, które kojarzą się ze słoneczną Italią. Jest tutaj mozzarella, pomidor i oliwa z oliwek. Całość wzbogacają zioła prowansalskie. Chociaż w swojej nazwie odnoszą się raczej do Francji, to połączenie suszonego oregano, majeranku, bazylii i rozmarynu wspaniale odnajduje się także we włoskiej kuchni.

Jajka faszerowane często goszczą na polskich stołach
Jajka faszerowane często goszczą na polskich stołach © Pixabay

Brak majonezu sprawia, że jajka są lżejsze i mniej kaloryczne niż tradycyjne wersje, a pomidor i mozzarella dodają jajkom świeżości i soczystości. To świetna propozycja na imprezową przekąskę lub wielkanocne śniadanie. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, więc chętnie sięgam po niego również w powszednie dni.

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • mieszanka suszonych ziół prowansalskich lub bazylia i oregano,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Przestudź i obierz ze skorupki.
  3. Przetnij na pół i wyciągnij żółtka.
  4. Pomidor sparz i obierz ze skórki. Usuń pestki i pokrój w kosteczkę.
  5. Mozzarellą odsącz z zalewy i również drobno pokrój.
  6. W miseczce rozgnieć widelcem żółtka.
  7. Dodaj do nich pokrojonego pomidora oraz mozzarellę, polej odrobiną oliwy i dopraw szczyptą ziół prowansalskich.
  8. Dokładnie wymieszaj.
  9. Powstałym farszem wypełnij żółtka.
  10. Ułóż na półmisku i wstaw do schłodzenia.

Takie jajka faszerowane po włosku świetnie sprawdzą się jako prosta przekąska na różne okazje. Możesz podawać je samodzielnie lub na kawałku tostowanego pieczywa. Przygotuj je wcześniej i wyciągnij przed podaniem, gdy już pojawiają się goście. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku