Już nie polewam majonezem. Na każdej imprezie królują jajka faszerowane po włosku

Jajka faszerowane często goszczą na stole w roli prostej przekąski. Zamiast jednak po raz kolejny mieszać żółtka z majonezem i szczypiorkiem, sięgnij po włoską inspirację.

Jajka faszerowane po włoskuJajka faszerowane po włosku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ich przygotowanie jest ekspresowe, a ze stołu znikają jeszcze szybciej. Przepis na jajka faszerowane po włosku szybko stał się obowiązkowy podczas imprez i spotkań ze znajomymi. Każdy chętnie sięga po połówki jajek, nieustannie zachwycając się prostym i smacznym farszem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Jajka faszerowane po włosku

Kiedy pierwszy raz usłyszałam tę nazwę, zaczęłam się zastanawiać, czy we Włoszech na imprezowym stole koło focacci pojawia się także swojskie jajko. Inspiracją do nazwy są tutaj jednak składniki, które kojarzą się ze słoneczną Italią. Jest tutaj mozzarella, pomidor i oliwa z oliwek. Całość wzbogacają zioła prowansalskie. Chociaż w swojej nazwie odnoszą się raczej do Francji, to połączenie suszonego oregano, majeranku, bazylii i rozmarynu wspaniale odnajduje się także we włoskiej kuchni.

Jajka faszerowane często goszczą na polskich stołach
Jajka faszerowane często goszczą na polskich stołach © Pixabay

Brak majonezu sprawia, że jajka są lżejsze i mniej kaloryczne niż tradycyjne wersje, a pomidor i mozzarella dodają jajkom świeżości i soczystości. To świetna propozycja na imprezową przekąskę lub wielkanocne śniadanie. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, więc chętnie sięgam po niego również w powszednie dni.

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • mieszanka suszonych ziół prowansalskich lub bazylia i oregano,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Przestudź i obierz ze skorupki.
  3. Przetnij na pół i wyciągnij żółtka.
  4. Pomidor sparz i obierz ze skórki. Usuń pestki i pokrój w kosteczkę.
  5. Mozzarellą odsącz z zalewy i również drobno pokrój.
  6. W miseczce rozgnieć widelcem żółtka.
  7. Dodaj do nich pokrojonego pomidora oraz mozzarellę, polej odrobiną oliwy i dopraw szczyptą ziół prowansalskich.
  8. Dokładnie wymieszaj.
  9. Powstałym farszem wypełnij żółtka.
  10. Ułóż na półmisku i wstaw do schłodzenia.

Takie jajka faszerowane po włosku świetnie sprawdzą się jako prosta przekąska na różne okazje. Możesz podawać je samodzielnie lub na kawałku tostowanego pieczywa. Przygotuj je wcześniej i wyciągnij przed podaniem, gdy już pojawiają się goście. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości