Już nie polewam majonezem. Na każdej imprezie królują jajka faszerowane po włosku

Jajka faszerowane często goszczą na stole w roli prostej przekąski. Zamiast jednak po raz kolejny mieszać żółtka z majonezem i szczypiorkiem, sięgnij po włoską inspirację.

Jajka faszerowane po włoskuJajka faszerowane po włosku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ich przygotowanie jest ekspresowe, a ze stołu znikają jeszcze szybciej. Przepis na jajka faszerowane po włosku szybko stał się obowiązkowy podczas imprez i spotkań ze znajomymi. Każdy chętnie sięga po połówki jajek, nieustannie zachwycając się prostym i smacznym farszem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Jajka faszerowane po włosku

Kiedy pierwszy raz usłyszałam tę nazwę, zaczęłam się zastanawiać, czy we Włoszech na imprezowym stole koło focacci pojawia się także swojskie jajko. Inspiracją do nazwy są tutaj jednak składniki, które kojarzą się ze słoneczną Italią. Jest tutaj mozzarella, pomidor i oliwa z oliwek. Całość wzbogacają zioła prowansalskie. Chociaż w swojej nazwie odnoszą się raczej do Francji, to połączenie suszonego oregano, majeranku, bazylii i rozmarynu wspaniale odnajduje się także we włoskiej kuchni.

Jajka faszerowane często goszczą na polskich stołach
Jajka faszerowane często goszczą na polskich stołach © Pixabay

Brak majonezu sprawia, że jajka są lżejsze i mniej kaloryczne niż tradycyjne wersje, a pomidor i mozzarella dodają jajkom świeżości i soczystości. To świetna propozycja na imprezową przekąskę lub wielkanocne śniadanie. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, więc chętnie sięgam po niego również w powszednie dni.

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • mieszanka suszonych ziół prowansalskich lub bazylia i oregano,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Przestudź i obierz ze skorupki.
  3. Przetnij na pół i wyciągnij żółtka.
  4. Pomidor sparz i obierz ze skórki. Usuń pestki i pokrój w kosteczkę.
  5. Mozzarellą odsącz z zalewy i również drobno pokrój.
  6. W miseczce rozgnieć widelcem żółtka.
  7. Dodaj do nich pokrojonego pomidora oraz mozzarellę, polej odrobiną oliwy i dopraw szczyptą ziół prowansalskich.
  8. Dokładnie wymieszaj.
  9. Powstałym farszem wypełnij żółtka.
  10. Ułóż na półmisku i wstaw do schłodzenia.

Takie jajka faszerowane po włosku świetnie sprawdzą się jako prosta przekąska na różne okazje. Możesz podawać je samodzielnie lub na kawałku tostowanego pieczywa. Przygotuj je wcześniej i wyciągnij przed podaniem, gdy już pojawiają się goście. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥