Naukowcy opracowali metodę gotowania idealnych jajek. Jak smakują te najlepsze?

Okazuje się, że gotowanie jajek to temat, który zajmuje nie tylko miłośników pożywnych śniadań. Nie mam na myśli również szefów kuchni. To zagadnienie wzięli pod lupę naukowcy z włoskiego uniwersytetu w Neapolu. Ernesto Di Maio i jego współpracownicy odkryli sposób na ugotowanie idealnych jajek – takich z dobrze ściętym białkiem i kremowym żółtkiem. Analizy wykazały, że nie tylko smakują one najlepiej, ale też zawierają najwięcej wartości odżywczych.

Jak ugotować idealne jajka?Jak ugotować idealne jajka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Redakcja serwisu Newsweek.pl przytacza wyniki badań włoskich naukowców, opublikowane na łamach "Nature Communications Engineering". Akademicy do przygotowania jajek wykorzystali metodę tzw. gotowania okresowego. Co prawda, zaserwowanie śniadania z użyciem tego sposobu zajęłoby co najmniej 32 minuty. Jednak trzeba przyznać, że wyniki badania robią wrażenie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Jak smakują jajka gotowane naprzemiennie?

Jajka ugotowane specjalną "naukową" metodą podano do degustacji 8 osobom wraz z innymi jajkami ugotowanymi w tradycyjny sposób – na twardo, na miękko i metodą sous vide (długie gotowanie w niskiej temperaturze). Emilia Di Lorenzo, współautorka badania, jest zachwycona konsystencją otrzymanego żółtka:

"Można je niemal rozsmarować" — mówi w publikacji dla brytyjskiego czasopisma (za newsweek.pl).

Setki prób, analiz i obliczeń naukowców dały w rezultacie jajko, którego konsystencja białka była zbliżona do tej w jajku ugotowanym na miękko, a żółtko przypominało efekt działania metody sous vide.

Jajka gotowane przez 32 minuty

Naukowcy doszli do wyżej opisanego rezultatu w następujący sposób – wielokrotnie przenosili jajka pomiędzy dwoma naczyniami. W jednym były wrzątek – czyli woda o temperaturze 100 stopni Celsjusza, a w drugim ciepła woda o temperaturze 30 stopni Celsjusza. Co 2 minuty przenoszono jajka w koszyku pomiędzy wrzątkiem a letnią wodą. Ten cykl powtarzano 8 razy.

Okresowo podgrzewane i chłodzone białko w końcu całkowicie tężało, a żółtko gotowało się w stałej temperaturze, co pozwoliło na uzyskanie konsystencji kremu.

Wpływ gotowania na wartości odżywcze jajka

Jajka ugotowane tą metodą zachowywały pełnię wartości odżywczych. Do tej pory uważano, że w miarę upływu czasu gotowania, zmniejszają się wartości odżywcze jajek. Jednak okazuje się, że kluczowy jest nie tylko czas, ale także temperatura obróbki termicznej. Cykliczne schładzanie jajek pozwoliło zachować wszystko, co najcenniejsze w żółtku, także lecytynę, która hamuje wchłanianie cholesterolu.

O tym, że nie tylko żółtko, ale również białko zawiera wartościowe substancje, przeczytasz w artykule o tym, jaki element jajka jest zdrowszy.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat