Jeszcze gorsza niż pizza z ananasem? Szwedzki specjał może wywoływać ciarki
Jeśli pizza hawajska jest dla ciebie już za dużą ekstrawagancją, to ta szwedzka może spowodować wzrost ciśnienia. Ananas to zdecydowanie za mało dla Skandynawów.
Szwedzka kuchnia jest znana głównie z klopsików z ziemniakami i sosem oraz śledzi, ale na światło dzienne wychodzi inny, kontrowersyjny przysmak – szwedzka pizza z nietypowymi dodatkami. Mowa tutaj o Afrikanie, której składniki przyprawią o palpitację serca niemal każdego Włocha. Szwedzi są jednak dumni i chętnie zamawiają szalony przysmak w lokalnych pizzerniach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca
Szwedzka pizza z bananem i curry
Szwedzi lubią ciekawe połączenia i widać to również w przypadku pizzy. Chociaż baza w postaci ciasta i sosu może być podobna do innych wersji, to dodatki są tym, co naprawdę wyróżnia szwedzką pizzę. Często są one zaskakujące, a nawet kontrowersyjne. Oprócz klasyków, takich jak margarita i pepperoni, w szwedzkim menu znajdziemy nietypowe kompozycje, które przez niektórych internautów są uważane za kulinarne pomyłki.
Jedną z najpopularniejszych pizz w Szwecji jest Afrikana – oprócz pomidorów i sera, zawiera plastry banana, curry i orzeszki ziemne, czasami dodaje się do niej także kawałki kurczaka. To połączenie słodkiego i słonego smaku jest dość charakterystyczne dla szwedzkiej kuchni.
Jedni twierdzą, że to niebo w gębie, inni na samo wspomnienie smaku od razu się krzywią. Nie brakuje głosów, które śmiało nazywają ją jedną z najgorszych rzeczy, jakie jedli w życiu.
Inne nietypowe szwedzkie pizze
Ekscentryczność szwedzkich pizz nie kończy się na owocach. W Szwecji można znaleźć wiele dziwacznych pizz takich jak pizza z kebabem i frytkami, pizza ze stekiem i jajkiem, a nawet pizza z hamburgerem i frytkami, jak w przypadku Calskrovepizzy z miasta Skellefteå. Wygląda trochę jak calzone, ale po przekrojeniu ukazuje się zestaw jak z fast fooda w pełnej krasie.
Te odważne połączenia smaków mogą być zaskakujące, a czasem nawet kontrowersyjne. Jednak, jak to mówią, o gustach się nie dyskutuje. To, co dla jednych jest dziwaczne, dla innych może być pyszne. Trochę tak jest z naszymi polskimi ogórkami kiszonymi, które wielu obcokrajowców uważa za niesmaczne i zepsute.
Niektóre z tych połączeń mogą być zaskakujące, ale na pewno warto spróbować ich, aby samemu ocenić, czy nam smakują.