Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

Kiedy w głowie pojawia się pytanie, co przygotować na obiad, najłatwiejszym wyborem jest filet z kurczaka. Zamiast jednak panierować go i smażyć jak kotlety, postaw na wyjątkową roladkę inspirowaną włoskim calzone. Zachwyt na twarzach bliskich murowany.

Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Pierś z kurczaka wcale nie musi być nudnym obiadem. Odrobina kreatywności, kilka składników i na stole pojawia się pyszny filet w nietypowej odsłonie. Mięso zamienia się tutaj w kieszonkę, której wnętrze wypełnia pyszne, domowe pesto, oliwki oraz mozzarella. Kurczakowe calzone bije na głowę wszystkie roladki, zawijaski i kotleciki.

Kurczakowe calzone z pesto - przepis na pierś z kurczaka

Calzone to włoskie danie, które z wyglądu przypomina pierog lub rogalik. To rodzaj pizzy, która jest składana na pół, a w jej wnętrzu znaleźć się różnorodne składniki, znane z klasycznej pizzy. W tym przypadku zamiast ciasta na pizzę mamy pierś z kurczaka, która skrywa w środku domowe, czerwone pesto, mozzarellę oraz czarne oliwki. Całość otula chrupiąca panierka z parmezanem.

To pyszny przepis na rodzinny obiad, którym zaskoczysz nawet najwybredniejszych gości.

Składniki:

Czerwone pesto:

  • 50 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 30 g parmezanu,
  • 30 g płatków z migdałów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu,
  • ¼ szklanki oleju z suszonych pomidorów.

Panierka:

  • ⅓ szklanki tartego parmezanu,
  • ⅓ szklanki bułki tartej,
  • 2 łyżki suszonego oregano.

Reszta składników:

  • 1 duży filet z piersi z kurczaka,
  • 60 g tartej mozzarelli,
  • 1 garść świeżej bazylii,
  • 30 g czarnych oliwek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od przygotowania pesto. W robocie kuchennym umieść suszone pomidory, parmezan, płatki migdałów, obrane ząbki czosnku, pieprz sól oraz olej z pomidorów. Zblenduj całość na jednolitą masę.

Domowe pesto z czerwonych pomidorów można wyjadać łyżeczkami
Domowe pesto z czerwonych pomidorów można wyjadać łyżeczkami © Pyszności

Krok 2. Przygotuj panierkę. Suszone oregano wymieszaj ze startym parmezanem oraz bułką tartą.

Panierkę trzeba dobrze wymieszać
Panierkę trzeba dobrze wymieszać © Pyszności

Krok 3. Filet z kurczaka natnij tak, by powstał duży płat. Rozbij go tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą, by uniknąć rozbryzgiwania mięsa. Posmaruj przygotowanym pesto, dodaj starty ser mozzarella, listki świeżej bazylii oraz pokrojone oliwki.

Kurczakowe calzone z pesto, serem i oliwkami
Kurczakowe calzone z pesto, serem i oliwkami © Pyszności

Krok 4. Złóż na pół i zabezpiecz brzegi, doklepując je tłuczkiem. Posyp przygotowaną panierką, dociskając ją do mięsa. Polej olejem lub oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut.

Panierka po upieczeniu będzie chrupiąca
Panierka po upieczeniu będzie chrupiąca © Pyszności

Krok 5. Po tym czasie kurczakowe calzone jest gotowe do jedzenia. Najlepiej smakuje na ciepło, gdy roztopiony ser apetycznie rozpływa się po przekrojeniu. Calzone podaj w towarzystwie ulubionej sałatki, możesz dodać także frytki lub ziemniaki. Smacznego!

Panierka po upieczeniu będzie chrupiąca
Panierka po upieczeniu będzie chrupiąca © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo