Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

Kiedy w głowie pojawia się pytanie, co przygotować na obiad, najłatwiejszym wyborem jest filet z kurczaka. Zamiast jednak panierować go i smażyć jak kotlety, postaw na wyjątkową roladkę inspirowaną włoskim calzone. Zachwyt na twarzach bliskich murowany.

Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Pierś z kurczaka wcale nie musi być nudnym obiadem. Odrobina kreatywności, kilka składników i na stole pojawia się pyszny filet w nietypowej odsłonie. Mięso zamienia się tutaj w kieszonkę, której wnętrze wypełnia pyszne, domowe pesto, oliwki oraz mozzarella. Kurczakowe calzone bije na głowę wszystkie roladki, zawijaski i kotleciki.

Kurczakowe calzone z pesto - przepis na pierś z kurczaka

Calzone to włoskie danie, które z wyglądu przypomina pierog lub rogalik. To rodzaj pizzy, która jest składana na pół, a w jej wnętrzu znaleźć się różnorodne składniki, znane z klasycznej pizzy. W tym przypadku zamiast ciasta na pizzę mamy pierś z kurczaka, która skrywa w środku domowe, czerwone pesto, mozzarellę oraz czarne oliwki. Całość otula chrupiąca panierka z parmezanem.

To pyszny przepis na rodzinny obiad, którym zaskoczysz nawet najwybredniejszych gości.

Składniki:

Czerwone pesto:

  • 50 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 30 g parmezanu,
  • 30 g płatków z migdałów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu,
  • ¼ szklanki oleju z suszonych pomidorów.

Panierka:

  • ⅓ szklanki tartego parmezanu,
  • ⅓ szklanki bułki tartej,
  • 2 łyżki suszonego oregano.

Reszta składników:

  • 1 duży filet z piersi z kurczaka,
  • 60 g tartej mozzarelli,
  • 1 garść świeżej bazylii,
  • 30 g czarnych oliwek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od przygotowania pesto. W robocie kuchennym umieść suszone pomidory, parmezan, płatki migdałów, obrane ząbki czosnku, pieprz sól oraz olej z pomidorów. Zblenduj całość na jednolitą masę.

Domowe pesto z czerwonych pomidorów można wyjadać łyżeczkami
Domowe pesto z czerwonych pomidorów można wyjadać łyżeczkami © Pyszności

Krok 2. Przygotuj panierkę. Suszone oregano wymieszaj ze startym parmezanem oraz bułką tartą.

Panierkę trzeba dobrze wymieszać
Panierkę trzeba dobrze wymieszać © Pyszności

Krok 3. Filet z kurczaka natnij tak, by powstał duży płat. Rozbij go tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą, by uniknąć rozbryzgiwania mięsa. Posmaruj przygotowanym pesto, dodaj starty ser mozzarella, listki świeżej bazylii oraz pokrojone oliwki.

Kurczakowe calzone z pesto, serem i oliwkami
Kurczakowe calzone z pesto, serem i oliwkami © Pyszności

Krok 4. Złóż na pół i zabezpiecz brzegi, doklepując je tłuczkiem. Posyp przygotowaną panierką, dociskając ją do mięsa. Polej olejem lub oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut.

Panierka po upieczeniu będzie chrupiąca
Panierka po upieczeniu będzie chrupiąca © Pyszności

Krok 5. Po tym czasie kurczakowe calzone jest gotowe do jedzenia. Najlepiej smakuje na ciepło, gdy roztopiony ser apetycznie rozpływa się po przekrojeniu. Calzone podaj w towarzystwie ulubionej sałatki, możesz dodać także frytki lub ziemniaki. Smacznego!

Panierka po upieczeniu będzie chrupiąca
Panierka po upieczeniu będzie chrupiąca © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯