Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową
Kiedy w głowie pojawia się pytanie, co przygotować na obiad, najłatwiejszym wyborem jest filet z kurczaka. Zamiast jednak panierować go i smażyć jak kotlety, postaw na wyjątkową roladkę inspirowaną włoskim calzone. Zachwyt na twarzach bliskich murowany.
Pierś z kurczaka wcale nie musi być nudnym obiadem. Odrobina kreatywności, kilka składników i na stole pojawia się pyszny filet w nietypowej odsłonie. Mięso zamienia się tutaj w kieszonkę, której wnętrze wypełnia pyszne, domowe pesto, oliwki oraz mozzarella. Kurczakowe calzone bije na głowę wszystkie roladki, zawijaski i kotleciki.
Kurczakowe calzone z pesto - przepis na pierś z kurczaka
Calzone to włoskie danie, które z wyglądu przypomina pierog lub rogalik. To rodzaj pizzy, która jest składana na pół, a w jej wnętrzu znaleźć się różnorodne składniki, znane z klasycznej pizzy. W tym przypadku zamiast ciasta na pizzę mamy pierś z kurczaka, która skrywa w środku domowe, czerwone pesto, mozzarellę oraz czarne oliwki. Całość otula chrupiąca panierka z parmezanem.
To pyszny przepis na rodzinny obiad, którym zaskoczysz nawet najwybredniejszych gości.
Składniki:
Czerwone pesto:
- 50 g suszonych pomidorów w oleju,
- 30 g parmezanu,
- 30 g płatków z migdałów,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- ¼ szklanki oleju z suszonych pomidorów.
Panierka:
- ⅓ szklanki tartego parmezanu,
- ⅓ szklanki bułki tartej,
- 2 łyżki suszonego oregano.
Reszta składników:
- 1 duży filet z piersi z kurczaka,
- 60 g tartej mozzarelli,
- 1 garść świeżej bazylii,
- 30 g czarnych oliwek,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od przygotowania pesto. W robocie kuchennym umieść suszone pomidory, parmezan, płatki migdałów, obrane ząbki czosnku, pieprz sól oraz olej z pomidorów. Zblenduj całość na jednolitą masę.
Krok 2. Przygotuj panierkę. Suszone oregano wymieszaj ze startym parmezanem oraz bułką tartą.
Krok 3. Filet z kurczaka natnij tak, by powstał duży płat. Rozbij go tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą, by uniknąć rozbryzgiwania mięsa. Posmaruj przygotowanym pesto, dodaj starty ser mozzarella, listki świeżej bazylii oraz pokrojone oliwki.
Krok 4. Złóż na pół i zabezpiecz brzegi, doklepując je tłuczkiem. Posyp przygotowaną panierką, dociskając ją do mięsa. Polej olejem lub oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut.
Krok 5. Po tym czasie kurczakowe calzone jest gotowe do jedzenia. Najlepiej smakuje na ciepło, gdy roztopiony ser apetycznie rozpływa się po przekrojeniu. Calzone podaj w towarzystwie ulubionej sałatki, możesz dodać także frytki lub ziemniaki. Smacznego!