Sycylijski chlebek z bakłażanem. Przekąska lepsza niż pizza

Kuchnia włoska nie bez powodu zalicza się do jednych z najlepszych na świecie. Wśród makaronów i pizzy znaleźć można mnóstwo innych przysmaków, które zachwycą od pierwszego kęsa. Tak jest w przypadku sycylijskiego chlebka z sosem pomidorowym i bakłażanem.

Sycylijski chlebekSycylijski chlebek
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Scaccia ragusana to prawdziwy skarb sycylijskiej kuchni, pochodzący z miasta Ragusa. Jest to rodzaj wypieku, który można porównać do połączenia pizzy i lasagni. Wyobraź sobie cienkie, chrupiące ciasto, wypełnione aromatycznymi warstwami składników. Brzmi apetycznie? Taka właśnie jest scaccia, która w naszej kuchni zyskała szybko przydomek sycylijskiego chlebka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sycylijski chlebek z bakłażanem. Przekąska lepsza niż pizza

Sycylijski chlebek z farszem

Kiedy pojawia się na stole, chętnych do jedzenia nie brakuje. Proste ciasto z mąki i wody z sosem na bazie włoskich pomidorów san marzano oraz bakłażanem, mozzarellą i parmezanem momentalnie sprawia, że od razu w brzuchu zaczyna burczeć.

Kuchnia włoska bazuje na prostych, ale jakościowych składnikach. Warto wybrać pomidory San Marzano czy semolinę, czyli mąkę lub drobną kaszę otrzymywaną z pszenicy durum. Do tego dobrej jakości parmezan, ser mozzarella i można rozpływać się w zachwytach.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g semoliny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ¾ szklanki wody.

Sos:

  • 300 g pomidorów san marzano w puszce,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 garść świeżej bazylii,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Reszta składników:

  • 1 bakłażan,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 130 g mozzarelli w zalewie,
  • 30 g parmezanu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsyp semolinę. Dodaj oliwę, sól oraz wodę i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, polej odrobiną oliwy i owiń folią spożywczą. Odstaw na 30 minut.

Ciasto na chlebek
Ciasto na chlebek © Pyszności

Krok 2. Bakłażan pokrój w plastry i zgrilluj na patelni lub elektrycznym grillu. Możesz też podsmażyć go na patelni.

Grillowany bakłażan
Grillowany bakłażan © Pyszności

Krok 3. Pomidory przelej do wysokiego naczynia. Dodaj obrany czosnek, liście bazylii, sól oraz oliwę i zblenduj.

Sos pomidorowy
Sos pomidorowy © Pyszności

Krok 4. Ciasto rozwałkuj na prostokąt i posmaruj przygotowanym sosem.

Sycylijski chlebek
Sycylijski chlebek © Pyszności

Krok 5. Dodaj plastry bakłażana, porwaną na kawałki mozzarellę oraz parmezan. Dorzuć listki bazylii, dopraw solą.

Włoskie dodatki
Włoskie dodatki © Pyszności

Krok 6. Zagnij ciasto, aby przykryć farsz. Posmaruj sosem i złóż na 3 części. Zerknij z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Zawijanie ciasta
Zawijanie ciasta © Pyszności

Krok 7. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę. Po tym czasie sycylijski chlebek jest już gotowy. Smacznego!

Sycylijski chlebek
Sycylijski chlebek © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni