Sycylijski chlebek z bakłażanem. Przekąska lepsza niż pizza
Kuchnia włoska nie bez powodu zalicza się do jednych z najlepszych na świecie. Wśród makaronów i pizzy znaleźć można mnóstwo innych przysmaków, które zachwycą od pierwszego kęsa. Tak jest w przypadku sycylijskiego chlebka z sosem pomidorowym i bakłażanem.
14.11.2024 08:55
Scaccia ragusana to prawdziwy skarb sycylijskiej kuchni, pochodzący z miasta Ragusa. Jest to rodzaj wypieku, który można porównać do połączenia pizzy i lasagni. Wyobraź sobie cienkie, chrupiące ciasto, wypełnione aromatycznymi warstwami składników. Brzmi apetycznie? Taka właśnie jest scaccia, która w naszej kuchni zyskała szybko przydomek sycylijskiego chlebka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sycylijski chlebek z farszem
Kiedy pojawia się na stole, chętnych do jedzenia nie brakuje. Proste ciasto z mąki i wody z sosem na bazie włoskich pomidorów san marzano oraz bakłażanem, mozzarellą i parmezanem momentalnie sprawia, że od razu w brzuchu zaczyna burczeć.
Kuchnia włoska bazuje na prostych, ale jakościowych składnikach. Warto wybrać pomidory San Marzano czy semolinę, czyli mąkę lub drobną kaszę otrzymywaną z pszenicy durum. Do tego dobrej jakości parmezan, ser mozzarella i można rozpływać się w zachwytach.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g semoliny,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy,
- ¾ szklanki wody.
Sos:
- 300 g pomidorów san marzano w puszce,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 garść świeżej bazylii,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Reszta składników:
- 1 bakłażan,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 130 g mozzarelli w zalewie,
- 30 g parmezanu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wsyp semolinę. Dodaj oliwę, sól oraz wodę i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, polej odrobiną oliwy i owiń folią spożywczą. Odstaw na 30 minut.
Krok 2. Bakłażan pokrój w plastry i zgrilluj na patelni lub elektrycznym grillu. Możesz też podsmażyć go na patelni.
Krok 3. Pomidory przelej do wysokiego naczynia. Dodaj obrany czosnek, liście bazylii, sól oraz oliwę i zblenduj.
Krok 4. Ciasto rozwałkuj na prostokąt i posmaruj przygotowanym sosem.
Krok 5. Dodaj plastry bakłażana, porwaną na kawałki mozzarellę oraz parmezan. Dorzuć listki bazylii, dopraw solą.
Krok 6. Zagnij ciasto, aby przykryć farsz. Posmaruj sosem i złóż na 3 części. Zerknij z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Krok 7. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę. Po tym czasie sycylijski chlebek jest już gotowy. Smacznego!