PrzepisKuchnia włoskaSycylijski chlebek z bakłażanem. Przekąska lepsza niż pizza

Sycylijski chlebek z bakłażanem. Przekąska lepsza niż pizza

Kuchnia włoska nie bez powodu zalicza się do jednych z najlepszych na świecie. Wśród makaronów i pizzy znaleźć można mnóstwo innych przysmaków, które zachwycą od pierwszego kęsa. Tak jest w przypadku sycylijskiego chlebka z sosem pomidorowym i bakłażanem.

Sycylijski chlebek
Sycylijski chlebek
Źródło zdjęć: © Pyszności

14.11.2024 08:55

Scaccia ragusana to prawdziwy skarb sycylijskiej kuchni, pochodzący z miasta Ragusa. Jest to rodzaj wypieku, który można porównać do połączenia pizzy i lasagni. Wyobraź sobie cienkie, chrupiące ciasto, wypełnione aromatycznymi warstwami składników. Brzmi apetycznie? Taka właśnie jest scaccia, która w naszej kuchni zyskała szybko przydomek sycylijskiego chlebka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sycylijski chlebek z farszem

Kiedy pojawia się na stole, chętnych do jedzenia nie brakuje. Proste ciasto z mąki i wody z sosem na bazie włoskich pomidorów san marzano oraz bakłażanem, mozzarellą i parmezanem momentalnie sprawia, że od razu w brzuchu zaczyna burczeć.

Kuchnia włoska bazuje na prostych, ale jakościowych składnikach. Warto wybrać pomidory San Marzano czy semolinę, czyli mąkę lub drobną kaszę otrzymywaną z pszenicy durum. Do tego dobrej jakości parmezan, ser mozzarella i można rozpływać się w zachwytach.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g semoliny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ¾ szklanki wody.

Sos:

  • 300 g pomidorów san marzano w puszce,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 garść świeżej bazylii,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Reszta składników:

  • 1 bakłażan,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 130 g mozzarelli w zalewie,
  • 30 g parmezanu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsyp semolinę. Dodaj oliwę, sól oraz wodę i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, polej odrobiną oliwy i owiń folią spożywczą. Odstaw na 30 minut.

Ciasto na chlebek
Ciasto na chlebek© Pyszności

Krok 2. Bakłażan pokrój w plastry i zgrilluj na patelni lub elektrycznym grillu. Możesz też podsmażyć go na patelni.

Grillowany bakłażan
Grillowany bakłażan© Pyszności

Krok 3. Pomidory przelej do wysokiego naczynia. Dodaj obrany czosnek, liście bazylii, sól oraz oliwę i zblenduj.

Sos pomidorowy
Sos pomidorowy© Pyszności

Krok 4. Ciasto rozwałkuj na prostokąt i posmaruj przygotowanym sosem.

Sycylijski chlebek
Sycylijski chlebek© Pyszności

Krok 5. Dodaj plastry bakłażana, porwaną na kawałki mozzarellę oraz parmezan. Dorzuć listki bazylii, dopraw solą.

Włoskie dodatki
Włoskie dodatki© Pyszności

Krok 6. Zagnij ciasto, aby przykryć farsz. Posmaruj sosem i złóż na 3 części. Zerknij z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Zawijanie ciasta
Zawijanie ciasta© Pyszności

Krok 7. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę. Po tym czasie sycylijski chlebek jest już gotowy. Smacznego!

Sycylijski chlebek
Sycylijski chlebek© Pyszności
przepiswideokuchnia włoska
Zobacz także