Calzone z mięsem mielonym. W takiej formie smakują jak burgery!
Calzone smakujące jak burgery? To połączenie nie może się nie udać. Środek skrywa mięso mielone i ogórki kiszone.
26.11.2021 | aktual.: 16.10.2023 12:23
Calzone – co to jest?
Calzone wywodzi się z kuchni włoskiej i na pierwszy rzut oka przypomina znane nam pierogi. Jest to jednak specjalnie zawinięta pizza, która najczęściej skrywa w sobie sos pomidorowy, mozzarellę i mięsne dodatki. Chrupiące, słonawe ciasto stanowi świetną bazę do eksperymentowania z dodatkami.|
Nazwę czyta się „kalcone”, co pochodzi od włoskiego słowa opisującego… nogawkę.
Farsz do calzone. Jak zrobić?
Z racji, że mamy słabość zarówno do pizzy, jak i burgerów, postanowiliśmy dziś połączyć dwa kultowe dania w jedno. I wyszło nam coś wyjątkowego. Podzielimy się dzisiaj z Tobą sprawdzonym przepisem na pyszny sos domowej roboty na bazie musztardy, majonezu i ketchupu. Skorzystasz z niego nie tylko w tym przepisie!
Jak zrobić calzone z mięsem mielonym i pysznym sosem? Przygotowanie, składniki i pozostałe informacje znajdziecie poniżej.
Mini calzone upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także
Składniki
Mini calzone – składniki
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 cebuli
- 4 łyżki sosu do pizzy
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g ciasta do pizzy
Sos do calzone – składniki
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Domowy sos do calzone i burgerów
Pracę nad przepisem na sos do calzone (burgerów) rozpocznij od przygotowania domowego sosu.
W dużej misce połącz: ketchup, majonez, musztardę, suszoną cebulę, suszone oregano, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. Ten sos sprawdzi się idealnie również w burgerach, tostach i kanapkach, a jego przygotowanie, jak sam widzisz, jest naprawdę proste.
Gotowy sos odstaw na bok, po czym przejdź do kolejnego etapu przepisu.
Farsz do calzone. Jak zrobić?
Teraz przygotuj farsz do calzone.
W tym celu na kuchennym blacie ustaw dużą miskę. Następnie umieść w środku podsmażone mięso wołowe, sos do pizzy, posiekaną drobno cebulę, pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone, startą mozzarellę oraz sól. Wymieszaj dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły.
Calzone
Sos i farsz mamy już gotowe, teraz wystarczy połączyć wszystkie składniki.
Na blacie kuchennym rozwałkuj ciasto na pizzę, po czym wytnij małe kółka. Na każdym kawałku rozprowadź trochę farszu, po czym złóż jak pierogi. Powstałą falbankę dociśnij przy pomocy widelca, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że farsz nie wypadnie z calzone podczas pieczenia.
Gotowe calzone przełóż do Ovi Smart, po czym delikatnie rozprowadź na każdym elemencie oliwę z oliwek. Do tego zadania użyj kuchennego pędzelka.
Dzięki Ovi Smart proces pieczenia będzie 1,5 raza krótszy niż w piekarniku. Co więcej, nie będziesz musiała czekać na nagrzanie urządzenia. Ovi Smart zaczyna pracować natychmiast po uruchomieniu. I to wszystko!
Gotowe calzone podawaj z wcześniej przygotowanym sosem. Naszym zdaniem domowe calzone smakują najlepiej na ciepło, dlatego nie zwlekaj z ich serwowaniem. Twoi goście na pewno będą pod wielkim wrażeniem!
Jeśli szukasz więcej pomysłów na genialne przekąski na ciepło, zapraszamy do naszej bogatej bazy z genialnymi inspiracjami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych perełek, które na stałe zadomowią się w Twoim menu. Po prostu palce lizać!