PrzepisZupyKoniec z nudną pomidorową. Na rosole robię zupę, która przypomni o wiośnie

Koniec z nudną pomidorową. Na rosole robię zupę, która przypomni o wiośnie

W poniedziałkowe popołudnia w wielu domach dochodzi do cudów i niedzielny rosół staje się pomidorową. Jeśli jednak przejadała ci się ta zupa, sięgnij po przepis na pyszną wiosenną zupę z pierożkami tortellini.

Zupa tortellini z warzywami
Zupa tortellini z warzywami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rosół to świetna baza do przygotowania wielu innych zup, nie tylko tych znanych z domowej, babcinej kuchni. Moi bliscy oszaleli na punkcie prostej wiosennej zupy z zanurzonymi w środku pierożkami. Nie tylko świetnie smakuje, ale również syci bardziej niż pomidorówka. Ten przepis to pyszny dowód na to, że tortellini sprawdzą się nie tylko do sałatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrowisko to słodki przysmak z Podlasia. Warto przygotowywać go nie tylko na święta

Zupa z tortellini na rosole

Przygotowanie tej zupy zajmuje zaledwie kilka chwil. Wystarczy sięgnąć po paczkę tortellini (najlepiej ze szpinakiem), bulion lub rosół i zielone warzywa. Poza sezonem śmiało można sięgnąć po mrożone. Ta pyszna i prosta zupa pozwoli na wprowadzenie nieco koloru do ponurej, zimowej kuchni, a wiosną i latem na delektowanie się warzywami w świeżej formie.

Pyszna zupa na rosole
Pyszna zupa na rosole© Adobe Stock

Do środka dorzucam zielony groszek, liście szpinaku oraz brokuły. Gdy mam kawałek cukinii, zamieniam ją w kostkę i również wrzucam do wywaru. Poza tortellini ze szpinakiem i ricottą możesz sięgnąć także po te z nadzieniem grzybowym lub szynką prosciutto. Do tego na koniec obowiązkowa porcja parmezanu dla podkręcenia smaku i można cieszyć się smakiem.

Pierożki sprawiają, że wiosenna zupa na rosole staje się bardziej sycąca i pożywna. Ich ilość możesz dopasować do indywidualnych preferencji. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj do zupy trochę chili. Dzięki temu jeszcze lepiej rozgrzeje po spacerze.

Składniki:

  • 1,5 l rosołu na kurczaku lub bulionu warzywnego
  • 400 g tortellini z ulubionym nadzieniem,
  • 1-2 marchewki,
  • 100 g liści świeżego szpinaku,
  • kilka łodyg brokuła (świeżego lub mrożonego),
  • 200 g zielonego groszku mrożonego,
  • 1 łyżka parmezanu startego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej rosół lub bulion, dodaj pokrojoną w półplasterki marchewkę i zagotuj.
  2. Wrzuć do środka tortellini i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Dorzuć mrożony groszek, świeży szpinak, brokuły i doprowadź do wrzenia.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę nalej do talerza i posyp startym parmezanem lub grana padano. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinyzupa

Wybrane dla Ciebie