Mistrzowska sałatka z tortellini i warzywami. Nie sięgniesz po inny przepis
Chociaż tortellini kojarzą się głównie z obiadem, to w sałatkowej wersji smakują jeszcze lepiej. Jest kolorowo i tak pysznie, że nikogo do wzięcia dokładki nie trzeba zachęcać. To najlepsza sałatka na imprezę, drugie śniadanie czy pyszną kolację.
30.10.2024 15:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Słodka papryka, delikatny ogórek, chrupiąca kukurydza, szynka z indyka i pyszne pierożki z nadzieniem z ricotty i szpinaku to połączenie po prostu idealne. Jeśli do tej pory omijałeś z daleka tortellini lub zastanawiałeś się, jak można je podać je inaczej niż po prostu po ugotowane z wody lub podsmażone na patelni, to ta sałatka będzie idealnym rozwiązaniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z tortellini i warzywami
Ta sałatka to świetny pomysł na szybki i smaczny posiłek. Łączy w sobie makaronoweą delikatności tortellini ze świeżością warzyw i orzeźwiającą nutą sosu. Jest doskonała zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do grilla czy obiadu. Na dodatek jej przygotowanie to naprawdę szybka i prosta sprawa.
Zamiast szynki z indyka możesz użyć innej wędliny, usmażonego kurczaka, łososia wędzonego lub tofu.
Składniki:
- 300 g tortellini ze szpinakiem i ricottą,
- 1 papryka czerwona,
- 100 g szynki drobiowej z indyka,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- 100 g roszponki,
- 1 ogórek zielony,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ogórka umyj i pokrój w plasterki. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę.
Krok 2. W kostkę pokrój również szynkę drobiową. Jeśli używasz kurczaka, pokrój go w kostkę i usmaż. Łososia wędzonego wystarczy porwać na kawałki.
Krok 3. Do miski przełóż umytą i osuszoną roszponkę. Dorzuć ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu pierożki tortellini, kukurydzę, pokrojone ogórki, paprykę oraz szynkę. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez oraz jogurt grecki. Dokładni wymieszaj, by składniki się połączył i równomiernie pokryły sosem.
Krok 5. Gotową sałatkę przełóż do miski. Smacznego!