Zupa pizza to hit. Dzieci na jej widok skaczą z radości
Pachnie tak, że od razu zaczyna burczeć w brzuchu, a jej przygotowanie to bułka z masłem. Zupa pizza na stałe wejdzie do twojego repertuaru zup, szybko zjednując sobie fanów wśród dzieci i dorosłych.
Gdy za oknem termometr bezlitośnie wskazuje, że na wiosnę trzeba jeszcze trochę poczekać, porcja gorącej zupy wchodzi jak złoto. Zamiast jednak po raz kolejny gotować ogórkową, pomidorową, krupnik czy gulaszową, postaw na nietypową zupę pizzę. Już sama nazwa budzi wyobraźnię i sprawia, że zawartością talerza zainteresuje się nawet niejadek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiące paluszki ziemniaczane. Totalny hit imprezowy
Zupa pizza na obiad
Jeśli myślałeś, że zupą nie da się najeść, to ten przepis szybko wyprowadzi cię z błędu. Zupa pizza nie tylko rozgrzeje w chłodny dzień, ale również uciszy uporczywe burczenie w brzuchu. W środku dzieje się dużo - jest mięso mielone, pieczarki i cebula. Dodatek serków topionych sprawia, że staje się kremowa i delikatna.
Ta zupa to dekonstrukcja pizzy, pełna smaku i aromatu. Po porcji takiej pyszności nikt nie będzie dopytywał, kiedy będzie drugie danie.
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego,
- 500 g pieczarek
- 3 cebule,
- oliwki zielone lub czarne bez pestki (opcjonalnie),
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 150 g topionego serka śmietankowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub rosołu,
- 200 ml śmietany,
- sól, pieprz i chili do smaku,
- starty parmezan lub grana padano,
- olej.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso.
- Cebulę oraz pieczarki posiekaj w drobną kostkę i dorzuć do podsmażonego mięsa.
- Przesmażaj całość kilka minut, aż pieczarki stracą objętość, a cebula się zeszkli. Dorzuć pokrojone oliwki.
- Zalej całość bulionem drobiowym, dodaj oregano, bazylię, sól, pieprz oraz odrobinę chilli.
- Gotuj przez 30 minut.
- Następnie dodaj pomidory krojone i pokrojony serek topiony.
- Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Weź porcję wywaru i wymieszaj ze śmietaną. Po zahartowaniu wlej do garnka.
- Dopraw całość do smaku.
Gotową zupę nalewaj do głębokich talerzy i posypuj parmezanem. Możesz sięgnąć także po startą mozzarellę. Smacznego!