Mojej rodzinie przejadło się spaghetti z tradycyjnym makaronem. Teraz stawiam na zdrowsze alternatywy

Znudził ci się tradycyjny makaron z mąki pszennej? Postaw na zdrowsze i bardziej zróżnicowane alternatywy, które zrewolucjonizują Twoje dania. Opcji jest wiele – od makaronów z warzyw po bezglutenowe opcje. Do wyboru, do koloru.

Makaron ryżowy to ciekawy zamiennik Makaron ryżowy to ciekawy zamiennik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Hayati Kayhan

Makaron popularny jest nie tylko w kuchni włoskiej. W Polsce również uwielbiamy wszelkie dania z dodatkiem makaronu. Często zapominamy jednak, że tradycyjny pszenny makaron można zamienić mniej popularnymi, ale jakże smacznymi propozycjami. Zobaczcie 7 zamienników, które nadają się zarówno do dań mięsnych, jak i zup czy sałatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta lazania z patelni. Przepis na szybki i pyszny obiad

Makaron jaglany

Smak makaronu jaglanego docenią nie tylko miłośnicy kaszy jaglanej, ale także osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Wyprodukowany jest z mąki jaglanej oraz wody, nie zawiera jaj, glutenu i innych dodatków. Taki prosty skład to gwarancja zdrowia, im krótsza bowiem lista składników, tym lepiej. Dwuskładnikowy makaron to również dobra wiadomość dla wegetarian i wegan.

Kasza jaglana to bogactwo minerałów – zawiera m.in. cynk, fosfor, krzem i magnez. Jest bogata w witaminy z grupy B (B1, B2, B6) i witaminę E. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, jej spożycie zaleca się osobom chorym na raka. Pozytywnie wpływa na cerę, wzmocnienie włosów i paznokci.

100 gramów makaronu jaglanego dostarcza 356 kcal, ale warto zaznaczyć, że produkt ma wysoki indeks glikemiczny.

Makaron z zielonego groszku

Kolejna, bezglutenowa propozycja zastępująca tradycyjny makaron, to kluski wykonane z zielonego groszku. Ten rodzaj makaronu produkuje się z mąki z zielonego groszku i wody. Wyróżnia się wysoką zawartością białka, pozbawiony jest nie tylko pszenicy, ale również jaj. To odpowiedni produkt dla wegan i osób, które nie tolerują glutenu.

Makaron z zielonego groszku jest dobrym źródłem białka i wielu witamin (np. witamin z grupy B, witaminy C, A, E i K) oraz składników mineralnych – magnezu, potasu, cynku, fosforu i żelaza. Regularne spożywanie groszku wspiera funkcjonowanie nerek, obniża poziom cukru, a także dba o prawidłową pracę serca.

Makaron z groszku jest smaczny, bardzo sycący ze względu na dużą zawartość błonnika. 100 gr ma 330 kcal. Doskonale nadaje się do dań obiadowych i sałatek.

Makaron z marchewki

Mniej kalorycznymi propozycjami, które doskonale zastąpią tradycyjny makaron spaghetti są takie warzywa, jak marchewka i cukinia.

Marchewka wyróżnia się specyficzną fakturą, jest chrupiąca, długa i ma piękny kolor. Z tego względu świetnie się spisze jako alternatywa dla tradycyjnego makaronu z pszenicy. Do przygotowania takiego makaronu przydaje się obieraczka, ale bez niej również sobie poradzimy - można bowiem pokroić warzywo w cienkie, podłużne paski. Marchewka jest warzywem niskokalorycznym, 100 gramów marchwi zawiera 42 kcal, a dodatkowo stanowi cenne źródło karotenoidów (luteiny i zeaksantyny), przeciwutleniaczy i witamin.

Makaron z cukinii

Cukinia to kolejne warzywo, które podobnie jak marchewka świetnie sprawdzi się jako warzywne spaghetti. Smak cukinii jest bardzo uniwersalny, można połączyć ją zarówno z mięsem mielonym, pulpecikami, jak i sosem pomidorowym. Posypana startym parmezanem smakuje wybornie.

100 gramów cukinii daje zaledwie 17 kcal. Jest to warzywo zawierające dużą ilość witamin (C, A, K) i minerałów – np. magnez, potas. Ma właściwości alkalizujące, czyli odkwasza organizm, wspiera proces odchudzania, zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie i chroni narząd wzroku.

Makaron z ciecierzycy

Smaczne i pożywne spaghetti można zrobić również z makaronu z nasion ciecierzycy. Ta roślina strączkowa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i wysoką zawartością białka. Nadaje się nie tylko do mięsnych potraw, ale i do sałatek, zapiekanek warzywnych, czy choćby zup. Nie zawiera glutenu, zatem makaron z ciecierzycy będzie odpowiedni dla wegan.

Ciecierzyca to również cenne źródło błonnika, witaminy C, A, E, witamin z grupy B oraz takich minerałów, jak cynk, żelazo i mangan. Regularne jedzenie cieciorki niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, m.in. powoduje obniżenie stężenia glukozy we krwi i cholesterolu. Chroni przed niedokrwienną chorobą serca, pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie układu pokarmowego.

100 gramów makaronu z ciecierzycy ma 360 kcal.

Makaron ryżowy

Jeśli makaron można zrobić z warzyw, to dlaczego nie z ryżu? Makaron ryżowy, popularny w kuchni azjatyckiej, doskonale nadaje się do dań mięsnych i warzywnych, a także do zup. Świetnie komponuje się z różnymi sosami. To także cenne źródło potasu, magnezu, cynku i witaminy E. Jest bezglutenowy i lekkostrawny (szczególnie ten z białej mąki ryżowej), więc nie podrażni żołądka osób zmagających się z problemami układu trawiennego.

Producenci oferują również makaron na bazie brązowego ryżu, który dodatkowo jest bogaty w błonnik. W 100 gramach jest 355 kcal.

Makaron sojowy

Azjaci doceniają w swojej kuchni nie tylko makaron ryżowy, ale również sojowy. Ten rodzaj makaronu jest bogaty w białko, węglowodany, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, PP oraz składniki mineralne, jak wapń, sód, żelazo, potas, cynk i fosfor. Nie ma w nim tłuszczu i błonnika.

Jest sycący, ale zarazem lekkostrawny, nie powoduje uczucia ciężkości po jedzeniu. Jego zaletą jest również to, że nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru, czyli ma niski indeks glikemiczny. Nie zawiera glutenu, więc poleca się go osobom chorym na celiakię.

100 gramów tego makaronu ma 351 kcal.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟