Mojej rodzinie przejadło się spaghetti z tradycyjnym makaronem. Teraz stawiam na zdrowsze alternatywy
Znudził ci się tradycyjny makaron z mąki pszennej? Postaw na zdrowsze i bardziej zróżnicowane alternatywy, które zrewolucjonizują Twoje dania. Opcji jest wiele – od makaronów z warzyw po bezglutenowe opcje. Do wyboru, do koloru.
Makaron popularny jest nie tylko w kuchni włoskiej. W Polsce również uwielbiamy wszelkie dania z dodatkiem makaronu. Często zapominamy jednak, że tradycyjny pszenny makaron można zamienić mniej popularnymi, ale jakże smacznymi propozycjami. Zobaczcie 7 zamienników, które nadają się zarówno do dań mięsnych, jak i zup czy sałatek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosta lazania z patelni. Przepis na szybki i pyszny obiad
Makaron jaglany
Smak makaronu jaglanego docenią nie tylko miłośnicy kaszy jaglanej, ale także osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Wyprodukowany jest z mąki jaglanej oraz wody, nie zawiera jaj, glutenu i innych dodatków. Taki prosty skład to gwarancja zdrowia, im krótsza bowiem lista składników, tym lepiej. Dwuskładnikowy makaron to również dobra wiadomość dla wegetarian i wegan.
Kasza jaglana to bogactwo minerałów – zawiera m.in. cynk, fosfor, krzem i magnez. Jest bogata w witaminy z grupy B (B1, B2, B6) i witaminę E. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, jej spożycie zaleca się osobom chorym na raka. Pozytywnie wpływa na cerę, wzmocnienie włosów i paznokci.
100 gramów makaronu jaglanego dostarcza 356 kcal, ale warto zaznaczyć, że produkt ma wysoki indeks glikemiczny.
Makaron z zielonego groszku
Kolejna, bezglutenowa propozycja zastępująca tradycyjny makaron, to kluski wykonane z zielonego groszku. Ten rodzaj makaronu produkuje się z mąki z zielonego groszku i wody. Wyróżnia się wysoką zawartością białka, pozbawiony jest nie tylko pszenicy, ale również jaj. To odpowiedni produkt dla wegan i osób, które nie tolerują glutenu.
Makaron z zielonego groszku jest dobrym źródłem białka i wielu witamin (np. witamin z grupy B, witaminy C, A, E i K) oraz składników mineralnych – magnezu, potasu, cynku, fosforu i żelaza. Regularne spożywanie groszku wspiera funkcjonowanie nerek, obniża poziom cukru, a także dba o prawidłową pracę serca.
Makaron z groszku jest smaczny, bardzo sycący ze względu na dużą zawartość błonnika. 100 gr ma 330 kcal. Doskonale nadaje się do dań obiadowych i sałatek.
Makaron z marchewki
Mniej kalorycznymi propozycjami, które doskonale zastąpią tradycyjny makaron spaghetti są takie warzywa, jak marchewka i cukinia.
Marchewka wyróżnia się specyficzną fakturą, jest chrupiąca, długa i ma piękny kolor. Z tego względu świetnie się spisze jako alternatywa dla tradycyjnego makaronu z pszenicy. Do przygotowania takiego makaronu przydaje się obieraczka, ale bez niej również sobie poradzimy - można bowiem pokroić warzywo w cienkie, podłużne paski. Marchewka jest warzywem niskokalorycznym, 100 gramów marchwi zawiera 42 kcal, a dodatkowo stanowi cenne źródło karotenoidów (luteiny i zeaksantyny), przeciwutleniaczy i witamin.
Makaron z cukinii
Cukinia to kolejne warzywo, które podobnie jak marchewka świetnie sprawdzi się jako warzywne spaghetti. Smak cukinii jest bardzo uniwersalny, można połączyć ją zarówno z mięsem mielonym, pulpecikami, jak i sosem pomidorowym. Posypana startym parmezanem smakuje wybornie.
100 gramów cukinii daje zaledwie 17 kcal. Jest to warzywo zawierające dużą ilość witamin (C, A, K) i minerałów – np. magnez, potas. Ma właściwości alkalizujące, czyli odkwasza organizm, wspiera proces odchudzania, zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie i chroni narząd wzroku.
Makaron z ciecierzycy
Smaczne i pożywne spaghetti można zrobić również z makaronu z nasion ciecierzycy. Ta roślina strączkowa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i wysoką zawartością białka. Nadaje się nie tylko do mięsnych potraw, ale i do sałatek, zapiekanek warzywnych, czy choćby zup. Nie zawiera glutenu, zatem makaron z ciecierzycy będzie odpowiedni dla wegan.
Ciecierzyca to również cenne źródło błonnika, witaminy C, A, E, witamin z grupy B oraz takich minerałów, jak cynk, żelazo i mangan. Regularne jedzenie cieciorki niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, m.in. powoduje obniżenie stężenia glukozy we krwi i cholesterolu. Chroni przed niedokrwienną chorobą serca, pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie układu pokarmowego.
100 gramów makaronu z ciecierzycy ma 360 kcal.
Makaron ryżowy
Jeśli makaron można zrobić z warzyw, to dlaczego nie z ryżu? Makaron ryżowy, popularny w kuchni azjatyckiej, doskonale nadaje się do dań mięsnych i warzywnych, a także do zup. Świetnie komponuje się z różnymi sosami. To także cenne źródło potasu, magnezu, cynku i witaminy E. Jest bezglutenowy i lekkostrawny (szczególnie ten z białej mąki ryżowej), więc nie podrażni żołądka osób zmagających się z problemami układu trawiennego.
Producenci oferują również makaron na bazie brązowego ryżu, który dodatkowo jest bogaty w błonnik. W 100 gramach jest 355 kcal.
Makaron sojowy
Azjaci doceniają w swojej kuchni nie tylko makaron ryżowy, ale również sojowy. Ten rodzaj makaronu jest bogaty w białko, węglowodany, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, PP oraz składniki mineralne, jak wapń, sód, żelazo, potas, cynk i fosfor. Nie ma w nim tłuszczu i błonnika.
Jest sycący, ale zarazem lekkostrawny, nie powoduje uczucia ciężkości po jedzeniu. Jego zaletą jest również to, że nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru, czyli ma niski indeks glikemiczny. Nie zawiera glutenu, więc poleca się go osobom chorym na celiakię.
100 gramów tego makaronu ma 351 kcal.