Pyszna alternatywa dla klasycznego makaronu. Podaję je do sosu bolońskiego

Makaron z gotowanych ziemniaków, czyli tzw. noodle, cieszy się ogromną popularnością w krajach azjatyckich. Jednak doskonale smakuje nie tylko z ostro-słodkimi sosami na bazie oleju sezamowego i sosu sojowego. Możesz go podać także do włoskich sosów pomidorowych. To mało popularne zestawienie, ale mojej rodzinie smakuje bardziej niż spaghetti.

Noodle ziemniaczane świetnie zastąpią klasyczny makaronNoodle ziemniaczane świetnie zastąpią klasyczny makaron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ellinnur
Anna Galuhn

Ziemniaczane noodle to świetny sposób na wykorzystanie resztek z wczorajszego obiadu. Makaronowe kluski przygotowywane są w bardzo podobny sposób jak nasze kopytka czy kluski śląskie, z tym że do masy na noodle nie trzeba dodawać jajka. Wystarczy zagnieść tylko 3 składniki, nie licząc szczypty soli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Sos do noodle w azjatyckim stylu

Poniżej znajdziesz przepis na noodle z sosem bolońskim. Jeśli jednak masz ochotę na podanie obiadu w azjatyckim stylu, wystarczy, że zmieszasz na patelni kilka orientalnych składników. Najpierw delikatnie podsmaż czosnek z dwoma łyżkami oleju roślinnego. Zdejmij patelnię z palnika, dodaj pokrojony w plasterki szczypiorek od cebuli dymki, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki chińskiego czarnego octu, łyżeczkę cukru i łyżkę płatków papryki chili. Taki sos wymieszaj z makaronem z ugotowanych ziemniaków.

Jak zrobić ziemniaczane noodle?

Do przygotowania obiadu dla dwóch osób potrzebujesz 0,5 kg ugotowanych i ugniecionych ziemniaków. Najlepiej sprawdzają się ziemniaki typu C z dużą ilością skrobi i kremowym, rozpadającym się miąższem.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków typu C,
  • 3 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • pół łyżeczki soli.

Wykonanie:

  1. Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie – możesz wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu. Rozgnieć je tłuczkiem na jednolitą masę.
  2. Zagnieć z niewielką ilością ciepłej wody i mąką ziemniaczaną. Stopniowo dodawaj wodę i mąkę do uzyskania konsystencji gładkiej masy, z której jesteś w stanie ulepić kulę.
  3. Odrywaj kawałki ciasta i roluj w długie wałki – trochę grubsze niż makaron spaghetti, ale cieńsze od tych na kopytka.
  4. Wałki wrzuć do garnka z gotującą się osoloną wodą. Wyłów po wypłynięciu na powierzchnię.

Przepis na sos boloński w stylu włoskim

Podstawą wielu włoskich sosów jest podsmażony na oliwie czosnek i pomidory. W sezonie wykorzystaj świeże sparzone pomidory bez skórek. Poza sezonem dodaj domowy przecier, passatę lub pomidory z puszki. Do rozgrzanego pachnącego czosnku dodaj mięso mielone wieprzowo-wołowe. Podsmaż do momentu, w którym nie będzie już wody. Dodaj pomidory, całość wymieszaj i zredukuj, smażąc jeszcze przez ok. 5-8 minut. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano.

Makaron z sosem à la bolognese możesz posypać startym parmezanem, świeżą bazylią lub natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej