Zamiast kłaść obok mielonych, blenduję i mieszam z makaronem. W Ameryce to nowy hit

Szukasz pomysłu na prosty, delikatny i oryginalny posiłek? Skorzystaj z propozycji znanej amerykańskiej blogerki kulinarnej, której przepisy zachwalają największe gwiazdy. Jak przyrządzić różowy makaron?

Makaron z burakiemMakaron z burakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Carleigh Bodrug zaczęła prowadzić blog PlantYou w 2016 roku, po tym, jak u jej ojca zdiagnozowano raka jelita grubego. Postanowiła promować zdrową kuchnię roślinną, nie tylko smaczną, ale również pozytywnie wpływającą na zdrowie.

Szybko odniosła sukces. Dziś skupiona wokół jej serwisów społeczność przekracza już 11 milionów osób. Carleigh Bodrug jest też autorką dwóch książek kucharskich, które trafiły na szczyty listy bestsellerów "New York Timesa".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe ciasteczka kwiatuszki jak z pysznej cukierni. Teściowa będzie zachwycona

Jej przepisy zachwalają celebryci, choćby przedstawicielki słynnej rodziny Kardashianów, które ostatnio zajadają się proponowanym przez Bodrug różowym makaronem. Charakterystyczny kolor potrawy nie jest oczywiście efektem dodania sztucznych barwników. "Zawdzięcza go magii buraków. To one sprawiają, że w niecałe pół godziny możemy stworzyć bogate, kolorowe i pyszne danie" – zachwyca się Kourtney Kardashian.

Jak je przyrządzić?

Buraki – dlaczego warto po nie sięgać

Podstawowym składnikiem potrawy, oprócz makaronu, są pieczone buraki. Obróbka termiczna wydobywa z tych warzyw pełnię smaku i słodyczy, czego nie zapewni tradycyjne gotowanie. W dodatku taka pieczenie sprawia, że buraki zachowują imponujące właściwości odżywcze.

Stanowią skarbnicę antyoksydantów, w tym betainy, która pomaga uporać się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi oraz zaburzeniami pracy wątroby, pozytywnie wpływa na układ krążenia, zmniejsza stany zapalne i działa detoksykacyjnie.

Buraki są bogatym źródłem azotanów, które w organizmie przekształcają się w tlenek azotu rozszerzający naczynia krwionośne, co poprawia krążenie i może obniżać ciśnienie krwi. Dlatego regularne spożywanie tych warzyw wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Azotany zwiększają również efektywność wykorzystania tlenu przez organizm, zapewniając mu większą wytrzymałość podczas wysiłku fizycznego.

Pieczone buraki dostarczają dużo błonnika, który wspomaga prawidłową pracę jelit, pomaga zapobiegać zaparciom i innym dolegliwościom układu pokarmowego.

W warzywie kryje się solidna dawka folianów (witamina B9), niezbędnych do właściwego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji neuroprzekaźników. Cenne związki stanowią wsparcie w walce z depresją, obniżeniem nastroju czy zmęczeniem psychicznym.

Jak przyrządzić różowy makaron

Buraki warto upiec wcześniej. 2 średniej wielkości bulwy myjemy, osuszamy, a następnie owijamy folią aluminiową lub umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Warzywo pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez około 45-60 minut, aż stanie się miękkie. Po wyjęciu z piekarnika łatwo obiera się skórkę, a buraki są gotowe do dalszego wykorzystania. Po ostygnięciu kroimy je w niewielką kostkę.

Różowy makaron
Różowy makaron © Adobe Stock

Makaron rigatoni, czyli rurki trochę większe od penne (500 g), gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym odcedzamy, zostawiając pół szklanki wody z gotowania.

W kielichu blendera umieszczamy początkowo jednego buraka, dolewamy pełnotłuste mleko kokosowe (1/4 szklanki) i bulion warzywny (pół szklanki), dodajemy orzechy nerkowca moczone w wodzie przez całą noc (3/4 szklanki), czosnek (2 ząbki) i sól (pół łyżeczki). Mieszamy. Następnie dodajemy kolejnego buraka, najlepiej po kawałku, ponieważ chodzi o uzyskanie pożądanego koloru, dolewamy też sok wyciśnięty z cytryny. Blendujemy.

Makaron wykładamy na patelnię, zalewamy przygotowanym sosem oraz wodą z makaronu. Gotujemy chwilę na małym ogniu i od razu podajemy z pokruszoną fetą, posiekanymi pistacjami oraz listkami świeżej mięty lub bazylii.

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia