Brązowy ryż jest twardy po ugotowaniu? Z pewnością pominąłeś ważny krok
Ryż brązowy należy gotować inaczej niż biały. Proces przyrządzania brązowego ryżu ułatwisz sobie, stosując jeden prosty trik.
Jednym z najbardziej charakterystycznych cech brązowego ryżu jest jego smak. Ma on wyraźny, orzechowy smak, który jest bardziej intensywny i wartościowy niż smak białego ryżu. Dodatkowo brązowy ryż jest twardszy od białego, co daje mu unikalną teksturę i sprawia, że jest bardziej sycący. Niemniej nie każdy wie, jak taki ryż przygotować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Brązowy ryż wychodzi za twardy? Poznaj ten trik
Brązowy ryż, będący zdrowszą alternatywę dla białego ryżu, pochodzi z dokładnie tej samej rośliny. To pełne ziarno, które nie jest tak intensywnie przetworzone, jak jego biały odpowiednik. W przypadku brązowego ryżu proces oczyszczania jest minimalny - usuwa się jedynie niejadalną plewę. Pozostawia się natomiast otręby, zarodek oraz łuskę, które są integralnymi częściami ziarna. I to właśnie przez to ryż brązowy jest twardszy od białego.
Przygotowanie delikatnego brązowego ryżu o orzechowym smaku wymaga zastosowania jednego triku. Większość pomija ten krok, a jest nie mniej istotny od samego gotowania. Chodzi o to, by gotowy już (ugotowany) ryż zdjąć z kuchenki, przykryć i odstawić na 10 minut. To wszystko.
Jak ugotować brązowy ryż, żeby był miękki?
Jeśli gotujesz ryż metodą wchłaniania, przygotuj dwie szklanki wody na jedną szklankę brązowego ryżu. Wodę zagotuj, a następnie dodaj do niej ryż, zmniejsz ogień i gotuj całość ok. 35 minut pod przykryciem (ale tak, by para mogła swobodnie uchodzić), aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie zdejmij naczynie z kuchenki i odstaw na 10 minut.
Brązowy ryż warto wypłukać i wymoczyć przed ugotowaniem. Wystarczy przesypać odmierzoną porcję do miski i zalać zimną wodą. Ryż powinien moczyć się przez co najmniej 15 minut. Po tym czasie należy go opłukać pod bieżącą wodą. Dzięki tym zabiegom szybciej się ugotuje i łatwiej wchłonie wodę podczas obróbki.