PoradyBrązowy ryż jest twardy po ugotowaniu? Z pewnością pominąłeś ważny krok

Brązowy ryż jest twardy po ugotowaniu? Z pewnością pominąłeś ważny krok

Jak ugotować brązowy ryż?
Jak ugotować brązowy ryż?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
05.03.2024 13:04

Ryż brązowy należy gotować inaczej niż biały. Proces przyrządzania brązowego ryżu ułatwisz sobie, stosując jeden prosty trik.

Jednym z najbardziej charakterystycznych cech brązowego ryżu jest jego smak. Ma on wyraźny, orzechowy smak, który jest bardziej intensywny i wartościowy niż smak białego ryżu. Dodatkowo brązowy ryż jest twardszy od białego, co daje mu unikalną teksturę i sprawia, że jest bardziej sycący. Niemniej nie każdy wie, jak taki ryż przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brązowy ryż wychodzi za twardy? Poznaj ten trik

Brązowy ryż, będący zdrowszą alternatywę dla białego ryżu, pochodzi z dokładnie tej samej rośliny. To pełne ziarno, które nie jest tak intensywnie przetworzone, jak jego biały odpowiednik. W przypadku brązowego ryżu proces oczyszczania jest minimalny - usuwa się jedynie niejadalną plewę. Pozostawia się natomiast otręby, zarodek oraz łuskę, które są integralnymi częściami ziarna. I to właśnie przez to ryż brązowy jest twardszy od białego.

Przygotowanie delikatnego brązowego ryżu o orzechowym smaku wymaga zastosowania jednego triku. Większość pomija ten krok, a jest nie mniej istotny od samego gotowania. Chodzi o to, by gotowy już (ugotowany) ryż zdjąć z kuchenki, przykryć i odstawić na 10 minut. To wszystko.

Brązowy ryż
Brązowy ryż© Pixabay

Jak ugotować brązowy ryż, żeby był miękki?

Jeśli gotujesz ryż metodą wchłaniania, przygotuj dwie szklanki wody na jedną szklankę brązowego ryżu. Wodę zagotuj, a następnie dodaj do niej ryż, zmniejsz ogień i gotuj całość ok. 35 minut pod przykryciem (ale tak, by para mogła swobodnie uchodzić), aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie zdejmij naczynie z kuchenki i odstaw na 10 minut.

Brązowy ryż warto wypłukać i wymoczyć przed ugotowaniem. Wystarczy przesypać odmierzoną porcję do miski i zalać zimną wodą. Ryż powinien moczyć się przez co najmniej 15 minut. Po tym czasie należy go opłukać pod bieżącą wodą. Dzięki tym zabiegom szybciej się ugotuje i łatwiej wchłonie wodę podczas obróbki.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także