PrzepisDania główneRyżowa zapiekanka pod grzankami

Ryżowa zapiekanka pod grzankami

Ryżowa zapiekanka pod grzankami
Pyszności

10.01.2019 17:00, aktual.: 10.09.2020 13:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Uwielbiamy zapiekanki, w których można znaleźć wiele składników ? Dlatego dziś przychodzimy z kolejną ciekawą propozycję, na widok której ślinka nam cieknie ?

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 5 szt. marchewka
  2. 5 szt. łodyg selera naciowego
  3. 200 g ryż brązowy ugotowany
  4. 2 szt. pierś z kurczaka ugotowana
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1 łyżeczka pieprz
  7. 8 szt. kromek chleba graham pokrojone w kostkę
  8. 1/4 szkl. natka pietruszki posiekana

Sos beszamelowy

  1. 500 ml mleko
  2. 3 łyżki masło czosnkowe
  3. 2 łyżki mąka żytnia

Sposób przygotowania:

1. Połącz w blenderze seler i marchewkę.

Obraz

2. Następnie w garnku przygotuj sos beszamelowy, łącząc ze sobą: masło czosnkowe, mąkę żytnią oraz mleko.

Obraz

3. Kiedy sos będzie już gotowy, dodaj ugotowany ryż, ugotowanego kurczaka, mieszankę z marchewki i selera, pietruszkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia. Na wierzchu umieść pokrojony w kostkę chleb graham i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Smacznego!

Obraz