Ryżowa zapiekanka pod grzankami

Uwielbiamy zapiekanki, w których można znaleźć wiele składników ? Dlatego dziś przychodzimy z kolejną ciekawą propozycję, na widok której ślinka nam cieknie ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 5 szt. marchewka
  2. 5 szt. łodyg selera naciowego
  3. 200 g ryż brązowy ugotowany
  4. 2 szt. pierś z kurczaka ugotowana
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1 łyżeczka pieprz
  7. 8 szt. kromek chleba graham pokrojone w kostkę
  8. 1/4 szkl. natka pietruszki posiekana

Sos beszamelowy

  1. 500 ml mleko
  2. 3 łyżki masło czosnkowe
  3. 2 łyżki mąka żytnia

Sposób przygotowania:

1. Połącz w blenderze seler i marchewkę.

Obrazek

2. Następnie w garnku przygotuj sos beszamelowy, łącząc ze sobą: masło czosnkowe, mąkę żytnią oraz mleko.

Obrazek

3. Kiedy sos będzie już gotowy, dodaj ugotowany ryż, ugotowanego kurczaka, mieszankę z marchewki i selera, pietruszkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia. Na wierzchu umieść pokrojony w kostkę chleb graham i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy