Dlaczego ryż z restauracji smakuje lepiej niż domowy? Poznaliśmy sekrety najlepszych kucharzy
10.11.2022 14:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy odniosłaś kiedyś wrażenie, że ryż w restauracji smakuje wyjątkowo dobrze? Tak jest, zwłaszcza gdy przyrządzali go profesjonaliści. Czemu? Bo okazuje się, że gotowanie ryżu to nie taka łatwa sprawa. Dowiedz się jak gotować ryż, żeby smakował jak spod ręki szefa kuchni.
Ryż to produkt, który potrzebował sporo czasu, żeby dopieścić swój image w Polsce. Kiedyś kojarzony był tylko z szybszym zamiennikiem ziemniaków, rozgotowaną ,,papką" dla dzieci, ewentualnie naprzemiennym z kluskami składnikiem zupy pomidorowej.
Po latach, kiedy rozwój kuchni międzynarodowej w Polsce nabrał rozpędu, ryż nabrał nowego znaczenia. Wszyscy byliśmy naocznymi świadkami tej przemiany, śledząc wieści z najlepszych restauracji i poznając dania takie jak ekskluzywne wydania grzybowego risotto, hiszpańskiej paelli czy oczywiście sushi.
W pewnym momencie można było zauważyć, że ryż podany w restauracji i ten u nas w domu to dwie różne potrawy. Jak to się dzieje? Czynników jest kilka.
Rodzaje ryżu
Niewątpliwie pierwszym czynnikiem tej różnicy jest to, że profesjonalny szef kuchni dobiera rodzaj ryżu pod konkretne danie. Rodzajów jest naprawdę multum.
Na przykład ryż parboiled to długi ryż, który kupujemy już po wstępnej obróbce termicznej. To dlatego do jego gotowania potrzebujemy najmniej czasu. Jest dość suchy i nielepiący się. Doskonale nada się do faszerowania mięs.
Ryż jaśminowy jest popularny w kuchni azjatyckiej. Jego nazwa pochodzi od kształtu, a po ugotowaniu jest bardzo delikatny. Doskonały do tajskich dań z woka.
Ryż carnaroli jest bogaty w skrobie, dlatego dobrze nada się do potraw, którym chcemy nadać kremową konsystencję. To na nim powinno być przygotowane porządne risotto.
Czerwony ryż, pochodzący z Chin, ma subtelny, wędzony posmak. Będzie świetnym dodatkiem do ryb, również tych marynowanych.
Jak gotować ryż?
Kolejnym etapem jest poznanie zaleceń w sprawie płukania, namaczania i tego jak gotować ryż. Ponieważ jest ich taka mnogość, przytoczymy tylko kilka przykładów, by udowodnić, jak jest to ważne.
Weźmy za przykład różnicę w czasie gotowania ryżu białego, a brązowego. Ten pierwszy powinien spędzić w garnku około 15 minut, podczas gdy ryż brązowy - nawet 45 minut. Ryż dziki znajduje się pomiędzy tym zestawieniem, ale tylko w momencie, gdy był namaczany całą noc.
Zmienne są również proporcje wody do ryżu. W przypadku dzikiego ryżu będą to 3 szklanki wody do jednej ryżu. Gotując ryż brązowy, trzeba zastosować proporcję 2:1, a białego ryżu długoziarnistego - 1,5:1.
Co jeszcze robią szefowie kuchni?
Jaki jest patent restauracji na idealny ryż? Poza doskonałą znajomością rodzajów jest to też użycie specjalnego ricecookera, którego zaawansowane wersje same kontrolują proces gotowania. Dzięki temu ryż nie wyjdzie rozgotowany. Zanim jednak wrzucą ryż do ryżowaru, płuczą go, do momentu aż woda nie stanie się przeźroczysta, a następnie namaczają. Dzięki temu nasionka pozbędą się zanieczyszczeń i lepiej wchłoną wodę.
Sprawdź też ten przepis z naszego kanału na YouTube.