3 proste triki z którymi przygotujesz idealny ryż. Będzie smakował jak nigdy wcześniej

Gotowanie ryżu w teorii może wydawać się proste, jak bułka z masłem. Co zaś tyczy się praktyki, tu mogą pojawić się schody…

Jeśli więc zależy Ci na przygotowaniu idealnego ryżu, koniecznie zapoznaj się z 3 trikami, które mogą zdziałać naprawdę wiele!

#1 Płukanie i moczenie

Zacznijmy od podstaw, czyli przygotowania ryżu do gotowania! Jak się okazuje, przy ugotowaniu idealnego ryżu, duże znaczenie ma płukanie i moczenie produkty.

Wielu kucharzy moczy ryż co najmniej od 20 do 30 minut przed gotowaniem. Rodzaje ryżu, które powinno się płukać i moczyć to: ryż średnioziarnisty biały lub brązowy, ryż krótkoziarnisty biały lub brązowy, basmati oraz jaśminowy.

Dzięki temu zabiegowi, m.in. przyśpieszysz proces gotowania. Co więcej, ziarna ryżu w takich warunkach będą lepiej wchłaniać wodę. Płukanie ryżu pozwoli również usunąć z ziaren skrobię, dzięki czemu nie ugotujesz papki.

#2 Proporcja ryżu i wody

Kolejnym ważnym krokiem w przygotowaniu perfekcyjnego ryżu jest odpowiednia proporcja ryżu i wody. I warto dodać tu, że ten współczynnik uzależniony jest od rodzaju produktu, który będziemy przygotowywać.

W przypadku białego ryżu m.in. basmati, jaśminowy – stosunek ryżu do wody powinien wynosić 1:1½. Natomiast w przypadku brązowego ryżu – w 2 szklankach wody powinniśmy gotować szklankę ryżu.

#3 Sposób gotowania

No i na koniec czas na sam proces gotowania. Jesteśmy coraz bliżej przygotowania idealnego ryżu ?

Podczas gotowania dodaj łyżkę masła lub oliwy z oliwek. Nie zapomnij również o łyżeczce soli. Pokrywkę zakładaj w chwili, kiedy w garnku woda zacznie wrzeć.

W przypadku białych odmian, gotuj ryż w garnku z pokrywką na małym ogniu, do chwili aż cała woda zostanie wchłonięta. Zwykle proces ten trwa od 15 do 20 minut.

Brązowy ryż należy gotować pod przykryciem znacznie dłużej (45-50 minut). Chyba, że wcześniej go namoczysz – wtedy wystarczy 20 minut.

Bez względu na rodzaj ryżu, jaki przygotowujesz, pamiętaj, że podczas gotowania nie należy podnosić pokrywki. W przeciwnym razie, zaburzysz proces przygotowania idealnego ryżu. Co zaś tyczy się smaku, zawsze możesz wzbogacić przygotowany ryż przy pomocy przypraw, jak i bulionu.

Co myślisz o tych radach? Znałaś je wcześniej?


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×