Jak odkręcić słoik? Proste triki i porady, dzięki którym poradzisz sobie z każdą zakrętką

Jak otworzyć słoik, kiedy zakrętka nie chce się poddać i trzyma się uparcie? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym otwieranie nawet mocno zakręconego słoika nie będzie dla Ciebie wyzwaniem.

Obrazek
Ewa

Zapewne nieraz zdarzyło się, że przy otwieraniu słoika zakrętka za nic nie chciała ustąpić. Ulubiony dżem lub pyszne ogórki kiszone zostały w środku, a Twoja ochota na nie wciąż nie malała. Oczywiście, najłatwiej poprosić o pomoc kogoś silnego, ale nie zawsze taka osoba jest dostępna. Dzisiaj pokażemy Ci, jak wziąć sprawy we własne ręce i poradzić sobie z praktycznie każdym zawziętym słoikiem.

Wszystko przez pasteryzację

Proces pasteryzacji, czyli wekowania słoików sprawia, że w ich wnętrzu nie namnażają się drobnoustroje, które powodują psucie się żywności. To jeden z najlepszych sposobów przechowywania.Na skutek ciepła zawartość słoika zwiększa się, przez co powietrze uchodzi przez szczeliny przy zakrętce. A gdy słoiki schładzamy, w środku powstaje podciśnienie, które szczelnie zasysa wieczko.

Odkręcanie słoika

Jedną z pierwszych czynności, jaka przychodzi na myśl, to podważenie zakrętki nożem. Wybierz taki, którego nie będzie Ci żal, bo jego ostrze może się wygiąć. Sprawdzi się to wtedy, gdy nie planujesz już później wykorzystać tego słoika.

Inną inwazyjną metodą jest zrobienie w pokrywce otworu przy pomocy szpikulca lub ostrego noża. Niektórzy też polecają stukanie brzegiem słoika o np. blat lub stół, pod kątem ok. 45 stopni. Jest jeszcze jednak prostszy i nieinwazyjny sposób.

Obrazek

Jak otworzyć słoik bez uszkodzenia

Jeśli nie chcesz używać siły i na dodatek oszczędzić słoik, to przyda Ci się nic innego, jak...znajomość praw fizyki! Pod wpływem ciepła metal zwiększa swoją objętość, więc tak właśnie możesz zadziałać na uporczywą zakrętkę. Zanurz słoik na kilka minut we wrzątku do góry dnem i wyciągnij ostrożnie (najlepiej przy pomocy kuchennych szczypiec). Wytrzyj do sucha i spróbuj odkręcić.

Obrazek

Gadżety do odkręcania słoika

Z pomocą przychodzą też specjalne gadżety, które mogą być pomocne przy odkręcaniu słoika. Poręczne otwieracze do słoików pozwolą sprawnie i bez wysiłku otworzyć słoiki o różnych pojemnościach i średnicach.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia