PoradyZbyt kwaśny bigos uratujesz tym produktem. Będzie smakował idealnie

Zbyt kwaśny bigos uratujesz tym produktem. Będzie smakował idealnie

Na świątecznym stole nie może zabraknąć bigosu
Na świątecznym stole nie może zabraknąć bigosu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | teressa
23.12.2023 17:09

Pracujesz nad świątecznym bigosem, ale jego ostateczny smak nie jest taki, jak powinien być? Mieszanka jest zbyt kwaśna i nie wiesz, co z tym zrobić? Przychodzę z pomocą.

W wielu polskich domach nie ma świętowania Bożego Narodzenia bez domowej roboty bigosu. I w sumie nie ma się co dziwić, bo to naprawdę smacznepożywne danie. Co więcej, skutecznie rozgrzewa nawet w największe mrozy, dlatego świetnie wpisuje się w zimowe menu. 

Przygotowanie domowego bigosu nie jest też bardzo skomplikowanym procesem. Problem pojawia się zupełnie gdzieś indziej, bo czasami bigos może wyjść po prostu zbyt kwaśny. I co wtedy zrobić? Jak się okazuje, skutecznych rozwiązań jest kilka

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego bigos wyszedł zbyt kwaśny?

Zacznijmy może od głównego problemu, a mianowicie dlaczego w ogóle dochodzi do tego, że bigos podczas gotowania staje się zbyt kwaśny. I jako główną przyczynę w tego typu przypadkach podaje się przede wszystkim zbyt kwaśną kiszoną kapustę, na bazie której gotujemy domowy bigos. Dlatego warto sprawdzić jej stan przed ugotowaniem.

Kolejna kluczowa sprawa to czas gotowania domowego bigosu. Jeśli będziesz robił to zbyt długo, to tym większa szansa, że bigos będzie zbyt kwaśny. Dlatego też lepiej nie przesadzać i gotować bigos zgodnie z zaleceniami.

Bigos w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia
Bigos w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia© Adobe Stock | robert6666

Jak uratować zbyt kwaśny bigos?

To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś, bo jak się okazuje, istnieje kilka sprawdzonych patentów, dzięki którym naprawisz smak bigosu. 

Do gotującego się bigosu zawsze możesz dodać białą kapustę, która zniweluje kwaskowaty posmak. Zazwyczaj zaleca się stosowanie proporcji 2:1, czyli na 2 porcje kiszonej kapusty dodaj 1 porcję białej kapusty. Ponadto, do dania możesz dodać też słodkie akcenty, które skutecznie przełamią zbyt intensywną kwaskowatość w garnku. I tutaj świetnie sprawdzą się suszone śliwki, miód, cukier, a nawet dżem śliwkowy. 

Do gotującego się bigosu możesz wrzucić też trochę pomidorów, które charakteryzują się słodką nutką smakową. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do garnka dodać też trochę więcej cebuli lub marchewki. Co więcej, możesz wrzucić też na chwilę surowe ziemniaki. Są one świetnym pochłaniaczem, dlatego też na pewno pomogą i w przypadku zbyt kwaśnego bigosu. 

I to wszystko na dziś. Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby uratować nawet zbyt kwaśny bigos. Oczywiście jeśli znasz inne metody, które świetnie by się tutaj sprawdziły, koniecznie mi o tym napisz. Pożytecznych wiadomości nigdy za wiele.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także