Zbyt kwaśny bigos uratujesz tym produktem. Będzie smakował idealnie

Pracujesz nad świątecznym bigosem, ale jego ostateczny smak nie jest taki, jak powinien być? Mieszanka jest zbyt kwaśna i nie wiesz, co z tym zrobić? Przychodzę z pomocą.

Na świątecznym stole nie może zabraknąć bigosuNa świątecznym stole nie może zabraknąć bigosu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | teressa

W wielu polskich domach nie ma świętowania Bożego Narodzenia bez domowej roboty bigosu. I w sumie nie ma się co dziwić, bo to naprawdę smacznepożywne danie. Co więcej, skutecznie rozgrzewa nawet w największe mrozy, dlatego świetnie wpisuje się w zimowe menu. 

Przygotowanie domowego bigosu nie jest też bardzo skomplikowanym procesem. Problem pojawia się zupełnie gdzieś indziej, bo czasami bigos może wyjść po prostu zbyt kwaśny. I co wtedy zrobić? Jak się okazuje, skutecznych rozwiązań jest kilka

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba po grecku z tego przepisu jest niezawodna. Wszyscy proszą o dokładkę

Dlaczego bigos wyszedł zbyt kwaśny?

Zacznijmy może od głównego problemu, a mianowicie dlaczego w ogóle dochodzi do tego, że bigos podczas gotowania staje się zbyt kwaśny. I jako główną przyczynę w tego typu przypadkach podaje się przede wszystkim zbyt kwaśną kiszoną kapustę, na bazie której gotujemy domowy bigos. Dlatego warto sprawdzić jej stan przed ugotowaniem.

Kolejna kluczowa sprawa to czas gotowania domowego bigosu. Jeśli będziesz robił to zbyt długo, to tym większa szansa, że bigos będzie zbyt kwaśny. Dlatego też lepiej nie przesadzać i gotować bigos zgodnie z zaleceniami.

Bigos w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia
Bigos w takim wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia © Adobe Stock | robert6666

Jak uratować zbyt kwaśny bigos?

To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś, bo jak się okazuje, istnieje kilka sprawdzonych patentów, dzięki którym naprawisz smak bigosu. 

Do gotującego się bigosu zawsze możesz dodać białą kapustę, która zniweluje kwaskowaty posmak. Zazwyczaj zaleca się stosowanie proporcji 2:1, czyli na 2 porcje kiszonej kapusty dodaj 1 porcję białej kapusty. Ponadto, do dania możesz dodać też słodkie akcenty, które skutecznie przełamią zbyt intensywną kwaskowatość w garnku. I tutaj świetnie sprawdzą się suszone śliwki, miód, cukier, a nawet dżem śliwkowy. 

Do gotującego się bigosu możesz wrzucić też trochę pomidorów, które charakteryzują się słodką nutką smakową. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do garnka dodać też trochę więcej cebuli lub marchewki. Co więcej, możesz wrzucić też na chwilę surowe ziemniaki. Są one świetnym pochłaniaczem, dlatego też na pewno pomogą i w przypadku zbyt kwaśnego bigosu. 

I to wszystko na dziś. Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby uratować nawet zbyt kwaśny bigos. Oczywiście jeśli znasz inne metody, które świetnie by się tutaj sprawdziły, koniecznie mi o tym napisz. Pożytecznych wiadomości nigdy za wiele.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste