Przepyszny bigos bez stania przy garach i mieszania. Robi się sam

Gdyby świat był idealny, bigos nie musiałby być co chwilę mieszany i nie groziłoby to przypaleniem składników. Niestety, świat nie jest... Chwilka, sekundę. A co jeśli ci powiem, że naprawdę nie musisz w ogóle mieszać swojego bigosu, a on i tak wyjdzie pyszny i aromatyczny? Sposób jest niezwykle prosty.

Bigos z piekarnika? Tak, to możliwe!Bigos z piekarnika? Tak, to możliwe!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
SKOMENTUJ

Gdyby bigos był potrawą prostszą do zrobienia, robiłbym ją znacznie częściej. I nie chodzi tu wcale o jakieś skomplikowane kuchenne procedury, tylko nudną i żmudną potrzebę ciągłego mieszania tej potrawy. Przypalająca się do garnka kapusta to prawdziwy dramat w oczach każdej zabieganej gospodyni czy gospodarza. I jest to niestety coś, co z łatwością zniszczy cały garnek wyczekiwanego od dawna bigosu. Co to, to nie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Jeśli więc biorę się już za bigos, wybieram jedną z dwóch dostępnych sposobów postępowania. Numer jeden to wersja klasyczna, w której zakładam, że nigdzie mi się akurat nie śpieszy, mam dużo wolnego czasu i mogę bez przeszkód i stresu mieszać bigos i niczym się nie przejmować. Opcja numer dwa jest znacznie ciekawsza.

Cały trik polega na tym, by bigosu nie mieszać... w ogóle. I nie, nie jest to próba przekonania cię do tego, że zwęglona potrawa jest smaczna i zdrowa. Chodzi tu o to, że bigos można także upiec! To znacznie prostszy i mniej angażujący sposób od wersji klasycznej. I uwierz mi, taki bigos wychodzi wprost doskonały. Zobacz przepis i sam się przekonaj!

Bigos z piekarnika

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 2,5 kg kapusty kiszonej,
  • 30 g grzybów suszonych,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 4 cebule,
  • 30 g suszonych śliwek,
  • 1 golonka z kością,
  • 500 g kiełbasy,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 500 g pieczarek,
  • 6 liści laurowych,
  • 7 szt. ziela angielskiego,
  • 6 owoców jałowca,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 5 łyżek mielonej papryki słodkiej,
  • 40 g koncentratu pomidorowego,
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz.
Bigos bez mieszania i przypalania... Coś wspaniałego!
Bigos bez mieszania i przypalania... Coś wspaniałego! © Canva | rlat

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby i śliwki namocz. Golonkę oczyść, wstaw do garnka i gotuj przez godzinę.
  2. Do mięsa dodaj włoszczyznę i gotuj 40 minut. Wywar ostudź, a golonkę wyjmij.
  3. Kapustę białą poszatkuj i obgotuj przez 5 minut. Kapustę kiszoną odciśnij i pokrój. Cebulę i pieczarki posiekaj i podsmaż na oleju. Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę i również podsmaż.
  4. Przygotuj brytfannę. Wyłóż do niej najpierw cebulę i pieczarki, a następnie kiełbasę, boczek, obie kapusty oraz posiekane grzyby i śliwki. Zalej koncentratem pomidorowym, a na nim umieść golonkę. Dorzuć też przyprawy i wlej bulion. Wymieszaj.
  5. Naczynia przykryj pokrywką i wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz 2 godziny. Przez kolejne dwa dni piecz bigos przez godzinę, tym razem w 180 stopniach. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji