PrzepisBoże NarodzeniePrzepyszny bigos bez stania przy garach i mieszania. Robi się sam

Przepyszny bigos bez stania przy garach i mieszania. Robi się sam

Gdyby świat był idealny, bigos nie musiałby być co chwilę mieszany i nie groziłoby to przypaleniem składników. Niestety, świat nie jest... Chwilka, sekundę. A co jeśli ci powiem, że naprawdę nie musisz w ogóle mieszać swojego bigosu, a on i tak wyjdzie pyszny i aromatyczny? Sposób jest niezwykle prosty.

Bigos z piekarnika? Tak, to możliwe!
Bigos z piekarnika? Tak, to możliwe!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika

19.12.2023 09:22

Gdyby bigos był potrawą prostszą do zrobienia, robiłbym ją znacznie częściej. I nie chodzi tu wcale o jakieś skomplikowane kuchenne procedury, tylko nudną i żmudną potrzebę ciągłego mieszania tej potrawy. Przypalająca się do garnka kapusta to prawdziwy dramat w oczach każdej zabieganej gospodyni czy gospodarza. I jest to niestety coś, co z łatwością zniszczy cały garnek wyczekiwanego od dawna bigosu. Co to, to nie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli więc biorę się już za bigos, wybieram jedną z dwóch dostępnych sposobów postępowania. Numer jeden to wersja klasyczna, w której zakładam, że nigdzie mi się akurat nie śpieszy, mam dużo wolnego czasu i mogę bez przeszkód i stresu mieszać bigos i niczym się nie przejmować. Opcja numer dwa jest znacznie ciekawsza.

Cały trik polega na tym, by bigosu nie mieszać... w ogóle. I nie, nie jest to próba przekonania cię do tego, że zwęglona potrawa jest smaczna i zdrowa. Chodzi tu o to, że bigos można także upiec! To znacznie prostszy i mniej angażujący sposób od wersji klasycznej. I uwierz mi, taki bigos wychodzi wprost doskonały. Zobacz przepis i sam się przekonaj!

Bigos z piekarnika

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 2,5 kg kapusty kiszonej,
  • 30 g grzybów suszonych,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 4 cebule,
  • 30 g suszonych śliwek,
  • 1 golonka z kością,
  • 500 g kiełbasy,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 500 g pieczarek,
  • 6 liści laurowych,
  • 7 szt. ziela angielskiego,
  • 6 owoców jałowca,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 5 łyżek mielonej papryki słodkiej,
  • 40 g koncentratu pomidorowego,
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz.
Bigos bez mieszania i przypalania... Coś wspaniałego!
Bigos bez mieszania i przypalania... Coś wspaniałego!© Canva | rlat

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby i śliwki namocz. Golonkę oczyść, wstaw do garnka i gotuj przez godzinę.
  2. Do mięsa dodaj włoszczyznę i gotuj 40 minut. Wywar ostudź, a golonkę wyjmij.
  3. Kapustę białą poszatkuj i obgotuj przez 5 minut. Kapustę kiszoną odciśnij i pokrój. Cebulę i pieczarki posiekaj i podsmaż na oleju. Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę i również podsmaż.
  4. Przygotuj brytfannę. Wyłóż do niej najpierw cebulę i pieczarki, a następnie kiełbasę, boczek, obie kapusty oraz posiekane grzyby i śliwki. Zalej koncentratem pomidorowym, a na nim umieść golonkę. Dorzuć też przyprawy i wlej bulion. Wymieszaj.
  5. Naczynia przykryj pokrywką i wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz 2 godziny. Przez kolejne dwa dni piecz bigos przez godzinę, tym razem w 180 stopniach. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie