Przepyszny bigos bez stania przy garach i mieszania. Robi się sam
Gdyby świat był idealny, bigos nie musiałby być co chwilę mieszany i nie groziłoby to przypaleniem składników. Niestety, świat nie jest... Chwilka, sekundę. A co jeśli ci powiem, że naprawdę nie musisz w ogóle mieszać swojego bigosu, a on i tak wyjdzie pyszny i aromatyczny? Sposób jest niezwykle prosty.
19.12.2023 09:22
Gdyby bigos był potrawą prostszą do zrobienia, robiłbym ją znacznie częściej. I nie chodzi tu wcale o jakieś skomplikowane kuchenne procedury, tylko nudną i żmudną potrzebę ciągłego mieszania tej potrawy. Przypalająca się do garnka kapusta to prawdziwy dramat w oczach każdej zabieganej gospodyni czy gospodarza. I jest to niestety coś, co z łatwością zniszczy cały garnek wyczekiwanego od dawna bigosu. Co to, to nie!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli więc biorę się już za bigos, wybieram jedną z dwóch dostępnych sposobów postępowania. Numer jeden to wersja klasyczna, w której zakładam, że nigdzie mi się akurat nie śpieszy, mam dużo wolnego czasu i mogę bez przeszkód i stresu mieszać bigos i niczym się nie przejmować. Opcja numer dwa jest znacznie ciekawsza.
Cały trik polega na tym, by bigosu nie mieszać... w ogóle. I nie, nie jest to próba przekonania cię do tego, że zwęglona potrawa jest smaczna i zdrowa. Chodzi tu o to, że bigos można także upiec! To znacznie prostszy i mniej angażujący sposób od wersji klasycznej. I uwierz mi, taki bigos wychodzi wprost doskonały. Zobacz przepis i sam się przekonaj!
Bigos z piekarnika
Składniki:
- 1 główka białej kapusty,
- 2,5 kg kapusty kiszonej,
- 30 g grzybów suszonych,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 4 cebule,
- 30 g suszonych śliwek,
- 1 golonka z kością,
- 500 g kiełbasy,
- 300 g boczku wędzonego,
- 500 g pieczarek,
- 6 liści laurowych,
- 7 szt. ziela angielskiego,
- 6 owoców jałowca,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 5 łyżek mielonej papryki słodkiej,
- 40 g koncentratu pomidorowego,
- olej do smażenia
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Grzyby i śliwki namocz. Golonkę oczyść, wstaw do garnka i gotuj przez godzinę.
- Do mięsa dodaj włoszczyznę i gotuj 40 minut. Wywar ostudź, a golonkę wyjmij.
- Kapustę białą poszatkuj i obgotuj przez 5 minut. Kapustę kiszoną odciśnij i pokrój. Cebulę i pieczarki posiekaj i podsmaż na oleju. Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę i również podsmaż.
- Przygotuj brytfannę. Wyłóż do niej najpierw cebulę i pieczarki, a następnie kiełbasę, boczek, obie kapusty oraz posiekane grzyby i śliwki. Zalej koncentratem pomidorowym, a na nim umieść golonkę. Dorzuć też przyprawy i wlej bulion. Wymieszaj.
- Naczynia przykryj pokrywką i wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz 2 godziny. Przez kolejne dwa dni piecz bigos przez godzinę, tym razem w 180 stopniach. Smacznego!