Przepyszny bigos bez stania przy garach i mieszania. Robi się sam

Gdyby świat był idealny, bigos nie musiałby być co chwilę mieszany i nie groziłoby to przypaleniem składników. Niestety, świat nie jest... Chwilka, sekundę. A co jeśli ci powiem, że naprawdę nie musisz w ogóle mieszać swojego bigosu, a on i tak wyjdzie pyszny i aromatyczny? Sposób jest niezwykle prosty.

Bigos z piekarnika? Tak, to możliwe!Bigos z piekarnika? Tak, to możliwe!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika

Gdyby bigos był potrawą prostszą do zrobienia, robiłbym ją znacznie częściej. I nie chodzi tu wcale o jakieś skomplikowane kuchenne procedury, tylko nudną i żmudną potrzebę ciągłego mieszania tej potrawy. Przypalająca się do garnka kapusta to prawdziwy dramat w oczach każdej zabieganej gospodyni czy gospodarza. I jest to niestety coś, co z łatwością zniszczy cały garnek wyczekiwanego od dawna bigosu. Co to, to nie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Jeśli więc biorę się już za bigos, wybieram jedną z dwóch dostępnych sposobów postępowania. Numer jeden to wersja klasyczna, w której zakładam, że nigdzie mi się akurat nie śpieszy, mam dużo wolnego czasu i mogę bez przeszkód i stresu mieszać bigos i niczym się nie przejmować. Opcja numer dwa jest znacznie ciekawsza.

Cały trik polega na tym, by bigosu nie mieszać... w ogóle. I nie, nie jest to próba przekonania cię do tego, że zwęglona potrawa jest smaczna i zdrowa. Chodzi tu o to, że bigos można także upiec! To znacznie prostszy i mniej angażujący sposób od wersji klasycznej. I uwierz mi, taki bigos wychodzi wprost doskonały. Zobacz przepis i sam się przekonaj!

Bigos z piekarnika

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 2,5 kg kapusty kiszonej,
  • 30 g grzybów suszonych,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 4 cebule,
  • 30 g suszonych śliwek,
  • 1 golonka z kością,
  • 500 g kiełbasy,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 500 g pieczarek,
  • 6 liści laurowych,
  • 7 szt. ziela angielskiego,
  • 6 owoców jałowca,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 5 łyżek mielonej papryki słodkiej,
  • 40 g koncentratu pomidorowego,
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz.
Bigos bez mieszania i przypalania... Coś wspaniałego!
Bigos bez mieszania i przypalania... Coś wspaniałego! © Canva | rlat

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby i śliwki namocz. Golonkę oczyść, wstaw do garnka i gotuj przez godzinę.
  2. Do mięsa dodaj włoszczyznę i gotuj 40 minut. Wywar ostudź, a golonkę wyjmij.
  3. Kapustę białą poszatkuj i obgotuj przez 5 minut. Kapustę kiszoną odciśnij i pokrój. Cebulę i pieczarki posiekaj i podsmaż na oleju. Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę i również podsmaż.
  4. Przygotuj brytfannę. Wyłóż do niej najpierw cebulę i pieczarki, a następnie kiełbasę, boczek, obie kapusty oraz posiekane grzyby i śliwki. Zalej koncentratem pomidorowym, a na nim umieść golonkę. Dorzuć też przyprawy i wlej bulion. Wymieszaj.
  5. Naczynia przykryj pokrywką i wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz 2 godziny. Przez kolejne dwa dni piecz bigos przez godzinę, tym razem w 180 stopniach. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀