Zamiast do śmietnika, wrzuć do garnka z bigosem. Podziękujesz sobie

W ferworze świątecznych przygotowań naprawdę warto o chwilę nieuwagi. Przypalony bigos to jeszcze nie jest tragedia. Wystarczy chwycić za korek od wina.

Bigos - PysznościBigos - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Dar1930
Ewa Malinowska

Świąteczny bigos długo się gotuje i dusi, aby wydobyć wszystko, co najlepsze ze składników. W niektórych przepisach można znaleźć również wino, którego wytrawna nuta świetnie podkręca smak dania. Gotując bigos, warto mieć butelkę wina pod ręką nie tylko ze względu na aromat, ale również znajdujący się w niej korek. Niepozorne zamknięcie uratuje przypaloną potrawę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe choinki na święta. Wyglądają i smakują rewelacyjnie

Jak robi się korki?

Aby zamknąć butelkę wina korkiem potrzeba aż 25 lat. I nie mam tu na myśli dojrzewania czy skomplikowanych procesów wytwarzania wina, a samo powstawanie korka. Najczęściej robi się go z kory dębu korkowego. Nie dość, że drzewo musi wyrosnąć, to ściągnięta z niego kora nadaje się do obróbki dopiero po 10 latach.

Korki do wina - Pyszności
Korki do wina - Pyszności © Canva | oksanashufrych

Korki do wina zupełnie niesłusznie lądują po otwarciu butelki w koszu na śmieci. W sieci nie brakuje inspiracji, jak można je wykorzystać do stworzenia domowych dekoracji. Okazuje się jednak, że pomocny może być również w czasie przedświątecznego gotowania.

Ratunek na przypalony bigos

Chwila zamieszania, dużo rzeczy na głowie, odrobina nieuwagi i pyszny bigos zaczyna się przypalać. Zanim jednak załamiesz ręce i uznasz, że w kuchni doszło do katastrofy, sięgnij po korek od wina.

Korek uratuje przypalony bigos
Korek uratuje przypalony bigos © Canva | matrosskaxxx

Bigos przełóż do nowego naczynia, nie zdrapując przypalonych kawałków z dna, aby nie nie przenosić zapachu spalenizny. Gdy danie będzie już w nowym garnku, dodaj korek po winie i ponownie zagotuj. Jeśli masz ich więcej, dorzuć nawet kilka sztuk. Drewno pochłonie zapach spalenizny i bigos będzie smakował jak nowy. Pamiętaj, aby potrawę mieszać i pilnować, by nie doszło do ponownego przypalenia.

Korki po winie pomogą uratować również inne dania. Warto mieć je na podorędziu. Wystarczy po otwarciu trunku schować je do szuflady i wyjąć, gdy dopadnie nas kryzysowa sytuacja. Kto by pomyślał, że zwykły korek może uratować Święta?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa