Zamiast do śmietnika, wrzuć do garnka z bigosem. Podziękujesz sobie

W ferworze świątecznych przygotowań naprawdę warto o chwilę nieuwagi. Przypalony bigos to jeszcze nie jest tragedia. Wystarczy chwycić za korek od wina.

Bigos - PysznościBigos - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Dar1930
Ewa Malinowska

Świąteczny bigos długo się gotuje i dusi, aby wydobyć wszystko, co najlepsze ze składników. W niektórych przepisach można znaleźć również wino, którego wytrawna nuta świetnie podkręca smak dania. Gotując bigos, warto mieć butelkę wina pod ręką nie tylko ze względu na aromat, ale również znajdujący się w niej korek. Niepozorne zamknięcie uratuje przypaloną potrawę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe choinki na święta. Wyglądają i smakują rewelacyjnie

Jak robi się korki?

Aby zamknąć butelkę wina korkiem potrzeba aż 25 lat. I nie mam tu na myśli dojrzewania czy skomplikowanych procesów wytwarzania wina, a samo powstawanie korka. Najczęściej robi się go z kory dębu korkowego. Nie dość, że drzewo musi wyrosnąć, to ściągnięta z niego kora nadaje się do obróbki dopiero po 10 latach.

Korki do wina - Pyszności
Korki do wina - Pyszności © Canva | oksanashufrych

Korki do wina zupełnie niesłusznie lądują po otwarciu butelki w koszu na śmieci. W sieci nie brakuje inspiracji, jak można je wykorzystać do stworzenia domowych dekoracji. Okazuje się jednak, że pomocny może być również w czasie przedświątecznego gotowania.

Ratunek na przypalony bigos

Chwila zamieszania, dużo rzeczy na głowie, odrobina nieuwagi i pyszny bigos zaczyna się przypalać. Zanim jednak załamiesz ręce i uznasz, że w kuchni doszło do katastrofy, sięgnij po korek od wina.

Korek uratuje przypalony bigos
Korek uratuje przypalony bigos © Canva | matrosskaxxx

Bigos przełóż do nowego naczynia, nie zdrapując przypalonych kawałków z dna, aby nie nie przenosić zapachu spalenizny. Gdy danie będzie już w nowym garnku, dodaj korek po winie i ponownie zagotuj. Jeśli masz ich więcej, dorzuć nawet kilka sztuk. Drewno pochłonie zapach spalenizny i bigos będzie smakował jak nowy. Pamiętaj, aby potrawę mieszać i pilnować, by nie doszło do ponownego przypalenia.

Korki po winie pomogą uratować również inne dania. Warto mieć je na podorędziu. Wystarczy po otwarciu trunku schować je do szuflady i wyjąć, gdy dopadnie nas kryzysowa sytuacja. Kto by pomyślał, że zwykły korek może uratować Święta?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje