W święta nie popełniaj tego błędu z kiszoną kapustą. Straci smak i cenne wartości

Już za kilka dni wraz z całą rodziną zasiądziemy do wigilijnego stołu. Oczywiście wśród potraw wigilijnych nie może zabraknąć również dań z kiszoną kapustą. Zanim weźmiesz się za gotowanie, koniecznie sprawdź, czy na pewno wiesz, jak obchodzić się z kiszoną kapustą. Łatwo o podstawowy błąd.

Kiszona kapusta może podkreślić smak wielu dań wigilijnychKiszona kapusta może podkreślić smak wielu dań wigilijnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach

Choć na pozór dania wigilijne kojarzą się głównie z rybamisuszonymi grzybami, to na pewno zgodzisz się ze mną, że kluczowym składnikiem tego dania jest również kiszona kapusta. Na świątecznym stole może pojawić się w wielu odsłonach — jako baza do pysznego kwasku, farsz do pierogów oraz krokietów czy w końcu w postaci kapusty z suszonymi grzybami. W świątecznym menu pojawia się również bigos, który nie dość, że jest pożywny, to jeszcze skutecznie rozgrzewa nawet w najmroźniejsze dni. 

Jak sam więc widzisz, kiszona kapusta jest niezastąpionym elementem podczas nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Jest tylko mały, ale dość istotny problem. Wiele osób pracując z kiszoną kapustą, popełnia podstawowy błąd. A tak łatwo go uniknąć. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem

Co nie służy kiszonej kapuście?

Jeśli chcesz, aby przygotowane przez ciebie dania na bazie kapusty kiszonej zachwycały smakiem już od pierwszego kęsa i jednocześnie były cennym źródłem ważnych wartości odżywczych, wystrzegaj się jednego błędu. Otóż wszystkie twoje starania może zniweczyć płukanie kapusty kiszonej przed dodaniem jej do gotowanych potraw. 

Jest to naprawdę zły pomysły, bo takie płukanie nie tylko sprawia, że kiszona kapusta traci swój wyjątkowy smak i aromat. Jednocześnie rezygnujesz z całej palety witamin i minerałów, które w dużej ilości zostaną wpłukane wraz z wodą. A warto w tym miejscu podkreślić, że kiszona kapusta bogata jest w takie witaminy jak: A, C, E oraz K. Można znaleźć w niej również minerały na czele z żelazem, wapniem i potasem. Co więcej, ten niepozorny produkt poprawia nie tylko pracę układu odpornościowego, ale i trawiennego

Świąteczna kapusta będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia
Świąteczna kapusta będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia © Adobe Stock | vivoo

Jakie masz alternatywy?

Oczywiście nie martw się na zapas, bo nie zostawię cię bez skutecznych rozwiązań. Najprostsze, co możesz zrobić w tego typu przypadkach, to po prostu zrezygnować z płukania kiszonej kapusty. Zamiast tego możesz ją dodatkowo odcisnąć z nadmiaru zgromadzonych w niej soków. I w ten sposób zneutralizować jej kwaskowaty posmak. 

Jeśli jednak i to jest za mało, zawsze możesz do kiszonej kapusty dodać trochę białej kapusty, która również pomoże umiarkować kwaskowatość przyszłej potrawy. Warto w tym miejscu pamiętać o zasadzie 2:1. Na dwie części kiszonej kapusty dodajemy jedną część białej kapusty.   

Możesz również pomyśleć o dodaniu aromatycznych przypraw i innych dodatkach, które również mogą pomóc w przypadku, kiedy kapusta kiszona twoim zdaniem jest zbyt kwaśna. Możesz użyć tutaj: przypraw korzennych, odrobiny brązowego cukru lub miodu, małej ilości cebuli oraz czosnku. 

Zanim się pożegnamy, pamiętaj, że jeśli stan twojej kapusty będzie cię niepokoił pomimo wyżej wymienionych rozwiązań — będzie naprawdę niedobra w smaku i do tego będzie miała bardzo nieprzyjemny zapach, lepiej zrezygnować z dodania jej do przygotowywanych potraw. 

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy