Jak gotować ryż, żeby nie przywierał do garnka? Zapamiętaj te 3 zasady

Ryż cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Zaraz po ziemniakach i makaronie jest najczęściej podawanym dodatkiem do dań w Polsce. Używamy go do przygotowania owsianki, zupy czy risotto. We wszystkich przypadkach musi mieć idealną konsystencję. Jak gotować ryż, by wyszedł smaczny i nie przywierał do garnka? 

Obrazek
Paulina

Dodaj wodę lub bulion podczas gotowania ryżu

Niektórzy unikają gotowania ryżu, ponieważ może on obkleić całe dno garnka. Jak temu zapobiec? Najpierw odmierzamy potrzebną ilość ryżu, na przykład jedną szklankę, i płuczemy go pod zimną wodą do czasu, aż woda z płukania będzie przezroczysta. Następnie wsypujemy ryż do garnka i zalewamy podwojoną ilością zimnej wody - w tym przypadku dwoma szklankami. Całość solimy, pamiętamy, by wszystko dokładnie mieszać. Ryż nie przywrze do garnka, jeśli podczas gotowania dodamy do niego wodę lub bulion. Dodatek tego drugiego składnika sprawi, że wyjdzie nam naprawdę pyszny.

Obrazek

Garnek do gotowania ryżu

Gotując ryż, warto zaopatrzyć się w garnek z grubym, podwójnym dnem.  Kiedyś takie garnki były luksusem, ale teraz już nie są.  Można je kupić nawet w supermarketach. Jeśli używamy garnka z cienkim dnem, istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że ryż przyklei się do dna i się przypali. Po umieszczeniu ryży w garnku przykryj go pokrywką i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Ważne, by dokładnie trzymać się ilości minut, szczególnie, że czas gotowania różnych rodzajów ryżu jest inny. Informacje o tym ile gotować ryż znajdziesz na opakowaniu.

Obrazek

Jak gotować ryż? Jak długo?

Nie ma uniwersalnej odpowiedzi na to pytanie, wszystko zależy od tego, z jakim ryżem mamy do czynienia. Ryż paraboliczny (odmiana ryżu długoziarnistego) zaleca się gotować około 15-20 minut. Inaczej sprawa ma się z ryżem brązowym, który zazwyczaj gotujemy od 35 do 40 minut. Jest chcesz mieć pewność czy ryż jest gotowy do jedzenie, to możesz sprawdzić, czy wchłonął całą wodę. Ewentualnie ostrożnie nabrać na łyżeczkę kilka ziarenek i spróbować, czy są miękkie.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości