Nie wylewaj wody po ugotowanym makaronie. Dzięki niej przygotujesz idealny posiłek

Przygotowanie obiadu z makaronem, wydaje się w teorii mega proste. Ugotowanie pasty i dodanie do niej sosu to z pozoru żadna sztuka.

Obrazek
Frania

Ale jeśli zależy nam na ugotowaniu idealnego dania z makaronem w roli głównej, musimy zastosować pewien genialny trik. Dzięki niemu, nasz posiłek będzie po prostu perfekcyjny!

Okej, najpierw podstawy. Dobrej jakości makaron - dobrany odpowiednio do dania, osolona woda, jak i przygotowanie go al dente - o tym wie każdy z nas.

Czas więc zdradzić tajny sekret, którym jest... woda po ugotowanym makaronie!

Obrazek

Pewnie tak jak ja, do tej pory po prostu odcedzałaś makaron prosto do zlewu. Tym samym cała woda po ugotowanej paście znikała w mgnieniu oka.

A to duży błąd. Z pozoru niepotrzebna woda jest kluczem do sukcesu. Jeśli chcesz poprawić smak dania, a jednocześnie sprawić, że sos będzie lepiej łączył się z makaronem, dodaj do sosu 1/2 szklanki wody po gotującym się makaronie.

Obrazek

Dodatkowe wskazówki

Płukanie makaronu usuwa skrobię, który działa jak "klej" - łącząc idealnie makaron i sos. Nie powinnaś dodawać również oleju, ponieważ sprawisz jedynie, że makaron stanie się jeszcze bardziej "śliski".

I na koniec jeszcze jedna ważna informacja - powyższą sztuczkę możesz stosować z dowolnym rodzajem sosu!

Obrazek
Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby stworzyć idealne danie z makaronem. Od dziś zawsze będę pamiętała o tym triku, a Ty?
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki