Nie wylewaj wody po ugotowanym makaronie. Dzięki niej przygotujesz idealny posiłek
Przygotowanie obiadu z makaronem, wydaje się w teorii mega proste. Ugotowanie pasty i dodanie do niej sosu to z pozoru żadna sztuka.
03.10.2018 | aktual.: 18.09.2023 12:37
Ale jeśli zależy nam na ugotowaniu idealnego dania z makaronem w roli głównej, musimy zastosować pewien genialny trik. Dzięki niemu, nasz posiłek będzie po prostu perfekcyjny!
Okej, najpierw podstawy. Dobrej jakości makaron - dobrany odpowiednio do dania, osolona woda, jak i przygotowanie go al dente - o tym wie każdy z nas.
Czas więc zdradzić tajny sekret, którym jest... woda po ugotowanym makaronie!
Pewnie tak jak ja, do tej pory po prostu odcedzałaś makaron prosto do zlewu. Tym samym cała woda po ugotowanej paście znikała w mgnieniu oka.
A to duży błąd. Z pozoru niepotrzebna woda jest kluczem do sukcesu. Jeśli chcesz poprawić smak dania, a jednocześnie sprawić, że sos będzie lepiej łączył się z makaronem, dodaj do sosu 1/2 szklanki wody po gotującym się makaronie.
Dodatkowe wskazówki
Płukanie makaronu usuwa skrobię, który działa jak "klej" - łącząc idealnie makaron i sos. Nie powinnaś dodawać również oleju, ponieważ sprawisz jedynie, że makaron stanie się jeszcze bardziej "śliski".
I na koniec jeszcze jedna ważna informacja - powyższą sztuczkę możesz stosować z dowolnym rodzajem sosu!