Tylko tak przygotujesz idealny gotowany kalafior. Do wody dodaj koniecznie ten składnik

Są pewne warzywa, które lubimy spożywać o każdej porze roku. Przygotowujemy z nich zupę lub inne wyjątkowe dania. Wyróżniają się smakiem, a odpowiednio przyrządzone stanowią prawdziwą ucztę dla naszego podniebienia. I taki jest m.in. gotowany kalafior. Czy wiesz, o czym warto pamiętać, by wyszedł on idealny?

Obrazek<a href="https://www.tiktok.com/@szefowa.kuchni/video/7118510752092179717?is_copy_url=1&is_from_webapp=v1">TikTok</a>
Karol Wiak

Idealny gotowany kalafior? Dodaj do wody jeden tajemniczy składnik!

Kalafior z dodatkiem masła i bułki tartej to przysmak, na który chętnie decydujemy się również teraz. Pomimo tego, że kojarzy nam się z okresem dzieciństwa, to lubimy go spożywać o każdej porze, w tym na obiad. Jest to na pewno zdrowa przekąska. Można go jeść bez niczego lub z dodatkiem ziemniaków i koperku. Aby nasz gotowany kalafior był najlepszy, to do gotującej się wody dobrze jest dodać szklankę mleka. Dzięki temu nie utraci koloru i nie będzie wydzielał nieprzyjemnego zapachu.

Obrazek
Obieranie kalafiora - Pyszności / Źródło: canva.com

Jak przygotować gotowany kalafior?

To bardzo proste! Decydując się na kalafior w takim wydaniu, będziemy mogli cieszyć się pełnią jego smaku. Nie jest to skomplikowana czynność, dlatego z powodzeniem zrobi go każdy z nas. Ten przepis to prawdziwy hit!

Składniki:

         
  • około 3 litry wody
  • cały kalafior
  • 2 łyżeczki cukru
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 2 łyżki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Gotowany kalafior to pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Rozpoczynamy od zagotowania wody z mlekiem w wysokim garnku. Kolejny krok to włożenie całego kalafiora do gotującej się wody i dodanie cukru oraz soli. Gotujemy go przez mniej więcej 15 minut. Ten czas, dobrze jest wykorzystać na przygotowanie bułki tartej z masłem. W tym celu, najpierw na patelni podprażamy samą bułkę tartą i następnie dodając masło, łączymy składniki ze sobą. Ugotowanego kalafiora polewamy bułkę tartą z masłem. Nasz gotowany kalafior jest gotowy. Smacznego!

Jeśli szukasz inspiracji na proste i szybkie słodkości, to przygotuj chrupiące ciastka z jabłkami z cynamonową posypką. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇