Ryż idealny według Jamiego Olivera jest puszysty i zaskakuje sposobem przygotowania
Jamie Olivier poza świetnymi przepisami, dzieli się także nowymi sposobami na przygotowywanie składników dań. Jego sposób na ryż to prawdziwy hit! W dodatku sprawdza się zarówno w przypadku ryżu białego, jak i długoziarnistego, basmanti, czy jaśminowego. Poznajcie wszystkie kroki, których przestrzegania zaleca Jamie, by cieszyć się ryżem, który się nie klei, jest puszysty, długo utrzymuje ciepło i ma intensywniejszy smak!
09.07.2018 15:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
#1
Do dużego garnka wlej wodę i dodaj sól. Postaw go na gazie i spraw, by woda osiągnęła temperaturę wrzenia.
#2
Odmierz ilość ryżu potrzebną na tyle porcji, na ile planujesz podzielić ryż.
#3
Surowy ryż wypłucz w misce zimnej wody i przecedź przez durszlak. Powtórz do momentu, aż woda po płukaniu będzie czysta. Ten krok sprawia, że ryż nie będzie się kleił, dlatego wykonaj go dokładnie!
#4
Po zagotowaniu wody w garnku, wsyp wypłukany ryż. Gdy ziarna zaczną wirować w wodzie, zacznij odmierzać czas i gotuj przez 5 minut.
#5
Następnie odcedź ryż na durszlaku. Nie jest jeszcze gotowy!
#6
Do garnka po ryżu wlej około 3 cm wody i ją zagotuj, następnie zmniejsz ogień na minimum.
#7
Postaw na garnku durszlak z ryżem i nakryj go folią aluminiową lub pokrywką od garnka na około 10 minut. Ryż będzie gotował się na parze, osiągając idealną konsystencję.
#8
Po 10 minutach ryż jest gotowy i nie wymaga ponownego odcedzania. Aby przez długi czas utrzymać ciepło ryżu, odlej wodę z garnka, postaw na nim durszlak i trzymaj ryż pod przykryciem. Oczywiście gaz powinien być już wyłączony.