PoradyRyż idealny według Jamiego Olivera jest puszysty i zaskakuje sposobem przygotowania

Ryż idealny według Jamiego Olivera jest puszysty i zaskakuje sposobem przygotowania

Jamie Olivier poza świetnymi przepisami, dzieli się także nowymi sposobami na przygotowywanie składników dań. Jego sposób na ryż to prawdziwy hit! W dodatku sprawdza się zarówno w przypadku ryżu białego, jak i długoziarnistego, basmanti, czy jaśminowego. Poznajcie wszystkie kroki, których przestrzegania zaleca Jamie, by cieszyć się ryżem, który się nie klei, jest puszysty, długo utrzymuje ciepło i ma intensywniejszy smak!

Ryż idealny według Jamiego Olivera jest puszysty i zaskakuje sposobem przygotowania
Katarzyna Skoczek

09.07.2018 15:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Obraz

#1

Do dużego garnka wlej wodę i dodaj sól. Postaw go na gazie i spraw, by woda osiągnęła temperaturę wrzenia.

#2

Odmierz ilość ryżu potrzebną na tyle porcji, na ile planujesz podzielić ryż.

#3

Surowy ryż wypłucz w misce zimnej wody i przecedź przez durszlak. Powtórz do momentu, aż woda po płukaniu będzie czysta. Ten krok sprawia, że ryż nie będzie się kleił, dlatego wykonaj go dokładnie!

#4

Po zagotowaniu wody w garnku, wsyp wypłukany ryż. Gdy ziarna zaczną wirować w wodzie, zacznij odmierzać czas i gotuj przez 5 minut.

Obraz

#5

Następnie odcedź ryż na durszlaku. Nie jest jeszcze gotowy!

#6

Do garnka po ryżu wlej około 3 cm wody i ją zagotuj, następnie zmniejsz ogień na minimum.

#7

Postaw na garnku durszlak z ryżem i nakryj go folią aluminiową lub pokrywką od garnka na około 10 minut. Ryż będzie gotował się na parze, osiągając idealną konsystencję.

Obraz

#8

Po 10 minutach ryż jest gotowy i nie wymaga ponownego odcedzania. Aby przez długi czas utrzymać ciepło ryżu, odlej wodę z garnka, postaw na nim durszlak i trzymaj ryż pod przykryciem. Oczywiście gaz powinien być już wyłączony.

Cóż... pozostaje nam powiedzieć "dzięki Jamie"!