Ryż idealny według Jamiego Olivera jest puszysty i zaskakuje sposobem przygotowania

Jamie Olivier poza świetnymi przepisami, dzieli się także nowymi sposobami na przygotowywanie składników dań. Jego sposób na ryż to prawdziwy hit! W dodatku sprawdza się zarówno w przypadku ryżu białego, jak i długoziarnistego, basmanti, czy jaśminowego. Poznajcie wszystkie kroki, których przestrzegania zaleca Jamie, by cieszyć się ryżem, który się nie klei, jest puszysty, długo utrzymuje ciepło i ma intensywniejszy smak!

Obrazek
Katarzyna Skoczek
Obrazek

#1

Do dużego garnka wlej wodę i dodaj sól. Postaw go na gazie i spraw, by woda osiągnęła temperaturę wrzenia.

#2

Odmierz ilość ryżu potrzebną na tyle porcji, na ile planujesz podzielić ryż.

#3

Surowy ryż wypłucz w misce zimnej wody i przecedź przez durszlak. Powtórz do momentu, aż woda po płukaniu będzie czysta. Ten krok sprawia, że ryż nie będzie się kleił, dlatego wykonaj go dokładnie!

#4

Po zagotowaniu wody w garnku, wsyp wypłukany ryż. Gdy ziarna zaczną wirować w wodzie, zacznij odmierzać czas i gotuj przez 5 minut.

Obrazek

#5

Następnie odcedź ryż na durszlaku. Nie jest jeszcze gotowy!

#6

Do garnka po ryżu wlej około 3 cm wody i ją zagotuj, następnie zmniejsz ogień na minimum.

#7

Postaw na garnku durszlak z ryżem i nakryj go folią aluminiową lub pokrywką od garnka na około 10 minut. Ryż będzie gotował się na parze, osiągając idealną konsystencję.

Obrazek

#8

Po 10 minutach ryż jest gotowy i nie wymaga ponownego odcedzania. Aby przez długi czas utrzymać ciepło ryżu, odlej wodę z garnka, postaw na nim durszlak i trzymaj ryż pod przykryciem. Oczywiście gaz powinien być już wyłączony.

Cóż... pozostaje nam powiedzieć "dzięki Jamie"!

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców