Najgłupszy trik kulinarny roku? Sprawdziliśmy ten patent, żebyś ty nie musiał

Lubimy triki kulinarne, które w prosty sposób potrafią ułatwić gotowanie. Ale nie lubimy przerostu formy nad treścią i zwyczajnej głupoty. W dobie fali dziwnych, ale bardzo popularnych treści w internecie, na tapet wzięliśmy weryfikację ostatniego "hitu". Jeśli złapałeś się na zdjęcie pokrywki na surowym mięsie, zobacz, co nam to przykładanie naprawdę dało.

Nie każdy trik jest wart twojego czasuNie każdy trik jest wart twojego czasu
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena PomorskaSebastian Lubera

Artykuły i przepisy z kotletem schabowym lub kotletem z kurczaka w panierce, który schabowego trochę udaje, po prostu dobrze się czytają. Nic dziwnego, bo to jeden z chętniej gotowanych obiadów - szczególnie na weekend, w rodzinnej porcji. Jednak kiedy w kontekście kotleta pojawił się na pozór odkrywczy trik kulinarny z wykorzystaniem pokrywki, po zapoznaniu się z zawartością pojawia się tylko jedno pytanie: "po co?". Później dochodzą kolejne, w tym wątpliwości, dlaczego promuje się takie głupie podejście do gotowania, bo marnowanie jedzenia to naprawdę poważny problem w wielu kuchniach.

Kotlet od pokrywki - nie powtarzaj tego w domu

Przykładanie pokrywki do surowego mięsa ma pomóc w odkrojeniu idealnego "okrągłego" kawałka, a tym zrobienia dania według nieistniejącej reguły "usmażenia idealnie okrągłego kotleta". Gdzie ląduje pozostała część mięsa i czy "okrągły" faktycznie jest lepszy? Duży spoiler - nie jest i nie ma sensu tego robić. I chociaż w naszym teście sięgnęliśmy po pokrywkę, to tylko po to, żeby nagrać duży, czerwony X, żeby nikt tak więcej nie robił. Nasz patent na naprawdę dobre kotlety schabowego to:

  • jakościowe, dobre, świeże mięso,
  • ulubione przyprawy,
  • klasyczna panierka, czyli mąka, jajko i bułka tarta,
  • prawdziwa bułka tarta do panierowania, która nie pali się w trakcie smażenia (sprawdź: jak zrobić domową bułkę tartą),
  • dobry tłuszcz o odpowiedniej temperaturze dymienia i stopniu rozgrzania,
  • sprawdzone dodatki do podania obiadu.

Chcesz więcej? Seba sprawdzi, czy to działa

Wniosek? Mamy jeden. Nasz redakcyjny kolega postanowił się poświęcić. Zaczynamy redakcyjny cykl "Seba, czy to działa?", żeby oszczędzić wam czasu i pokazywać efekt sprawdzania, czy kolejny hitowy trik z sociali ma rację bytu. Powyższy z pokrywką absolutnie powinien zniknąć z algorytmów - usmażcie sobie po prostu kotleta, tak jak zrobił to Sebastian. I podajcie np. z pysznymi domowymi frytkami albo idealnym puree ziemniaczanym.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża