PrzepisDania główneKlopsy na puree ziemniaczanym

Klopsy na puree ziemniaczanym

Klopsy na puree ziemniaczanym
Pyszności

30.06.2021 17:00, aktual.: 04.07.2021 18:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mega smaczne klopsy na puree ziemniaczanym z dodatkami to genialna kombinacja smakowa. Kiedy je serwujemy, nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę.

Pyszne danie upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Klopsy

  1. 1 łyżka suszone oregano
  2. 1 łyżka sól
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 400 g mielone mięso wieprzowo-wołowe
  5. 1/2 szt. cebula
  6. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  7. 1/3 szkl. bułka tarta
  8. 2-3 ząbki czosnek

Sos

  1. 2 łyżki olej roślinny
  2. 1 szt. cebula
  3. 1-2 ząbki czosnek
  4. 1 łyżeczka płatki chili opcjonalnie
  5. 300 g passata pomidorowa
  6. 1 garść świeża bazylia
  7. 1 łyżeczka sól
  8. 1 łyżeczka pieprz

Dodatki

  1. 4 szt. ser żółty plastry

Puree

  1. 800 g ziemniaki
  2. 150 g boczek usmażony
  3. 150 g ser cheddar tarty
  4. 1 szt. jajka
  5. 1/2 szkl. szczypiorek posiekany

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania klopsów. W tym celu połącz: mielone mięso wieprzowo-wołowe, cebulę, natkę pietruszki, bułkę tartą, suszone oregano, czosnek, pieprz, sól oraz jajko. Dokładnie wymieszaj i stwórz klopsy.

Obraz

2. Teraz czas na ziemniaczane puree. Zacznij od przeciśnięcia przez praskę ugotowanych ziemniaków. Po czym dodaj do nich: cheddar, usmażony boczek, szczypiorek oraz jajko.

Obraz

3. Z ziemniaczanej mieszanki stwórz 4 kuleczki, po czym w każdym elemencie przy pomocy szklanki zrób 4 wgłębienia. Do każdego otworu dodaj klopsika i wstaw do Ovi na 30 minut (temp. 150 stopni Celsjusza).

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj na palniku sos, łącząc ze sobą: olej roślinny, cebulę, czosnek, płatki chili, passatę pomidorową, sól, pieprz oraz bazylię.

Obraz

5. Rozprowadź sos na każdym klopsiku, dodaj po plastrze sera i ponownie uruchom sprzęt. Tym razem na 5 minut.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także