Klopsy na puree ziemniaczanym

Mega smaczne klopsy na puree ziemniaczanym z dodatkami to genialna kombinacja smakowa. Kiedy je serwujemy, nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę.

Obrazek
Pyszności

Pyszne danie upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Klopsy

  1. 1 łyżka suszone oregano
  2. 1 łyżka sól
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 400 g mielone mięso wieprzowo-wołowe
  5. 1/2 szt. cebula
  6. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  7. 1/3 szkl. bułka tarta
  8. 2-3 ząbki czosnek

Sos

  1. 2 łyżki olej roślinny
  2. 1 szt. cebula
  3. 1-2 ząbki czosnek
  4. 1 łyżeczka płatki chili opcjonalnie
  5. 300 g passata pomidorowa
  6. 1 garść świeża bazylia
  7. 1 łyżeczka sól
  8. 1 łyżeczka pieprz

Dodatki

  1. 4 szt. ser żółty plastry

Puree

  1. 800 g ziemniaki
  2. 150 g boczek usmażony
  3. 150 g ser cheddar tarty
  4. 1 szt. jajka
  5. 1/2 szkl. szczypiorek posiekany

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania klopsów. W tym celu połącz: mielone mięso wieprzowo-wołowe, cebulę, natkę pietruszki, bułkę tartą, suszone oregano, czosnek, pieprz, sól oraz jajko. Dokładnie wymieszaj i stwórz klopsy.

Obrazek

2. Teraz czas na ziemniaczane puree. Zacznij od przeciśnięcia przez praskę ugotowanych ziemniaków. Po czym dodaj do nich: cheddar, usmażony boczek, szczypiorek oraz jajko.

Obrazek

3. Z ziemniaczanej mieszanki stwórz 4 kuleczki, po czym w każdym elemencie przy pomocy szklanki zrób 4 wgłębienia. Do każdego otworu dodaj klopsika i wstaw do Ovi na 30 minut (temp. 150 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj na palniku sos, łącząc ze sobą: olej roślinny, cebulę, czosnek, płatki chili, passatę pomidorową, sól, pieprz oraz bazylię.

Obrazek

5. Rozprowadź sos na każdym klopsiku, dodaj po plastrze sera i ponownie uruchom sprzęt. Tym razem na 5 minut.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża