Klopsy na puree ziemniaczanym
Mega smaczne klopsy na puree ziemniaczanym z dodatkami to genialna kombinacja smakowa. Kiedy je serwujemy, nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę.
Pyszne danie upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Składniki:
Klopsy
- 1 łyżka suszone oregano
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 400 g mielone mięso wieprzowo-wołowe
- 1/2 szt. cebula
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1/3 szkl. bułka tarta
- 2-3 ząbki czosnek
Sos
- 2 łyżki olej roślinny
- 1 szt. cebula
- 1-2 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka płatki chili opcjonalnie
- 300 g passata pomidorowa
- 1 garść świeża bazylia
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Dodatki
- 4 szt. ser żółty plastry
Puree
- 800 g ziemniaki
- 150 g boczek usmażony
- 150 g ser cheddar tarty
- 1 szt. jajka
- 1/2 szkl. szczypiorek posiekany
Sposób przygotowania: