Dubajski deser na walentynki. Rozpala zmysły lepiej niż afrodyzjaki

Od miesięcy TikTok i inne media społecznościowe zalewają filmy oraz zdjęcia, których główną bohaterką jest chrupiąca czekolada z Dubaju. Ten słodki przysmak jest po brzegi wypełniony słodkim kremem pistacjowym zmieszanym z popularnym na Bliskim Wschodzie ciastem kataifi. Wypróbuj wersję na walentynki, a serce twojego wybranka lub wybranki już na zawsze będzie bić tylko dla ciebie.

Jak zrobić deser na walentynki inpsirowany czekoladą dubajską?Jak zrobić deser na walentynki inpsirowany czekoladą dubajską?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W 2024 roku dubajska czekolada z pistacjowym nadzieniem stała się hitem w mediach społecznościowych. Klienci byli gotowi płacić nawet kilkaset euro za tabliczkę. Niemieckie sądy rozstrzygają spór o jej pochodzenie i nazwę. Oryginalna czekolada pochodzi z Fix Dessert Chocolatier w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.

Walentynkowa słodka niespodzianka. Idealna na romantyczne śniadanie

Inspiracja czekoladą dubajską na walentynki

Na podstawie przepisu na viralową czekoladą jak grzyby po deszczu rodzą się kolejne propozycje na walentynki, będące luźną interpretacją na temat pierwowzoru. W jednej z nich składniki deseru układane są warstwowo na świeżych truskawkach. Na TikToku znajdziesz mnóstwo filmów, na których pokazane jest, jak wykonać taki deser. Jeśli jednak lubisz łatwe przepisy, poniżej przygotowałam najprostszą instrukcję.

Inne desery na romantyczny wieczór

Innym hitem na walentynki jest "diabelskie ciasto" Nigelli Lawson. To prosty przepis na deser, którego głęboki smak jest zasługą wysokiej jakości kakao i gorzkiej czekolady. Zanim jedna przejdziesz do deseru, warto przygotować coś równie wyjątkowego na obiad lub kolację, na przykład sałatkę z mozzarellą i musem truskawkowym lub pikantne krewetki z makaronem spaghetti. Każda z tych propozycji będzie niczym miłosny eliksir, który podnosi libido.

Przepis na deser walentynkowy

Najtrudniej dostępnym składnikiem deseru jest ciasto kataifi. Na szczęście z powodzeniem możesz zastąpić je ciastem filo, które zazwyczaj leży w sklepach obok ciasto francuskiego. Krem pistacjowy warto przygotować samodzielnie – będzie taniej i bez dodatku sztucznych wzmacniaczy smaku.

Składniki:

  • truskawki,
  • krem pistacjowy,
  • ciasto kataifi – może być pokrojone w drobne nitki ciasto filo,
  • łyżka masła,
  • dobrej jakości czekolada deserowa,
  • pistacje,
  • opcjonalnie – śmietana kremówka.

Wykonanie:

  1. Ciasto kataifi usmaż na roztopionym maśle do uzyskania złotego koloru.
  2. Po ostygnięciu, zmieszaj ciasto z kremem pistacjowym.
  3. Pokrój truskawki i posiekaj pistacje.
  4. W kąpieli wodnej, roztop czekoladę czekoladę deserową. Jeśli chcesz, aby czekolada była delikatniejsza, dodaj 1-2 łyżki śmietany kremówki. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. W pucharku układaj warstwowo: truskawki, ciasto kataifi wymieszane z kremem pistacjowym i roztopioną czekoladę.
  6. Powtarzaj warstwy, aż pucharek będzie pełen. Posyp posiekanymi pistacjami.
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie