Do włoskiej klasyki dodaję 1 składnik. To najlepszy pomysł na kolację dla dwojga
Dla niektórych to może przesada, ale w moim domu taki makaron pojawia się w każdym tygodniu. Jak tylko mamy okazję spędzić niespieszny wieczór tylko we dwoje, przygotowujemy aglio e olio właśnie z tym jednym dodatkiem. Nakrywamy stół obrusem, zapalamy świeczki, włączamy nastrojową muzykę. Ten rytuał dopracowaliśmy do perfekcji.
Aglio e olio to chyba najprostszy włoski przepis na makaron. Receptura pochodzi z Neapolu i była związana z tymi mniej zamożnymi dzielnicami. Jednak przepis okazał się tak pyszny, że z tzw. bieda-kuchni szybko zaczął wchodzić na salony. Sos do spaghetti tradycyjnie jest przygotowywany tylko z 2 składników, czyli oliwy i czosnku. Współcześnie Włosi obowiązkowo dodają parmezan i natkę pietruszki. Dla mnie mistrzostwem świata jest wersja z krewetkami i ostrą papryką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad
Jak smażyć krewetki, żeby były jędrne?
Tak, jak wspomniałam, makaron z oliwą, czosnkiem i krewetkami jest u mnie częstym gościem. Potrawa zyskała nawet swoją bardziej oswojoną nazwę – "aglio e olio krewetolio". Jakiś czas temu, zastanawialiśmy się, co dodać, aby krewetki były jeszcze bardziej jędrne i padło na białe wino. To był strzał w dziesiątkę. Wystarczyła odrobina, żeby te wdzięczne owoce morza nabrały jeszcze lepszej struktury.
Krewetek nie należy smażyć długo. Uważaj też na zbyt duży ogień. Wystarczy średnia moc palnika i kilka minut, aby były idealne w smaku. Jeśli rozmrażasz krewetki, pamiętaj, aby wyjąć je wcześniej z zamrażalnika. Możesz rozmrozić je na szybko, zalewając ciepłą wodą, ale jeśli spokojnie ogrzeją się do temperatury pokojowej, wyjdą o niebo lepsze.
Przepis na spaghetti aglio e olio z krewetkami
Opcjonalnie możesz dodać pomidorki koktajlowe. Jeśli się na nie zdecydujesz, wrzuć je na sam koniec, aby były ciepłe, ale nie puściły soków.
Składniki na porcję dla 2 osób:
- 200 g makaronu spaghetti,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- odrobina świeżej ostrej papryki,
- 20 krewetek w rozmiarze 31-40,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- pół łyżeczki soli,
- 50 g parmezanu,
- opcjonalnie natka pietruszki lub szczypiorek.
Wykonanie:
- Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej czosnek pokrojony w bardzo cienkie plasterki. Dodaj posiekaną ostrą papryczkę, na przykład pepperoni lub jalapeño. Uważaj, aby czosnek się nie przypalił.
- Dodaj krewetki – jeśli są rozmrożone, osusz je wcześniej na ręczniku papierowym. Podsmaż na rumiany kolor, podlewając winem.
- Poczekaj aż wino odparuje, po czym przełóż na patelnię ugotowany i odsączony makaron. Dodaj odrobinę soli morskiej, w razie potrzeby podlej jeszcze oliwą z oliwek.
- Wyłóż na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, a także parmezanem startym na drobnych oczkach.