PrzepisProste przepisyDo włoskiej klasyki dodaję 1 składnik. To najlepszy pomysł na kolację dla dwojga

Do włoskiej klasyki dodaję 1 składnik. To najlepszy pomysł na kolację dla dwojga

Dla niektórych to może przesada, ale w moim domu taki makaron pojawia się w każdym tygodniu. Jak tylko mamy okazję spędzić niespieszny wieczór tylko we dwoje, przygotowujemy aglio e olio właśnie z tym jednym dodatkiem. Nakrywamy stół obrusem, zapalamy świeczki, włączamy nastrojową muzykę. Ten rytuał dopracowaliśmy do perfekcji.

Nie znam lepszego przepisu na makaron. Jest też banalnie prosty
Nie znam lepszego przepisu na makaron. Jest też banalnie prosty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Aglio e olio to chyba najprostszy włoski przepis na makaron. Receptura pochodzi z Neapolu i była związana z tymi mniej zamożnymi dzielnicami. Jednak przepis okazał się tak pyszny, że z tzw. bieda-kuchni szybko zaczął wchodzić na salony. Sos do spaghetti tradycyjnie jest przygotowywany tylko z 2 składników, czyli oliwy i czosnku. Współcześnie Włosi obowiązkowo dodają parmezan i natkę pietruszki. Dla mnie mistrzostwem świata jest wersja z krewetkami i ostrą papryką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad

Jak smażyć krewetki, żeby były jędrne?

Tak, jak wspomniałam, makaron z oliwą, czosnkiem i krewetkami jest u mnie częstym gościem. Potrawa zyskała nawet swoją bardziej oswojoną nazwę – "aglio e olio krewetolio". Jakiś czas temu, zastanawialiśmy się, co dodać, aby krewetki były jeszcze bardziej jędrne i padło na białe wino. To był strzał w dziesiątkę. Wystarczyła odrobina, żeby te wdzięczne owoce morza nabrały jeszcze lepszej struktury.

Krewetek nie należy smażyć długo. Uważaj też na zbyt duży ogień. Wystarczy średnia moc palnika i kilka minut, aby były idealne w smaku. Jeśli rozmrażasz krewetki, pamiętaj, aby wyjąć je wcześniej z zamrażalnika. Możesz rozmrozić je na szybko, zalewając ciepłą wodą, ale jeśli spokojnie ogrzeją się do temperatury pokojowej, wyjdą o niebo lepsze.

Przepis na spaghetti aglio e olio z krewetkami

Opcjonalnie możesz dodać pomidorki koktajlowe. Jeśli się na nie zdecydujesz, wrzuć je na sam koniec, aby były ciepłe, ale nie puściły soków.

Składniki na porcję dla 2 osób:

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • odrobina świeżej ostrej papryki,
  • 20 krewetek w rozmiarze 31-40,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • pół łyżeczki soli,
  • 50 g parmezanu,
  • opcjonalnie natka pietruszki lub szczypiorek.

Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej czosnek pokrojony w bardzo cienkie plasterki. Dodaj posiekaną ostrą papryczkę, na przykład pepperoni lub jalapeño. Uważaj, aby czosnek się nie przypalił.
  3. Dodaj krewetki – jeśli są rozmrożone, osusz je wcześniej na ręczniku papierowym. Podsmaż na rumiany kolor, podlewając winem.
  4. Poczekaj aż wino odparuje, po czym przełóż na patelnię ugotowany i odsączony makaron. Dodaj odrobinę soli morskiej, w razie potrzeby podlej jeszcze oliwą z oliwek.
  5. Wyłóż na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, a także parmezanem startym na drobnych oczkach.

Wybrane dla Ciebie