Do włoskiej klasyki dodaję 1 składnik. To najlepszy pomysł na kolację dla dwojga

Dla niektórych to może przesada, ale w moim domu taki makaron pojawia się w każdym tygodniu. Jak tylko mamy okazję spędzić niespieszny wieczór tylko we dwoje, przygotowujemy aglio e olio właśnie z tym jednym dodatkiem. Nakrywamy stół obrusem, zapalamy świeczki, włączamy nastrojową muzykę. Ten rytuał dopracowaliśmy do perfekcji.

Nie znam lepszego przepisu na makaron. Jest też banalnie prostyNie znam lepszego przepisu na makaron. Jest też banalnie prosty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Aglio e olio to chyba najprostszy włoski przepis na makaron. Receptura pochodzi z Neapolu i była związana z tymi mniej zamożnymi dzielnicami. Jednak przepis okazał się tak pyszny, że z tzw. bieda-kuchni szybko zaczął wchodzić na salony. Sos do spaghetti tradycyjnie jest przygotowywany tylko z 2 składników, czyli oliwy i czosnku. Współcześnie Włosi obowiązkowo dodają parmezan i natkę pietruszki. Dla mnie mistrzostwem świata jest wersja z krewetkami i ostrą papryką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad

Jak smażyć krewetki, żeby były jędrne?

Tak, jak wspomniałam, makaron z oliwą, czosnkiem i krewetkami jest u mnie częstym gościem. Potrawa zyskała nawet swoją bardziej oswojoną nazwę – "aglio e olio krewetolio". Jakiś czas temu, zastanawialiśmy się, co dodać, aby krewetki były jeszcze bardziej jędrne i padło na białe wino. To był strzał w dziesiątkę. Wystarczyła odrobina, żeby te wdzięczne owoce morza nabrały jeszcze lepszej struktury.

Krewetek nie należy smażyć długo. Uważaj też na zbyt duży ogień. Wystarczy średnia moc palnika i kilka minut, aby były idealne w smaku. Jeśli rozmrażasz krewetki, pamiętaj, aby wyjąć je wcześniej z zamrażalnika. Możesz rozmrozić je na szybko, zalewając ciepłą wodą, ale jeśli spokojnie ogrzeją się do temperatury pokojowej, wyjdą o niebo lepsze.

Przepis na spaghetti aglio e olio z krewetkami

Opcjonalnie możesz dodać pomidorki koktajlowe. Jeśli się na nie zdecydujesz, wrzuć je na sam koniec, aby były ciepłe, ale nie puściły soków.

Składniki na porcję dla 2 osób:

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • odrobina świeżej ostrej papryki,
  • 20 krewetek w rozmiarze 31-40,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • pół łyżeczki soli,
  • 50 g parmezanu,
  • opcjonalnie natka pietruszki lub szczypiorek.

Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej czosnek pokrojony w bardzo cienkie plasterki. Dodaj posiekaną ostrą papryczkę, na przykład pepperoni lub jalapeño. Uważaj, aby czosnek się nie przypalił.
  3. Dodaj krewetki – jeśli są rozmrożone, osusz je wcześniej na ręczniku papierowym. Podsmaż na rumiany kolor, podlewając winem.
  4. Poczekaj aż wino odparuje, po czym przełóż na patelnię ugotowany i odsączony makaron. Dodaj odrobinę soli morskiej, w razie potrzeby podlej jeszcze oliwą z oliwek.
  5. Wyłóż na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, a także parmezanem startym na drobnych oczkach.
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba