WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

Przepis na szybki obiad. Ten makaron zrobisz w 15 minut, a naje się cała rodzina

To jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej, będące potwierdzeniem tego, że klasyka obroni się sama. Makaron, czosnek, oliwa - tyle wystarczy, by przygotować szybki obiad dla całej rodziny.

Pomysł na szybki obiad Pomysł na szybki obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Spaghetti aglio e olio w dosłownym tłumaczeniu oznacza makaron z czosnkiem i oliwą. I rzeczywiście tym jest - jednym z najprostszych dań kuchni włoskiej (a konkretnie neapolitańskiej), gdzie z trzech składników można wyczarować pyszny i szybki obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składana tortilla z kurczakiem. Przepis na pyszne i zdrowe danie

Patent na szybki obiad. Przygotuj tradycyjny włoski makaron

Spaghetti aglio e olio przygotujesz w kilka chwil i z łatwo odstępnych składników. To idealny sposób na szybki obiad. Potrzebujesz jedynie makaronu, czosnku i oliwy z oliwek. Jeśli masz taką możliwość, postaw na dobry gatunkowo tłuszcz - to od jakości oliwy zależy finalny smak dania. Makaron najczęściej doprawiany jest wyłącznie pieprzem świeżo mielonym (sól dodaje się do wody, w której jest gotowany) oraz niekiedy suszone chili (wtedy danie nazywa się spaghetti aglio, olio e peperoncino, czyli z papryczką chili). Jako dodatek podaje się siekaną natkę pietruszki i tarty ser, nie są ta jednak składniki obligatoryjne, występujące w tradycyjnej wersji.

Mimo że ten patent na szybki obiad wydaje się prosty i nieskomplikowany, należy zapamiętać kilka ważnych wskazówek, dotyczących przyrządzania spaghetti aglio e olio. Po pierwsze, makaron należy ugotować al dente, czyli na półtwardo. Czosnek powinien być posiekany - wtedy odda cały smak i aromat (dlatego nie zaleca się przeciskania czosnku przez praskę).

Oliwy nie należy zbytnio podgrzewać, należy również zadbać o to, by czosnek był jedynie lekko zarumieniony. Jeśli dojdzie do przypalenia czosnku czy przegrzania oliwy, danie może okazać się po prostu niejadalne, ze względu na gorzkość.

Szybki obiad  - włoski makaron aglio e olio
Szybki obiad - włoski makaron aglio e olio © Pixabay

Szybki obiad. Przepis na makaron po włosku - spaghetti aglio e olio

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti,
  • główka czosnku,
  • 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • sól, grubo zmielony pieprz,
  • posiekana natka pietruszki,
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki płatków chili,
  • opcjonalnie: starty parmezan do posypania.

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj osoloną wodę. Makaron ugotuj al dente. Odcedzając go, odlej szklankę wody, w której się gotował.
  2. W trakcie gotowania makaronu przygotuj sos. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Na patelni lekko podgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć czosnek i doprowadź do lekkiego podsmażenia. Następnie dodaj posiekaną pietruszkę i odcedzony makaron.
  3. Zamieszaj całość, dodaj pół szklanki wody spod gotowania makaronu, sól, świeżo mielony pieprz i opcjonalnie płatki chili. Całość podgrzewaj, aż nadmiar płynu odparuje, a sos oblepi makaron. W razie potrzeby możesz dodać więcej wody.
  4. Gotowe danie posyp tartym serem.
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba