Przepis na szybki obiad. Ten makaron zrobisz w 15 minut, a naje się cała rodzina

To jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej, będące potwierdzeniem tego, że klasyka obroni się sama. Makaron, czosnek, oliwa - tyle wystarczy, by przygotować szybki obiad dla całej rodziny.

Pomysł na szybki obiad Pomysł na szybki obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Spaghetti aglio e olio w dosłownym tłumaczeniu oznacza makaron z czosnkiem i oliwą. I rzeczywiście tym jest - jednym z najprostszych dań kuchni włoskiej (a konkretnie neapolitańskiej), gdzie z trzech składników można wyczarować pyszny i szybki obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składana tortilla z kurczakiem. Przepis na pyszne i zdrowe danie

Patent na szybki obiad. Przygotuj tradycyjny włoski makaron

Spaghetti aglio e olio przygotujesz w kilka chwil i z łatwo odstępnych składników. To idealny sposób na szybki obiad. Potrzebujesz jedynie makaronu, czosnku i oliwy z oliwek. Jeśli masz taką możliwość, postaw na dobry gatunkowo tłuszcz - to od jakości oliwy zależy finalny smak dania. Makaron najczęściej doprawiany jest wyłącznie pieprzem świeżo mielonym (sól dodaje się do wody, w której jest gotowany) oraz niekiedy suszone chili (wtedy danie nazywa się spaghetti aglio, olio e peperoncino, czyli z papryczką chili). Jako dodatek podaje się siekaną natkę pietruszki i tarty ser, nie są ta jednak składniki obligatoryjne, występujące w tradycyjnej wersji.

Mimo że ten patent na szybki obiad wydaje się prosty i nieskomplikowany, należy zapamiętać kilka ważnych wskazówek, dotyczących przyrządzania spaghetti aglio e olio. Po pierwsze, makaron należy ugotować al dente, czyli na półtwardo. Czosnek powinien być posiekany - wtedy odda cały smak i aromat (dlatego nie zaleca się przeciskania czosnku przez praskę).

Oliwy nie należy zbytnio podgrzewać, należy również zadbać o to, by czosnek był jedynie lekko zarumieniony. Jeśli dojdzie do przypalenia czosnku czy przegrzania oliwy, danie może okazać się po prostu niejadalne, ze względu na gorzkość.

Szybki obiad  - włoski makaron aglio e olio
Szybki obiad - włoski makaron aglio e olio © Pixabay

Szybki obiad. Przepis na makaron po włosku - spaghetti aglio e olio

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti,
  • główka czosnku,
  • 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • sól, grubo zmielony pieprz,
  • posiekana natka pietruszki,
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki płatków chili,
  • opcjonalnie: starty parmezan do posypania.

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj osoloną wodę. Makaron ugotuj al dente. Odcedzając go, odlej szklankę wody, w której się gotował.
  2. W trakcie gotowania makaronu przygotuj sos. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Na patelni lekko podgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć czosnek i doprowadź do lekkiego podsmażenia. Następnie dodaj posiekaną pietruszkę i odcedzony makaron.
  3. Zamieszaj całość, dodaj pół szklanki wody spod gotowania makaronu, sól, świeżo mielony pieprz i opcjonalnie płatki chili. Całość podgrzewaj, aż nadmiar płynu odparuje, a sos oblepi makaron. W razie potrzeby możesz dodać więcej wody.
  4. Gotowe danie posyp tartym serem.
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟