Kiedy poznasz ten przepis, nie wyrzucisz już czerstwego pieczywa. Knedle bawarskie smakują jak marzenie
18.02.2024 15:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepis na bawarskie knedle jest tak prosty, że aż trudno uwierzyć. Potrawa ta łączy wszystko to, co uwielbiamy - łatwość przygotowania, niski koszt oraz bajeczny finisz w formie pysznego dodatku do obiadu. Podaj z ulubionym sosem i zachwyć najbliższych.
Zdaniem wielu osób z wszystkich produktów spożywczych najtrudniej wyrzucić jest chleb. Oczywiście najlepiej jest nie wyrzucać niczego, jednak każdy zapewne znalazł się w tej sytuacji w pozycji przegranego. Jeśli chleb jest spleśniały - tutaj jednak lepiej jest nie ryzykować. Jeśli jednak masz do czynienia z pieczywem wyłącznie czerstwym, uwierz - możesz z niego wyczarować naprawdę wspaniałe danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić z czerstwego pieczywa? Knedle bawarskie
Z pewnością nie nadaje się do wyrzucenia, ale co zrobić z czerstwego pieczywa, poza bułką tartą, żeby miało to ręce i nogi? Wiele osób ratuje wysuszony chleb, maczając kromki w jajku i smażąc je lub zapiekając. To jeden z najprostszych sposobów, ale - rzecz jasna - niejedyny.
Bawarskie knedle to bajecznie prosty i genialny w tej prostocie sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i przygotowanie pomysłowego dodatku do obiadu. Knedle bawarskie (Semmelnknödel) to jedno z popularniejszych dań kuchni bawarskiej, znane poza granicami Niemiec jako knedle z bułki, bo tym właśnie są, choć każda gospodyni ma swój własny sposób na ich przygotowanie. Łatwym przepisem na bawarskie knedle podzielił się Marcin Czuber, znany w mediach społecznościowych jako "nienażarty. marcin".
Knedle bawarskie. Przepis
Składniki:
- 2 czerstwe kajzerki,
- 2 jajka,
- 160 g mleka,
- sól, pieprz,
- świeża natka pietruszki,
- gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
- Jajka rozkłóć w misce, dodaj mleko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie całość. Na koniec dodaj pokrojone kajzerki. Ponownie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut, by pieczywo wchłonęło płyn.
- Po tym czasie podziel całość na dwie części, obie zawiń w folię spożywczą, formując je w kształt serdelka.
- Tak przygotowaną masę włóż do gorącej, ale nie wrzącej wody. Odstaw całość na 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij zawiniątka z wody i odstaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij masę z folii i pokrój na plastry. Warto je przed podaniem obsmażyć na maśle.