Kiedy poznasz ten przepis, nie wyrzucisz już czerstwego pieczywa. Knedle bawarskie smakują jak marzenie

Przepis na bawarskie knedle jest tak prosty, że aż trudno uwierzyć. Potrawa ta łączy wszystko to, co uwielbiamy - łatwość przygotowania, niski koszt oraz bajeczny finisz w formie pysznego dodatku do obiadu. Podaj z ulubionym sosem i zachwyć najbliższych.

Kiedy poznasz ten przepis, nie wyrzucisz już czerstwego pieczywa. Knedle bawarskie smakują jak marzenieKnedle bawarskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Zdaniem wielu osób z wszystkich produktów spożywczych najtrudniej wyrzucić jest chleb. Oczywiście najlepiej jest nie wyrzucać niczego, jednak każdy zapewne znalazł się w tej sytuacji w pozycji przegranego. Jeśli chleb jest spleśniały - tutaj jednak lepiej jest nie ryzykować. Jeśli jednak masz do czynienia z pieczywem wyłącznie czerstwym, uwierz - możesz z niego wyczarować naprawdę wspaniałe danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Co zrobić z czerstwego pieczywa? Knedle bawarskie

Z pewnością nie nadaje się do wyrzucenia, ale co zrobić z czerstwego pieczywa, poza bułką tartą, żeby miało to ręce i nogi? Wiele osób ratuje wysuszony chleb, maczając kromki w jajku i smażąc je lub zapiekając. To jeden z najprostszych sposobów, ale - rzecz jasna - niejedyny.

Bawarskie knedle to bajecznie prosty i genialny w tej prostocie sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i przygotowanie pomysłowego dodatku do obiadu. Knedle bawarskie (Semmelnknödel) to jedno z popularniejszych dań kuchni bawarskiej, znane poza granicami Niemiec jako knedle z bułki, bo tym właśnie są, choć każda gospodyni ma swój własny sposób na ich przygotowanie. Łatwym przepisem na bawarskie knedle podzielił się Marcin Czuber, znany w mediach społecznościowych jako "nienażarty. marcin".

Knedle bawarskie
Knedle bawarskie © Instagram: nienazarty.marcin (screenshot)

Knedle bawarskie. Przepis

Składniki:

  • 2 czerstwe kajzerki,
  • 2 jajka,
  • 160 g mleka,
  • sól, pieprz,
  • świeża natka pietruszki,
  • gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

  1. Jajka rozkłóć w misce, dodaj mleko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie całość. Na koniec dodaj pokrojone kajzerki. Ponownie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut, by pieczywo wchłonęło płyn.
  2. Po tym czasie podziel całość na dwie części, obie zawiń w folię spożywczą, formując je w kształt serdelka.
  3. Tak przygotowaną masę włóż do gorącej, ale nie wrzącej wody. Odstaw całość na 30 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij zawiniątka z wody i odstaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij masę z folii i pokrój na plastry. Warto je przed podaniem obsmażyć na maśle.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia