Kiedy poznasz ten przepis, nie wyrzucisz już czerstwego pieczywa. Knedle bawarskie smakują jak marzenie

Przepis na bawarskie knedle jest tak prosty, że aż trudno uwierzyć. Potrawa ta łączy wszystko to, co uwielbiamy - łatwość przygotowania, niski koszt oraz bajeczny finisz w formie pysznego dodatku do obiadu. Podaj z ulubionym sosem i zachwyć najbliższych.

Knedle bawarskie Knedle bawarskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zdaniem wielu osób z wszystkich produktów spożywczych najtrudniej wyrzucić jest chleb. Oczywiście najlepiej jest nie wyrzucać niczego, jednak każdy zapewne znalazł się w tej sytuacji w pozycji przegranego. Jeśli chleb jest spleśniały - tutaj jednak lepiej jest nie ryzykować. Jeśli jednak masz do czynienia z pieczywem wyłącznie czerstwym, uwierz - możesz z niego wyczarować naprawdę wspaniałe danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsiki zapiekane na ziemniakach. Pyszny pomysł na obiad

Co zrobić z czerstwego pieczywa? Knedle bawarskie

Z pewnością nie nadaje się do wyrzucenia, ale co zrobić z czerstwego pieczywa, poza bułką tartą, żeby miało to ręce i nogi? Wiele osób ratuje wysuszony chleb, maczając kromki w jajku i smażąc je lub zapiekając. To jeden z najprostszych sposobów, ale - rzecz jasna - niejedyny.

Bawarskie knedle to bajecznie prosty i genialny w tej prostocie sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i przygotowanie pomysłowego dodatku do obiadu. Knedle bawarskie (Semmelnknödel) to jedno z popularniejszych dań kuchni bawarskiej, znane poza granicami Niemiec jako knedle z bułki, bo tym właśnie są, choć każda gospodyni ma swój własny sposób na ich przygotowanie. Łatwym przepisem na bawarskie knedle podzielił się Marcin Czuber, znany w mediach społecznościowych jako "nienażarty. marcin".

Knedle bawarskie
Knedle bawarskie © Instagram: nienazarty.marcin (screenshot)

Knedle bawarskie. Przepis

Składniki:

  • 2 czerstwe kajzerki,
  • 2 jajka,
  • 160 g mleka,
  • sól, pieprz,
  • świeża natka pietruszki,
  • gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

  1. Jajka rozkłóć w misce, dodaj mleko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie całość. Na koniec dodaj pokrojone kajzerki. Ponownie wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut, by pieczywo wchłonęło płyn.
  2. Po tym czasie podziel całość na dwie części, obie zawiń w folię spożywczą, formując je w kształt serdelka.
  3. Tak przygotowaną masę włóż do gorącej, ale nie wrzącej wody. Odstaw całość na 30 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij zawiniątka z wody i odstaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij masę z folii i pokrój na plastry. Warto je przed podaniem obsmażyć na maśle.
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀