Tylko 3 składniki. Uchodzi za najlepszy na świecie sos do makaronu

Sos włoskiej autorki książek kulinarnych, Marcelli Hazan, zachwyca prostotą składników i łatwością wykonania. Jednak wbrew pozorom nie jest to sos przygotowywany na szybko. Czas jest niezbędny do tego, żeby smaki mogły się przegryźć. Głębia sosu i jego struktura będzie idealna po trzech kwadransach.

Ten sos zrobisz tylko z 3 składnikówTen sos zrobisz tylko z 3 składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Często najprostsze przepisy okazują się najbardziej pociągające. Tak jest w przypadku tego wyśmienitego sosu pomidorowego, który można przygotować przy użyciu zaledwie 3 składników. Jego autorką jest Marcella Hazan, która w swojej książce "Essentials of Classic Italian Cooking" wskazuje na minimalizm składników jako klucz do autentycznego smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekka lazania z pesto i burratą przypomni o wakacjach. Prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad

Złote myśli Marcelli Hazan

Marcella Hazan była włoską autorką książek kulinarnych, na które wielokrotnie powołuje się sekcja kulinarna New York Times. Żyła od 1924 do 2013 roku. Nauczyła się gotować dopiero po ślubie i wtedy odkryła ogromną pasję do poszukiwania autentycznych smaków – naturalnych i pełnych wyrazu. W swoich książkach opisywała tradycyjne włoskie przepisy bazujące na sezonowych składnikach.

W gotowaniu kierowała się kilkoma zasadami, które do dzisiaj stanowią fundament kuchni włoskiej. Pierwsza dotyczy stosowania warzyw i owoców sezonowych, kolejne mówią na przykład o wrzucaniu cebuli do podsmażania na zimną patelnię, o nienadużywaniu oliwy z oliwek – w niektórych przypadkach lepiej sprawdza się olej roślinny lub masło – a także o nieprzeciskaniu czosnku przez praskę. Jej sos pomidorowy został uznany przez magazyn Delish za najlepszy na świecie.

Jak zrobić najlepszy sos pomidorowy na świecie?

Proces przygotowania sosu jest równie prosty jak lista jego składników. Wystarczy posiekać cebulę, a następnie podsmażyć ją na maśle. Dodajesz pomidory z puszki i gotowe.

Składniki:

  • cebula,
  • masło,
  • pomidory w puszce.

Wykonanie:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na zimną patelnię, dodaj łyżkę masła. Włącz palnik pod patelnią na średnią moc i smaż cebulę, aż będzie miękka, złocista i pachnąca.
  2. Następnie dodaj pomidory z puszki. Przykryj patelnię pokrywką i duś przez ok. 45 minut na małym ogniu. Co jakiś czas warto przemieszać sos, aby zapobiec przywieraniu.

Gorący sos możesz przełożyć do słoików, a następnie przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione zioła i przyprawy. W ten sposób dostosujesz jego smak do własnych upodobań. Prostota wykonania i naturalny głęboki aromat sosu czynią go idealnym dodatkiem do ulubionych dań z makaronem.

Wybrane dla Ciebie
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟