Jak ugotować makaron bez wody? Ten prosty trik znają tylko najlepsze gospodynie

Zgodnie z instrukcją na opakowaniu, makaron należy gotować w gorącej osolonej wodzie. Producent podaje, po ilu minutach jest ugotowany al dente, a po jakim czasie robi się bardziej miękki. Jednak w niektórych przypadkach o wiele lepsze efekty przynoszą alternatywne sposoby gotowania spaghetti.

Do wielu potraw nie musisz wstawiać wody na makaronDo wielu potraw nie musisz wstawiać wody na makaron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Makaron w sosie serowym lub tradycyjna polska zupa pieczarkowa z muszelkami wyjdą o wiele lepsze, gdy nieco odstąpisz od zaleceń producenta. W tych, a także wielu innych przypadkach, możesz ugotować makaron bez wody. Ten sposób będzie nie tylko korzystny dla walorów smakowych dania, ale także ekologiczny i ekonomiczny jednocześnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron faszerowany ricottą i szpinakiem

Jak ugotować makaron bez wody?

W niektórych przypadkach możesz wrzucić suchy makaron bezpośrednio do przygotowywanej potrawy. W gorącym sosie lub zupie zrobi się on równie miękki jak w wodzie. Dodatkowo skrobia, która w tradycyjnym sposobie gotowania rozpuściłaby się w wodzie, zagęści danie, nadając mu przyjemną teksturę.

Taki sposób wydaje się kontrowersyjny, jednak okazuje się, że działa – zwłaszcza w przypadku potraw z dużą ilością sosu lub wodnistych zup jarzynowych – zwłaszcza takich, którym brakuje wyrazu. Co więcej, wrzucając makaron bezpośrednio do sosu lub zupy, nie musisz używać mąki

Czy makaron bez wody sprawdzi się w każdym daniu?

Gotowanie makaronu w sosie lub zupie to duża oszczędność wody i energii. Dodatkowym plusem jest to, że nie musisz zastanawiać się nad tym, co zrobić z wodą po makaronie. Jednak jest to sposób, który nie sprawdza się w każdym przypadku. Aby makaron był miękki, potrzebny jest zapas wody, który nitki lub muszelki wchłoną. Jeśli sos jest już gęsty, po ugotowaniu w nim makaronu, może pozostać po nim już tylko mdły aromat.

Ważny jest czas gotowania makaronu

Czas gotowania makaronu bez wody jest taki sam, jak w przypadku standardowej procedury. Po jego przekroczeniu, makaron będzie stawał się coraz bardziej miękki i będzie pochłaniał kolejne ilości wody, aż w końcu danie zacznie zamieniać się w mało estetyczną papkę.

Makaron pozostawiony w zupie lub sosie będzie pęczniał nawet po zestawieniu z kuchenki i wstawieniu do lodówki. Dlatego ten sposób sprawdzi się tylko wtedy, gdy nie przewidujesz pozostawiania resztek na drugi dzień.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟