PoradyJak ugotować makaron bez wody? Ten prosty trik znają tylko najlepsze gospodynie

Jak ugotować makaron bez wody? Ten prosty trik znają tylko najlepsze gospodynie

Zgodnie z instrukcją na opakowaniu, makaron należy gotować w gorącej osolonej wodzie. Producent podaje, po ilu minutach jest ugotowany al dente, a po jakim czasie robi się bardziej miękki. Jednak w niektórych przypadkach o wiele lepsze efekty przynoszą alternatywne sposoby gotowania spaghetti.

Do wielu potraw nie musisz wstawiać wody na makaron
Do wielu potraw nie musisz wstawiać wody na makaron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Makaron w sosie serowym lub tradycyjna polska zupa pieczarkowa z muszelkami wyjdą o wiele lepsze, gdy nieco odstąpisz od zaleceń producenta. W tych, a także wielu innych przypadkach, możesz ugotować makaron bez wody. Ten sposób będzie nie tylko korzystny dla walorów smakowych dania, ale także ekologiczny i ekonomiczny jednocześnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron faszerowany ricottą i szpinakiem

Jak ugotować makaron bez wody?

W niektórych przypadkach możesz wrzucić suchy makaron bezpośrednio do przygotowywanej potrawy. W gorącym sosie lub zupie zrobi się on równie miękki jak w wodzie. Dodatkowo skrobia, która w tradycyjnym sposobie gotowania rozpuściłaby się w wodzie, zagęści danie, nadając mu przyjemną teksturę.

Taki sposób wydaje się kontrowersyjny, jednak okazuje się, że działa – zwłaszcza w przypadku potraw z dużą ilością sosu lub wodnistych zup jarzynowych – zwłaszcza takich, którym brakuje wyrazu. Co więcej, wrzucając makaron bezpośrednio do sosu lub zupy, nie musisz używać mąki

Czy makaron bez wody sprawdzi się w każdym daniu?

Gotowanie makaronu w sosie lub zupie to duża oszczędność wody i energii. Dodatkowym plusem jest to, że nie musisz zastanawiać się nad tym, co zrobić z wodą po makaronie. Jednak jest to sposób, który nie sprawdza się w każdym przypadku. Aby makaron był miękki, potrzebny jest zapas wody, który nitki lub muszelki wchłoną. Jeśli sos jest już gęsty, po ugotowaniu w nim makaronu, może pozostać po nim już tylko mdły aromat.

Ważny jest czas gotowania makaronu

Czas gotowania makaronu bez wody jest taki sam, jak w przypadku standardowej procedury. Po jego przekroczeniu, makaron będzie stawał się coraz bardziej miękki i będzie pochłaniał kolejne ilości wody, aż w końcu danie zacznie zamieniać się w mało estetyczną papkę.

Makaron pozostawiony w zupie lub sosie będzie pęczniał nawet po zestawieniu z kuchenki i wstawieniu do lodówki. Dlatego ten sposób sprawdzi się tylko wtedy, gdy nie przewidujesz pozostawiania resztek na drugi dzień.

gotowanie makaronumakaronporady kulinarne

Wybrane dla Ciebie