Ugotowany makaron zamieniam w pyszny obiad. Najlepsza zapiekanka z warzywami
Nie lubisz marnowania jedzenia? Makaron z wczorajszego obiadu zamień w kolorową i pożywną zapiekankę. Do naczynia żaroodpornego możesz wrzucić praktycznie wszystkie warzywa. Jednak ważne jest to, aby wcześniej podsmażyć je na patelni. Inaczej zapiekanka podejdzie wodą, a warzywa nie będą zapieczone, tylko ugotowane.
Zapiekanka makaronowa to sprytny sposób nie tylko na wykorzystanie ugotowanego makaronu, ale także na wymiecenie z lodówki zapasu warzyw. Do obiadu z piekarnika świetnie pasują nie tylko papryka i cukinia, ale także brokuły, szpinak czy bakłażan. Jeśli chcesz uwydatnić naturalny smak warzyw, pomiń pomidory z puszki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podaj zapiekankę ze świeżą sałatką
Do zapiekanki z warzywami świetnie pasuje prosta sałatka z rukoli i roszponki. Do mieszanki zielonych liści dodaj posiekane orzechy włoskie lub pestki granatu. Świeżą i lekką sałatkę skrop odrobiną soku z cytryny i oliwą z oliwek. Taki dodatek idealnie zbalansuje smak zapiekanki i dostarczy większej ilości witamin.
Sałatka z rukoli i roszponki sprawdzi się do innych dań z makaronem, takich jak spaghetti bolognese czy lazania szpinakowa.
Sycąca wersja z beszamelem
Jeśli chcesz aby danie z piekarnika nabrało bardziej kremowej konsystencji, przykryj zapiekankę makaronową pysznym sosem beszamelowym. Jak zrobić kremową pierzynkę? W rondelku roztop 2 łyżki masła i wymieszaj z 2 łyżkami mąki. Cały czas mieszając, stopniowo dodawaj mleko, aż do uzyskania jednorodnej gęstej konsystencji. Sos dopraw solą i gałką muszkatołową. Rozprowadź po wierzchu zapiekanki.
Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami
Do zapiekanki z warzywami możesz dodać podsmażone kawałki kurczaka, boczek lub szynkę. Gotowane danie posyp świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Składniki:
- 200 g ugotowanego makaronu świderki, kokardki lub rurki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cukinia,
- 1 papryka – czerwona lub żółta,
- 200 g pieczarek,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 150 g sera żółtego lub mozzarelli,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Na patelni z łyżką oliwy zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj kolejną łyżkę oliwy i pokrojony w drobne plasterki czosnek.
- Następnie dorzuć pokrojoną w plasterki cukinię, paprykę i pieczarki. Podsmaż z łyżką masła do czasu, aż warzywa zrobią się miękkie i odparuje z nich nadmiar wody.
- Wymieszaj z pomidorami z puszki. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Podsmażaj jeszcze przez ok. 5 minut.
- Warzywa w sosie pomidorowym przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj makaronem i posyp startym żółtym serem. Na wierzchu ułóż połówki pomidorków koktajlowych.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.