Ugotowany makaron zamieniam w pyszny obiad. Najlepsza zapiekanka z warzywami

Nie lubisz marnowania jedzenia? Makaron z wczorajszego obiadu zamień w kolorową i pożywną zapiekankę. Do naczynia żaroodpornego możesz wrzucić praktycznie wszystkie warzywa. Jednak ważne jest to, aby wcześniej podsmażyć je na patelni. Inaczej zapiekanka podejdzie wodą, a warzywa nie będą zapieczone, tylko ugotowane.

Zapiekanka makaronowa bez mięsaZapiekanka makaronowa bez mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zapiekanka makaronowa to sprytny sposób nie tylko na wykorzystanie ugotowanego makaronu, ale także na wymiecenie z lodówki zapasu warzyw. Do obiadu z piekarnika świetnie pasują nie tylko papryka i cukinia, ale także brokuły, szpinak czy bakłażan. Jeśli chcesz uwydatnić naturalny smak warzyw, pomiń pomidory z puszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad

Podaj zapiekankę ze świeżą sałatką

Do zapiekanki z warzywami świetnie pasuje prosta sałatka z rukoli i roszponki. Do mieszanki zielonych liści dodaj posiekane orzechy włoskie lub pestki granatu. Świeżą i lekką sałatkę skrop odrobiną soku z cytryny i oliwą z oliwek. Taki dodatek idealnie zbalansuje smak zapiekanki i dostarczy większej ilości witamin.

Sałatka z rukoli i roszponki sprawdzi się do innych dań z makaronem, takich jak spaghetti bolognese czy lazania szpinakowa.

Sycąca wersja z beszamelem

Jeśli chcesz aby danie z piekarnika nabrało bardziej kremowej konsystencji, przykryj zapiekankę makaronową pysznym sosem beszamelowym. Jak zrobić kremową pierzynkę? W rondelku roztop 2 łyżki masła i wymieszaj z 2 łyżkami mąki. Cały czas mieszając, stopniowo dodawaj mleko, aż do uzyskania jednorodnej gęstej konsystencji. Sos dopraw solą i gałką muszkatołową. Rozprowadź po wierzchu zapiekanki.

Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami

Do zapiekanki z warzywami możesz dodać podsmażone kawałki kurczaka, boczek lub szynkę. Gotowane danie posyp świeżą bazylią lub natką pietruszki.

Składniki:

  • 200 g ugotowanego makaronu świderki, kokardki lub rurki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cukinia,
  • 1 papryka – czerwona lub żółta,
  • 200 g pieczarek,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 150 g sera żółtego lub mozzarelli,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Na patelni z łyżką oliwy zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj kolejną łyżkę oliwy i pokrojony w drobne plasterki czosnek.
  2. Następnie dorzuć pokrojoną w plasterki cukinię, paprykę i pieczarki. Podsmaż z łyżką masła do czasu, aż warzywa zrobią się miękkie i odparuje z nich nadmiar wody.
  3. Wymieszaj z pomidorami z puszki. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Podsmażaj jeszcze przez ok. 5 minut.
  4. Warzywa w sosie pomidorowym przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj makaronem i posyp startym żółtym serem. Na wierzchu ułóż połówki pomidorków koktajlowych.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej