PrzepisDania bezmięsneUgotowany makaron zamieniam w pyszny obiad. Najlepsza zapiekanka z warzywami

Ugotowany makaron zamieniam w pyszny obiad. Najlepsza zapiekanka z warzywami

Nie lubisz marnowania jedzenia? Makaron z wczorajszego obiadu zamień w kolorową i pożywną zapiekankę. Do naczynia żaroodpornego możesz wrzucić praktycznie wszystkie warzywa. Jednak ważne jest to, aby wcześniej podsmażyć je na patelni. Inaczej zapiekanka podejdzie wodą, a warzywa nie będą zapieczone, tylko ugotowane.

Zapiekanka makaronowa bez mięsa
Zapiekanka makaronowa bez mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zapiekanka makaronowa to sprytny sposób nie tylko na wykorzystanie ugotowanego makaronu, ale także na wymiecenie z lodówki zapasu warzyw. Do obiadu z piekarnika świetnie pasują nie tylko papryka i cukinia, ale także brokuły, szpinak czy bakłażan. Jeśli chcesz uwydatnić naturalny smak warzyw, pomiń pomidory z puszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj zapiekankę ze świeżą sałatką

Do zapiekanki z warzywami świetnie pasuje prosta sałatka z rukoli i roszponki. Do mieszanki zielonych liści dodaj posiekane orzechy włoskie lub pestki granatu. Świeżą i lekką sałatkę skrop odrobiną soku z cytryny i oliwą z oliwek. Taki dodatek idealnie zbalansuje smak zapiekanki i dostarczy większej ilości witamin.

Sałatka z rukoli i roszponki sprawdzi się do innych dań z makaronem, takich jak spaghetti bolognese czy lazania szpinakowa.

Sycąca wersja z beszamelem

Jeśli chcesz aby danie z piekarnika nabrało bardziej kremowej konsystencji, przykryj zapiekankę makaronową pysznym sosem beszamelowym. Jak zrobić kremową pierzynkę? W rondelku roztop 2 łyżki masła i wymieszaj z 2 łyżkami mąki. Cały czas mieszając, stopniowo dodawaj mleko, aż do uzyskania jednorodnej gęstej konsystencji. Sos dopraw solą i gałką muszkatołową. Rozprowadź po wierzchu zapiekanki.

Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami

Do zapiekanki z warzywami możesz dodać podsmażone kawałki kurczaka, boczek lub szynkę. Gotowane danie posyp świeżą bazylią lub natką pietruszki.

Składniki:

  • 200 g ugotowanego makaronu świderki, kokardki lub rurki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cukinia,
  • 1 papryka – czerwona lub żółta,
  • 200 g pieczarek,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 150 g sera żółtego lub mozzarelli,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Na patelni z łyżką oliwy zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj kolejną łyżkę oliwy i pokrojony w drobne plasterki czosnek.
  2. Następnie dorzuć pokrojoną w plasterki cukinię, paprykę i pieczarki. Podsmaż z łyżką masła do czasu, aż warzywa zrobią się miękkie i odparuje z nich nadmiar wody.
  3. Wymieszaj z pomidorami z puszki. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Podsmażaj jeszcze przez ok. 5 minut.
  4. Warzywa w sosie pomidorowym przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj makaronem i posyp startym żółtym serem. Na wierzchu ułóż połówki pomidorków koktajlowych.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.

Wybrane dla Ciebie