PrzepisMakaronyLubisz lasagne? Koniecznie wypróbuj wersji ze szpinakiem i grzybami

Lubisz lasagne? Koniecznie wypróbuj wersji ze szpinakiem i grzybami

Tak kremowej i delikatnej lasagne jeszcze nie jadłam. Dosłownie rozpływa się w ustach. Co więcej, jej przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem.

I inspiracja na obiad już jest
I inspiracja na obiad już jest
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

25.02.2024 | aktual.: 25.02.2024 12:03

Szukasz pomysłu na smaczny i ciekawy obiad? Masz dość gotowania na okrągło ziemniaków, smażenia mielonych i lepienia pierogów? Postaw na klasyk kuchni włoskiej z ciekawym akcentem

Zamiast tradycyjnej lasagne z mięsno-pomidorowym farszem, przygotuj ją w lżejszej formie z dodatkiem świeżego szpinakugrzybów. Gwarantuję ci, że taka kombinacja smakowa przypadnie wszystkim do gustu już od pierwszego kęsa. Co więcej, danie w takim wydaniu przygotujesz dużo szybciej. Jest to więc idealny pomysł na domowy obiad w środku zapracowanego tygodnia.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne w takim wydaniu serwuję bardzo często. Moi bliscy są nią zachwyceni!

Składniki:

  • 8 płatów makaronu lasagne,
  • 300 g pieczarek,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • przyprawy: sól i pieprz według uznania,
  • 1 cebula,
  • 40 g masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g parmezanu,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 100 g szpinaku baby,
  • 250 g mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania pieczarek. Najpierw je obieram, po czym kroję w cienkie plastry. Następnie podsmażam je przez 10 minut na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.

Najpierw przygotowuję grzyby
Najpierw przygotowuję grzyby© Licencjodawca | Pyszności

W międzyczasie grzyby doprawiam przy pomocy solipieprzu. Kiedy są już gotowe, zdejmuję je z patelni i odkładam na bok. 

Krok 2. Na tej samej patelni przygotowuję kremowy sos. Zaczynam od roztopienia masła. Po chwili wrzucam do urządzenia obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Jako kolejne składniki dodaję: mąkę, mleko oraz parmezan. Składniki łączę przy pomocy rózgi kuchennej

W domowym sosie nie może zabraknąć aromatycznych przypraw
W domowym sosie nie może zabraknąć aromatycznych przypraw© Licencjodawca | Pyszności

Kiedy sos jest już gęsty i aksamitny, doprawiam go przy pomocy pieprzugałki muszkatołowej

Krok 3. Gotową mieszankę rozprowadzam na dnie formy do pieczenia. Następnie układam w środku surowe plastry makaronu, świeże liście szpinaku, podsmażone na patelni grzyby, startą na tarce mozzarellę oraz kolejną warstwę makaronu.

Formę wypełniam samymi rarytasami
Formę wypełniam samymi rarytasami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Cały proces powtarzam dwukrotnie. Na ostatniej warstwie makaronu rozprowadzam kremowy sos, całe danie posypuję serem i dodatkowo układam na wierzchu pojedyncze kawałki grzybów

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Danie w takim wydaniu trafia następnie do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po 10 minutach pieczenia, formę przykrywam folią aluminiową

Krok 5. Gotowe danie dekoruję świeżą natką pietruszki i dzielę je na mniejsze kawałki. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie