Lubisz lasagne? Koniecznie wypróbuj wersji ze szpinakiem i grzybami

Tak kremowej i delikatnej lasagne jeszcze nie jadłam. Dosłownie rozpływa się w ustach. Co więcej, jej przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem.

I pomysł na obiad już jestI inspiracja na obiad już jest
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Szukasz pomysłu na smaczny i ciekawy obiad? Masz dość gotowania na okrągło ziemniaków, smażenia mielonych i lepienia pierogów? Postaw na klasyk kuchni włoskiej z ciekawym akcentem

Zamiast tradycyjnej lasagne z mięsno-pomidorowym farszem, przygotuj ją w lżejszej formie z dodatkiem świeżego szpinakugrzybów. Gwarantuję ci, że taka kombinacja smakowa przypadnie wszystkim do gustu już od pierwszego kęsa. Co więcej, danie w takim wydaniu przygotujesz dużo szybciej. Jest to więc idealny pomysł na domowy obiad w środku zapracowanego tygodnia.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz lasagne? Koniecznie wypróbuj wersji ze szpinakiem i grzybami

Lasagne w takim wydaniu serwuję bardzo często. Moi bliscy są nią zachwyceni!

Składniki:

  • 8 płatów makaronu lasagne,
  • 300 g pieczarek,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • przyprawy: sól i pieprz według uznania,
  • 1 cebula,
  • 40 g masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g parmezanu,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 100 g szpinaku baby,
  • 250 g mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania pieczarek. Najpierw je obieram, po czym kroję w cienkie plastry. Następnie podsmażam je przez 10 minut na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.

Najpierw przygotowuję grzyby
Najpierw przygotowuję grzyby © Licencjodawca | Pyszności

W międzyczasie grzyby doprawiam przy pomocy solipieprzu. Kiedy są już gotowe, zdejmuję je z patelni i odkładam na bok. 

Krok 2. Na tej samej patelni przygotowuję kremowy sos. Zaczynam od roztopienia masła. Po chwili wrzucam do urządzenia obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Jako kolejne składniki dodaję: mąkę, mleko oraz parmezan. Składniki łączę przy pomocy rózgi kuchennej

W domowym sosie nie może zabraknąć aromatycznych przypraw
W domowym sosie nie może zabraknąć aromatycznych przypraw © Licencjodawca | Pyszności

Kiedy sos jest już gęsty i aksamitny, doprawiam go przy pomocy pieprzugałki muszkatołowej

Krok 3. Gotową mieszankę rozprowadzam na dnie formy do pieczenia. Następnie układam w środku surowe plastry makaronu, świeże liście szpinaku, podsmażone na patelni grzyby, startą na tarce mozzarellę oraz kolejną warstwę makaronu.

Formę wypełniam samymi rarytasami
Formę wypełniam samymi rarytasami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Cały proces powtarzam dwukrotnie. Na ostatniej warstwie makaronu rozprowadzam kremowy sos, całe danie posypuję serem i dodatkowo układam na wierzchu pojedyncze kawałki grzybów

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Danie w takim wydaniu trafia następnie do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po 10 minutach pieczenia, formę przykrywam folią aluminiową

Krok 5. Gotowe danie dekoruję świeżą natką pietruszki i dzielę je na mniejsze kawałki. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej