PoradyDla Włochów to prawdziwy skarb, a Polacy wylewają do zlewu

Dla Włochów to prawdziwy skarb, a Polacy wylewają do zlewu

Woda po gotowaniu makaronu zawiera dużo skrobi, którą możesz wykorzystać do przygotowania kolejnych potraw. Włosi doskonale wiedzą, jak zrobić z niej dobry użytek. Polacy często wylewają do zlewu, uważając za brudny odpad. Już wiem, jak ponownie ją wykorzystać. W ten sposób oszczędzam pieniądze i dbam o zasoby naturalne.

Woda po makaronie może się jeszcze przydać
Woda po makaronie może się jeszcze przydać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W wodzie po makaronie znajduje się nie tylko skrobia, która odpowiada za mętną, białą barwę, ale także sól i gluten – w przypadku makaronów pszennych gotowanych w osolonej wodzie. Przez wielu uważany za bezwartościowy roztwór zawiera także niewielkie ilości minerałów, takich jak potas, i witaminy z grupy B.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron faszerowany ricottą i szpinakiem

Jak wykorzystać wodę po makaronie?

Mało kto wie, że wodę po makaronie można wykorzystać do przygotowywania wypieków. Dodana do ciasta na pizzę czy chleb przyspiesza wiązanie glutenu, co skutkuje bardziej puszystym wypiekiem. Ponadto, taka woda jest również doskonała do namaczania fasoli, grochu czy soczewicy, czyniąc strączki łatwiejszymi do strawienia.

Włosi wykorzystują wodę po gotowaniu makaronu przede wszystkim do zagęszczania sosów. Dzięki zawartości skrobi działa ona jak naturalny klej, idealnie łącząc makaron z dodatkami. Możesz także zastąpić nią zwykły wrzątek przygotowując ciasto na pierogi.

Zupa na wodzie po makaronie i nie tylko

Z wody po makaronie możesz ugotować zupę. W kompozycji z warzywami i mięsnymi dodatkami utworzy lekko zawiesistą konsystencję, zapewniając przyjemne doznania smakowe. Jest świetna jako dodatek do zup serowych i gulaszy.

Jeśli przygotowujesz zupę z mrożonego bulionu, wystarczy zalać taką domową kostkę smaku gorącą wodą po makaronie i wrzucić kilka podstawowych warzyw, aby otrzymać prostą i pyszną zupę jarzynową.

Inne zastosowania wody po gotowaniu spaghetti

Taka woda z zawartością soli, skrobi i glutenu może również zastąpić niektóre środki czystości. Jej zasolenie sprawia, że działa jak naturalny detergent, który możesz wykorzystać do mycia naczyń.

Nadmiar wody możesz ostudzić, by następnie użyć jej do podlewania roślin. Zawarte w niej minerały doskonale odżywiają zielone rośliny doniczkowe.

Wybrane dla Ciebie