Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy

Jak niedziela, to oczywiście rosół. Od rana w wielu polskich domach unosi się zapach świeżej zupy, do której dodajemy jeden niemal obowiązkowy składnik. Zna go każdy, ale niestety wielu nie wie o tym, że ma on swoje wady.

Rosół to niedzielny klasyk w polskich domachRosół to niedzielny klasyk w polskich domach
Źródło zdjęć: © Adobe

Jest kilka nieodłącznych składników rosołu - włoszczyzna, natka pietruszki czy oczywiście opalana cebula. Każdy z nas zna widok niemal czarnej cebuli dodawanej do rosołu – dla wielu osób jest obowiązkowym składnikiem, ale czy faktycznie powinniśmy ją dodawać do naszej zupy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grochówka po częstochowsku

Czy opalana cebula w rosole szkodzi?

Tradycyjnie opieka się ją nad ogniem, by nadać zupie głęboki smak i piękny, złocisty kolor. To prawdziwy kuchenny rytuał przekazywany z pokolenia na pokolenie, jednak coraz częściej pojawiają się pytania o jego bezpieczeństwo. Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego zwracają uwagę, że przypalanie cebuli może prowadzić do powstawania szkodliwych związków, w tym akrylamidu, którego regularne spożywanie może nieść konsekwencje dla zdrowia.

Akrylamid – zagrożenie w rosole

Akrylamid to substancja chemiczna, która powstaje podczas obróbki termicznej produktów skrobiowych w wysokich temperaturach, najczęściej powyżej 120-150 stopni Celsjusza. Jest obecny również w pieczywie, chipsach, ciastkach czy kawie, ale może także pojawić się w domowych potrawach, takich jak rosół, szczególnie gdy cebula zbyt mocno się przypali. Wtedy na jej powierzchni tworzą się ciemne, zwęglone fragmenty – to właśnie one zawierają największe stężenie tego związku. Spożywanie akrylamidu w nadmiarze wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nowotworów, dlatego warto ograniczać jego obecność w codziennej diecie.

Jak dodać cebulę do rosołu bez ryzyka?

Dla wielu gospodyń zrezygnowanie z opalania cebuli, oznacza rezygnację z dobrego smaku, ale wcale tak nie jest. Najprostszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest wrzucenie do garnka dokładnie umytej cebuli w łupinie. Taki sposób nada wywarowi delikatnie słodki posmak i naturalny złocisty kolor, a jednocześnie nie wprowadzi do zupy toksycznych substancji. Jeśli jednak nie chcesz porzucać tradycji opalania, usuń mocno przypalone fragmenty cebuli przed dodaniem jej do rosołu.

Zamiast przypalać cebulę bezpośrednio nad ogniem, możesz skorzystać z kilku zdrowszych alternatyw. Jedną z nich jest podsmażenie cebuli na suchej patelni, aż delikatnie się zarumieni, ale nie przypali. Świetnie sprawdzi się także pieczenie jej w piekarniku przez kilkanaście minut – wydobędzie to naturalną słodycz i głębię smaku, bez powstawania niepotrzebnych i szkodliwych substancji.

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze