Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy

Jak niedziela, to oczywiście rosół. Od rana w wielu polskich domach unosi się zapach świeżej zupy, do której dodajemy jeden niemal obowiązkowy składnik. Zna go każdy, ale niestety wielu nie wie o tym, że ma on swoje wady.

Rosół to niedzielny klasyk w polskich domachRosół to niedzielny klasyk w polskich domach
Źródło zdjęć: © Adobe

Jest kilka nieodłącznych składników rosołu - włoszczyzna, natka pietruszki czy oczywiście opalana cebula. Każdy z nas zna widok niemal czarnej cebuli dodawanej do rosołu – dla wielu osób jest obowiązkowym składnikiem, ale czy faktycznie powinniśmy ją dodawać do naszej zupy?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grochówka po częstochowsku

Czy opalana cebula w rosole szkodzi?

Tradycyjnie opieka się ją nad ogniem, by nadać zupie głęboki smak i piękny, złocisty kolor. To prawdziwy kuchenny rytuał przekazywany z pokolenia na pokolenie, jednak coraz częściej pojawiają się pytania o jego bezpieczeństwo. Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego zwracają uwagę, że przypalanie cebuli może prowadzić do powstawania szkodliwych związków, w tym akrylamidu, którego regularne spożywanie może nieść konsekwencje dla zdrowia.

Akrylamid – zagrożenie w rosole

Akrylamid to substancja chemiczna, która powstaje podczas obróbki termicznej produktów skrobiowych w wysokich temperaturach, najczęściej powyżej 120-150 stopni Celsjusza. Jest obecny również w pieczywie, chipsach, ciastkach czy kawie, ale może także pojawić się w domowych potrawach, takich jak rosół, szczególnie gdy cebula zbyt mocno się przypali. Wtedy na jej powierzchni tworzą się ciemne, zwęglone fragmenty – to właśnie one zawierają największe stężenie tego związku. Spożywanie akrylamidu w nadmiarze wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nowotworów, dlatego warto ograniczać jego obecność w codziennej diecie.

Jak dodać cebulę do rosołu bez ryzyka?

Dla wielu gospodyń zrezygnowanie z opalania cebuli, oznacza rezygnację z dobrego smaku, ale wcale tak nie jest. Najprostszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest wrzucenie do garnka dokładnie umytej cebuli w łupinie. Taki sposób nada wywarowi delikatnie słodki posmak i naturalny złocisty kolor, a jednocześnie nie wprowadzi do zupy toksycznych substancji. Jeśli jednak nie chcesz porzucać tradycji opalania, usuń mocno przypalone fragmenty cebuli przed dodaniem jej do rosołu.

Zamiast przypalać cebulę bezpośrednio nad ogniem, możesz skorzystać z kilku zdrowszych alternatyw. Jedną z nich jest podsmażenie cebuli na suchej patelni, aż delikatnie się zarumieni, ale nie przypali. Świetnie sprawdzi się także pieczenie jej w piekarniku przez kilkanaście minut – wydobędzie to naturalną słodycz i głębię smaku, bez powstawania niepotrzebnych i szkodliwych substancji.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo